Autokauppiaista melkein puolet varautuu henkilöstövähennyksiin

Heikki_Haggkvist

 

Autoalan Keskusliiton uusi puheenjohtaja Heikki Häggkvist painottaa uudistumista

AKL:n toimitusjohtajan Pekka Rissan mukaan tuore AKL Barometri osoittaa, että sopeuttamistoimet jatkuvat autoalalla kuluvana vuonna. Barometrin mukaan autokauppiaiden odotukset kuluvasta vuodesta ovat kaksijakoisia; autokaupan puolella autokauppiaat eivät odota suurta laskua, mutta korjaamopuolella odotukset ovat synkähköt.

Valtaosa autokauppiaista (69 %) arvioi, että kuluvana vuonna myydään 100 000 – 105 000 uutta henkilöautoa. Tämä on hieman vähemmän kuin autoalan ennusteryhmän virallinen ennuste, joka on 109 000 uutta henkilöautoa. Ennusteryhmä uskoo, että romutuspalkkiokokeilu 1.7.-31.12.2015 tuo selvän piikin loppuvuoden myynnille.

Autokauppiaista 73 % arvioi, että oman autoliikkeen myynti pysyy ennallaan tai paranee verrattuna viime vuoteen. Vaihtoautokaupan osalta kuluvaan vuoteen katsotaan positiivisesti, sillä 85 prosenttia arvioi kannattavuuden pysyvän ennallaan tai paranevan viime vuoteen verrattuna.  Korjaamopuolella näkymät ovat autokauppaa synkemmät, sillä 62 prosenttia autokauppiaista uskoo, että korjaamon työtarjonta vähenee kuluvana vuonna ja 57 prosenttia uskoo korjaamon kannattavuuden huononevan.

Autoala on viime vuodet pitänyt sitkeästi kiinni osaavasta työvoimasta, mutta AKL Barometrin mukaan 40 prosenttia autokauppiaista uskoo, että työvoiman vähennykset ovat ajankohtaisia tänä vuonna. Työvoiman vähentämistä suunnittelevista autokauppiaista 27 % aikoo lomauttaa ja 69 prosenttia irtisanoa henkilökuntaa.

AKL Barometri julkistettiin Autoalan Keskusliiton (AKL ry) perinteisillä Autokauppiaspäivillä tänään Kalastajatorpalla.

Autoalan Keskusliiton uusi puheenjohtaja Heikki Häggkvist painottaa uudistumista

Vastavalittu Autoalan Keskusliiton uusi puheenjohtaja, kauppaneuvos Heikki Häggkvist, peräänkuuluttaa autoliikkeille uudistumista ja digitaalisen maailman vauhdissa pysymisen tärkeyttä: ”Etenkin tässä taloustilanteessa on elintärkeää pysyä kehityksen vauhdissa ja mielellään edelläkävijänä. Autojen verkkokauppa ja digitaalinen markkinointi ovat vahvasti tätä päivää, ja nopeat syövät hitaat”, sanoi kauppaneuvos Häggkvist Autokauppiaspäivillä.

Vaasan seudulla kuljetusalalla sekä autoalan myynti- ja johtotehtävissä vuodesta 1982 toiminut Heikki Häggkvist siirtyi 1990-luvun alun talouslaman keskellä Wetteri Oy:n omistajaksi Ouluun.

Hyppäys yrittäjäksi kantoi hedelmää. Konserniksi vuosien mittaan kasvanut Wetteri kuuluu maan suurimpien yksityisten autoliikkeiden joukkoon ja harjoittaa henkilö- ja kuorma-autotoimintoja Oulussa, Kuusamossa, Rovaniemellä, Kemissä, Kajaanissa, Kokkolassa ja Ylivieskassa.

Vuonna 2009 kauppaneuvoksen arvonimen saanut Häggkvist asuu nykyisin pääkaupunkiseudulla.