Vähäpäästöisempi vaihtoehto raskaalle liikenteelle – Suomen ensimmäinen raskaan liikenteen kaasutankkausasema Vuosaaren satamaan

23fba25d-736d-4538-86c7-997eda7c4814-main_image

Vähäpäästöisempi vaihtoehto raskaalle liikenteelle – Suomen ensimmäinen raskaan liikenteen kaasutankkausasema Vuosaaren satamaan 29.8.2016. Gasum Oy.

Vaihtoehdot maantieliikenteen päästöjen vähentämiseksi kasvavat. Vuosaaren satamaan avattiin tänään 29.8.2016 Suomen ensimmäinen raskaalle liikenteelle suunnattu nesteytetyn maakaasun (LNG) tankkausasema, joka mahdollistaa myös biokaasun jakelun.

Vuosaaren tankkausasema on osa liikennekaasumarkkinan laajentamista, johon Gasum on vahvasti sitoutunut. Seuraavat raskaan liikenteen kaasutankkausasemat tullaan avaamaan syksyllä 2016 Turkuun ja vuoden 2017 aikana Jyväskylään ja Vantaalle. Lisäksi Gasum toteuttaa parhaillaan useita muita kaasutankkausasemahankkeita eri puolilla Suomea.

Raskaan maantieliikenteen tankkausasemien toteutusta tukevat tiukkenevat liikenteen päästötavoitteet, kysyntä vähäpäästöisille kuljetuksille sekä tarve monipuolistaa maantieliikenteen käyttövoimia. Nyt rakennettaville LNG- tankkausasemille on myönnetty EU-tuki, jonka tarkoituksena on edesauttaa EU:n kattavan TEN–T ydinverkon tavoitteiden täytäntöönpano myös Suomessa.

”Ympäristöystävällisten kuljetuspalveluiden kysyntä on kasvussa. Laajeneva kaasuajoneuvotarjonta sekä uudet tankkausasemat parantavat entisestään mahdollisuuksia siirtyä liikennekaasujen käyttöön. On hienoa, että ajoneuvovalmistajat ovat myös aktiivisesti mukana tässä kehityksessä Suomenkin markkinoilla ja esim. Iveco, Scania ja Volvo tarjoavat kaasukäyttöisiä ajoneuvoja Suomen markkinoille. Gasum on sitoutunut vahvasti kaasuautoilun kehittämiseen ja yhtenä osana tätä on noin 35 uuden kaasutankkausaseman rakentaminen”, kertoo Gasumin biokaasuliiketoiminnan kehityspäällikkö Jussi Vainikka.

”Vuosaaren sataman rakennusvaiheessa jo on satsattu huomattavasti ympäristöön ja ympäristöä varjelevaan teknologiaan. LNG-tankkausasema täällä, missä on selvä Etelä-Suomen rekkaliikenteen keskittymä, on meistä aivan luontevaa. Olemme mielellämme mukana mahdollistamassa ympäristöä säästävän teknologian uusia avauksia”, sanoo Vuosaaren sataman johtaja Jukka Kallio.

Kuluva vuosi on ollut Suomen LNG-tarjoamalle merkittävä. Suomen ensimmäinen LNG-tuontiterminaali valmistui kesällä Porin Tahkoluotoon ja tuo vähäpäästöisemmän energian entistä paremmin teollisuuden, merenkulun ja raskaan iikenteen tarpeisiin. Nyt rakentuva infrastruktuuri mahdollistaa myös biokaasun jakelun.

LNG-tankkausasema sijaitsee Vuosaaressa osoitteessa Provianttikatu 6, Helsinki.