Uusi laboratorioauto Malla on liikkuva näytteenottopiste

Eksote_Malla_ulkokuva

Kuvaaja Kimmo Metsälä

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) uusi liikkuva palvelu on nimeltään Malla. Auto vie laboratorion näytteenottopalveluja eri puolille maakuntaa. Ensimmäinen pysähdyspaikka on maanantaina 12. tammikuuta Lappeenrannan Lauritsalassa.

Malla-autossa otetaan tavanomaisia laboratorion näytteitä, kuten verikokeita, sydänfilmejä, nielu-, bakteeri- ja sieninäytteitä sekä gynekologisia näytteitä. Mallassa myös vastaanotetaan virtsanäytteitä, ohjeistetaan näytteenotossa ja annetaan näytepurkkeja.

Malla-auto korvaa osin Eksoten suljettuja laboratorion näytteenottopisteitä Lauritsalassa ja Ylämaalla. Mallassa on laajempi tutkimusvalikko kuin Mallu-autossa, jonka aikaa vapautuu jatkossa enemmän sairaanhoitaja- ja suuhygienistipalveluihin.

Malla parkkeeraa 12. tammikuuta alkaen maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 8–14 Lauritsalan hyvinvointiaseman pihalla ja tiistaisin klo 8–14 Ylämaa-talon pihalla.

– Laboratorioautolle mietitään vielä uusia käyntikohteita Lauritsalan ja Ylämaan lisäksi. Näistä tiedotetaan erikseen sitten, kun paikat ja ajat on vahvistettu. Tarkoitus ei kuitenkaan ole sulkea yhtään aluelaboratoriota, vaan Malla-autolla pyritään helpottamaan asiakkaiden pääsyä näytteenottoon, toteaa Eksoten laboratoriokeskuksen palveluesimies Anne Seppä.

Malla-autoon on varattava aika Eksoten laboratorioiden ajanvarausnumerosta 05 352 4410 (ma–pe klo 8–15). Näytteenottoaika on varattava viimeistään edellisenä arkipäivänä.

Käyttö ei jatkossa rajoitu laboratoriopalveluihin

Mallan pysäkeillä ainoa tekninen vaatimus on riittävä sähkönsaanti. Kuljettajina vuorottelee kolme laboratoriohoitajaa.

– Mallan pysäkit on sijoitettu niin, että asiakkaat voivat odottaa vuoroaan lämpimissä sisätiloissa, kertoo Mallan laboratoriohoitaja Katri Knuutila.

Jatkossa Mallan käyttö ei rajoitu laboratoriopalveluihin. Suunnitelmissa on muuan muassa liikkua Malla-autolla sovittuihin asiakastapaamisiin kuntiin, joissa ei ole kiinteitä Työvoiman palvelukeskuksen palveluja.