Honda lähtee polttokennoautokilpaan Clarity Fuel Cellillä

20151028 Honda Clarity Fuel Cell

Hondan tärkein uutuus on Clarity Fuel Cell, jonka toimintamatka on samaa luokkaa fossiilisilla polttoaineilla toimivien autojen kanssa. Honda Clarity Fuel Cell tulee myyntiin vuonna 2016 tarkkaan valituilla Euroopan markkinoilla, joissa on riittävä infrastruktuuri vedyn jakeluun. Honda esittelee Japanin markkinoille Civic Type R:n, NSX:n ja Odyssey Hybridin. Lisäksi Hondan osastolla on aivan uudenlaisia ratkaisuja tulevaisuuden liikkumiseen.

Honda on ollut pioneeri vetykäyttöisen polttokennoteknologian kehityksessä, sillä edistyksellinen FCX Clarity oli tuotannossa vuosina 2008 – 2014. Se oli ensimmäinen polttokennoauto, joita toimitettiin asiakkaille. Nyt uudessa Clarity Fuel Cellissä Honda yhdistää kehittyneimmät teknologiansa. Se on maailman ensimmäinen polttokennoilla toimiva tuotantomalli, jossa polttokennot ja voimalinja on sijoitettu normaaliin tapaan konehuoneeseen. Honda Clarity Fuel Cellin myynti alkaa Japanissa vuoden 2016 alkupuolella ja Euroopan esittelyn aikataulusta annetaan lisää tietoa vuoden 2016 aikana.

Paras polttokennotekniikan sijoitus

Hondan periaatteisiin kuuluu man maximum, machine minimum eli autossa kaikki tilat pyritään ottamaan matkustajien käyttöön. Tuon filosofian mukaisesti Clarity Fuel Cellissä tekniikka on pakattu niin tehokkaasti, että autossa on runsaasti tilaa viidelle matkustajalle aivan perinteisellä tekniikalla varustettujen autojen tapaan. Polttokennojen ja moottorin koko on saatu edistyksellisellä tekniikalla niin pieneksi, että ne tarvitsevat vain saman tilan kuin tavallinen V6-moottori.

Kompaktista koostaan huolimatta Hondan polttokennoratkaisu edustaa suorituskyvyltään maailman huippua. Hondan alkuperäiset kennoja erottavat kanavat ovat tehokkaampia kuin koskaan ennen. Yksittäiset polttokennot antavat enemmän tehoa ja ne ovat yhden millimetrin paksuisina viidenneksen ohuempia kuin aiemmin.

Näiden parannusten avulla polttokennosto on kolmanneksen pienempi kuin FCX Clarityssä käytetty. Samalla moottorin teho on nostettu 130 kW:iin (177 hv) ja tehosuhde on parantunut 60 prosentilla ollen nyt 3,1 kW/l. Polttokennojen kehittämä energia varastoidaan litiumioniakkuihin. Honda uskoo, että kompakti kaikkiin automalleihin soveltuva polttokennotekniikka auttaa polttokennoautojen yleistymisessä.

Honda Clarity Fuel Cellissä on korkeapainetankki, johon vety voidaan varastoida 70 MPa paineeseen. Korkean paineen ansiosta vetyä saadaan mukaan niin paljon, että auton toimintamatka on tankillisella yli 700 kilometriä. Tankkaus kestää 70 MPa paineella 20 celsiusasteen lämpötilassa vain kolmisen minuuttia.

Upea ajokokemus

Edistyksellisen tekniikan ansiosta 130 kW (177 hv) kehittävän moottorin yhteydessä ei tarvita lainkaan vaihteita. Vääntömomentti kasvaa tasaisesti, minkä ansiosta Clarity Fuel Cell kiihtyy hienostuneesti ja nopeasti paikaltaan huippunopeuteensa.

Kuljettajalla on suora yhteys tiehen, mikä varmistaa miellyttävän ajokokemuksen. Alhainen melutaso puolestaan lisää matkustusmukavuutta. Kuljettaja voi valita mieleisen ajotilan kahdesta vaihtoehdosta. Normal antaa parhaan tasapainon pienen kulutuksen ja suorituskyvyn välillä, kun taas Sport korostaa ripeää kiihtyvyyttä ja urheilullista tuntumaa.

Persoonallinen ulkonäkö

Uusi Honda Clarity Fuel Cell sijoittuu 4,895 metrin pituisena ylempään keskiluokkaan. Auton 1,875 metrin leveyden ja 1,475 metrin korkeuden ansiosta matkustamo on suuri ja ylellisessä matkustamossa on helppo viihtyä. Korin muotoilussa on pyritty alhaiseen ilmanvastukseen, mikä omalta osaltaan alentaa melua ja kulutusta ja parantaa matkustusmukavuutta. Myös 18-tuumaisten kevytmetallivanteiden muodoissa aerodynamiikka on pääosassa. LED-valot sulautuvat mainiosti muotoihin ja varmistavat hyvän, turvallisuutta lisäävän näkyvyyden pimeällä.

Honda Clarity Fuel Cellin sisustuksessa yhdistetään futuristisuus kuljettajan kannalta rentouttavaan ja mukavaan kokonaisuuteen. Edistykselliset hallintalaitteet toimivat Hondan muotoilufilosofian mukaisesti kuin ajatus, loogisesti ja yksinkertaisesti. Tilavassa matkustamossa käytetään korkeatasoisia, hyvän matkustusmukavuuden varmistavia materiaaleja, jotka tekevät jokaisesta matkasta nautinnollisen.

Honda Clarity Fuel Cell osana HyFIVE-projektia

Honda on yksi viidestä autonvalmistajasta, jotka muodostavat HyFive-kokonaisuuden. Vuoden 2016 aikana Honda tuo Clarity Fuel Cellin Eurooppaan aluksi muutamaan maahan, joista Tanska on ainoa Pohjoismaa. Samalla Honda toimittaa Clarityja osaksi 110 auton eurooppalaista polttokennoautojoukkoa. Sen avulla esitellään ja tutkitaan uutta tekniikkaa. Samalla autoilla tuodaan edistyksellinen tekniikka tutuksi suurelle yleisölle.

Uutuuksia japanilaisille

Euroopassa valmistettavan Honda Civic Type R:n myynti alkaa Japanissa vielä kuluvan vuoden aikana. Ikoniksi nousseen auton vienti Euroopasta Hondan kotimaahan ennakoi tulevaisuutta, jolloin kaikki maailmassa myytävät viisioviset Civicit valmistetaan keskitetysti Iso-Britanniassa.

Japanilaiset saavat myös ihailla uutta NSX-mallia, joka esitellään Euroopassa vuoden 2016 aikana. NSX käyttää SPORT HYBRID SH-AWD -järjestelmää (Super Handling All-Wheel Drive), jossa on 3,5-litraisen V6 kaksoisahdetun bensiinimoottorin lisäksi kolme sähkömoottoria, joista kaksi edessä. Auton 422 kW (573 hv) teho ja 635 Nm vääntömomentti välitetään pyörille 9-vaihteisen kaksoiskytkinvaihteiston kautta.

Uudet tavat liikkua

WANDER STAND on aivan uudenlainen sähköllä toimiva ajoneuvo, jolla kaksi aikuista voi matkata mukavasti rinnakkain. Hondan Omni Traction Drive Systemin avulla sillä voi liikkua vapaasti eteen- ja taaksepäin, sivulle tai vinottain. Wander Standin leveys on sellainen, että sillä mahtuu kaikkein kapeimmille kaduille samalla kun liikkumisen automatiikka antaa matkustajille mahdollisuuden rentoutua ja nauttia uusista paikoista.

WANDER WALKER on suunniteltu lähitulevaisuuden kaupunkiliikkumiseen. Henkilökohtaisella liikkumiseen suunnitellulla ajoneuvoratkaisulla pääsee kaikkialle. Erittäin kompaktin ajoneuvon leveys on vain 540 mm ja sillä mahtuu innovatiivisen ohjausjärjestelmän ansiosta hyvin kapeille kaduille. Konseptiajoneuvon hallintalaitteena on irrotettava tabletti, joka toimii myös avaimena.