Mercedes-Benz juhlii 130-vuotiasta autoa 29. tammikuuta

b5fb5030e14ac0f6_800x800ar

Daimler Patent Motor Wagen

  • Carl Benzin autoa koskevasta patenttihakemuksesta 130 vuotta 29. tammikuuta
  • Benz ja Gottlieb Daimler loivat perusteet kaikille nykyaikaisille henkilöautoille
  • Mercedes-Benz kehittää autoa edelleen perustajiensa rohkeassa hengessä
  • Uusi E-sarja hyväksytty ensimmäisenä autonomisen ajon testeihin Nevadassa

Modernin auton syntymäpäivä

Päivämäärä 29.1.1886 oli käänteentekevä koko nykyaikaisen teknologian kehitykselle. Tuolloin Mannheimista kotoisin oleva insinööri Carl Benz jätti hakemuksen numero DRP 37435 Berliinin Keisarilliseen Patenttitoimistoon ”kolmipyöräisestä, kaasumoottorikäyttöisestä ajoneuvosta” eli Patent-Motorwagenista. Samaan aikaan myös Gottlieb Daimler rakensi ensimmäistä nelipyöräistä automalliaan.

Benzin kehittämässä autossa oli vaakasuoraan asennettu yksisylinterinen nelitahtimoottori, jonka iskutilavuus oli 954 kuutiosenttimetriä. Moottori tuotti 0,55 kW/0,75 hv tehon, ja huippunopeus oli 16 km/h. Kyse oli siis maailman ensimmäisestä, omalla voimallaan liikkuvasta polttomoottorikäyttöisestä ajoneuvosta. Vuodesta 2011 lähtien Benzin jättämä patenttihakemus onkin kuulunut UNESCON Maailman muisti –ohjelmaan, johon on hyväksytty muitakin kuuluisia tekstejä ja käsikirjoituksia, esimerkiksi Gutenbergin painama raamattu, Magna Carta sekä Bachin h-molli-messu.

Patent-Motorwagen suoritti ensiesiintymisensä 3.7.1886 Mannheimin Ringstrassella. Auton varsinaiset käyttöominaisuudet todistettiin vuonna 1888 Model III –versiolla. Asialla oli Benzin vaimo Bertha , joka yhdessä perheen poikien Eugenin jaRichardin kanssa ajoi autolla Mannheimista Pforzheimiin – keksijän itsensä siitä tietämättä.

Ensimmäisten aikalaiskriitikkojen mukaan Daimlerin ja Benzin esittelemillä ”hevosettomilla vaunuilla” ei pitänyt olla mitään tulevaisuutta. Patent-Motorwagenin jatkoksi keksijät kuitenkin kehittelivät ensimmäisen bussin ja kuorma-auton. Ensimmäinen moderni henkilöauto, Mercedes 35 hp, esiteltiin helmikuussa 1900. Siinä olivat edustettuina monet nykyauton ominaispiirteet: pitkä akseliväli, leveät akselit, alhainen painopiste ja kulmaan asetettu ohjauspylväs.

Auto oli myös ensimmäinen, joka oli valmistettu Mercedes-nimellä ja jossa käytettiin monia sittemmin Mercedes-Benzeille tyypillisiä teknisiä ratkaisuja kuten hunajakennomaista jäähdytintä ja voimakasta nelisylinteristä moottoria. Nokka-akselin ohjaamat pakoventtiilit takasivat moottorille aikaisempaa tasaisemman käynnin ja autolle entistä nopeamman kiihtyvyyden. Nelisylinterinen moottori oli ensiesitelty Phaeton-mallissa vuonna 1898.

Carl Benzin Patent-Motorwagen ja Gottlieb Daimlerin ”moottoroitu vaunu” kuuluvat itseoikeutetusti Stuttgartin Mercedes-Benz-museon näyttelyajoneuvoihin. Autot ovat nähtävissä heti museon sisäänkäynnin jälkeen. Museo täyttää tänä vuonna 10 vuotta, ja siellä on tänä aikana vieraillut yli seitsemän miljoonaa kävijää.

E-sarja testaa automaattiautoilua ensimmäisenä sarjatuotantomallina Nevadan teillä

Daimler AG jatkaa tänään perustajiensa työtä, josta alkoi koko modernin auton kehitys ja maailmanvalloitus. Vuoden 1886 jälkeen yhtiö on jättänyt yli 90 000 autoa tai sen komponentteja koskevaa patenttihakemusta. Lisäksi Daimler on esitellyt pitkän listan keksintöjä ja innovaatioita ensimmäistä kertaa juuri Mercedes-Benz-mallistoissa, alkaen moottoreista ja ajoneuvoturvallisuudesta ja päätyen auton uusiin mukavuus- ja muotoiluratkaisuihin.

Detroitin autonäyttelyssä juuri ensiesitelty uusi E-sarja on täydellinen esimerkki Daimlerin perustajien hengestä ja autoilun kehityksestä 130 vuoden aikana. E-sarjassa ovat saatavana kaikkein uusimmat teknologiset ratkaisut kuten Plug-In-hybriditeknologia, luokkansa alhaisin ilmanvastus, uusi monikammio-ilmajousitus sekä aktiivinen kaistanvaihtoavustin. Viimeksi mainittu vie E-sarjan pitkälle kohti täysin itseohjaavaa, autonomista henkilöautoa.

Mercedes-Benzin uusi E-sarja onkin maailman ensimmäinen sarjavalmisteinen henkilöauto, joka on hyväksytty autonomisen ajamisen testikäyttöön Yhdysvaltain Nevadan osavaltiossa. Kaiken lisäksi kolmea testiautoa ei ole tarvinnut erikseen varustella modernilla älyteknologialla, koska autonomisen ajamisen vaatimat järjestelmät kuuluvat E-sarjan vakiovarustukseen. Ainoastaan Drive Pilot –järjestelmä on vaatinut eräitä ohjelmistopäivityksiä.

Luvan perusteella autonomista ajamista voidaan kokeilla ja kehittää kaikilla Nevadan sisäisillä ja osavaltiot yhdistävillä pääteillä. Autoissa on kuitenkin oltava mukana kuljettaja ja yksi matkustaja, jotka voivat tarvittaessa puuttua ajamiseen ja esimerkiksi kääntää autoa manuaalisesti. Kuljettajat ovat tehtävään erikseen koulutettuja. Robottiautot erottuvat ulkoa päin punaisilla rekisterikilvillään.

Nevada salli autonomisen ajamisen tietestit vuonna 2011. Aavikkomaisemistaan tunnetun osavaltion tieverkko, maastonmuodot ja liikennetiheys vastaavat hyvin keskimääräisiä oloja koko Yhdysvalloissa. Kaksi Daimlerin itseohjaavaa kuorma-auto on ollut testiajoissa Nevadassa toukokuusta 2015 lähtien.