Äidit ja isät tekevät lapset hulluiksi automatkoilla, selviää Fordin kyselystä: kammottavat laulut, nenän kaivelu ja kiroilu aiheuttavat eniten valitusta

cmtxps1ub59zcqj7xeo3

  • Fordin tekemän tutkimuksen mukaan useimmat vanhemmat saavat lapsensa ärsyyntymään automatkoilla, erityisesti laulamalla ratin takana, huutelemalla muille autoilijoille – ja kaivamalla nenää.
  • Tutkimuksessa, jossa haastateltiin 2 000 Euroopassa asuvaa lasta, saatiin selville, että vanhemmat antavat lasten käyttää älypuhelimia saadakseen nämä käyttäytymään ja tarjoavat DVD-elokuvia sekä pikkupurtavaa.
  • Useimmat vanhemmat menettävät malttinsa tai kiroilevat lastensa edessä, erityisesti Ranskassa. Kysyttäessä kumpi vanhemmista on parempi kuljettaja ovat isät etulyöntiasemassa, varsinkin poikien keskuudessa.
  • Fordin C-MAX ja Grand C-MAX tekevät perheen yhteisistä matkoista vähemmän stressaavia tarjoamillaan älykkäillä pysäköintiteknologioilla, ääniohjatulla navigaatiolla ja yli 20 älykkäällä säilytysratkaisulla.

Helsinki 7.9.2015 – Lapsia syytetään usein häiriköinnistä automatkoilla, mutta Fordin uuden tutkimuksen mukaan vanhemmat ovat aivan yhtä syyllisiä kiristyneeseen tunnelmaan tien päällä.

Kaikkein eniten lapset inhoavat sitä, kun he joutuvat kuuntelemaan vanhempien laulamista perheen yhteisillä automatkoilla, selviää Fordin kyselystä. Lapset myös valittavat, että huonosti käyttäytyvät äidit ja isät huutelevat muille autoilijoille, kiroilevat ja kaivavat nenää.

Tutkimuksessa haastateltiin 2 000 lasta ympäri Eurooppaa. Siinä selvisi, että 66 prosenttia pitää vanhempiaan ärsyttävinä automatkoilla; äidit ja isät tarjoilevat pikkupurtavaa, televisiosarjoja ja elokuvia saadakseen lapset käyttäytymään. Isät saavat kehuja siitä, että ovat parempia kuljettajia, varsinkin poikien keskuudessa. Pikkupurtavasta, älypuhelimista ja tableteista huolimatta lapset todennäköisimmin esittävät seuraavan kysymyksen tylsän automatkan aikana: ”Ollaanko jo perillä?”

Fordin kyselytutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mistä lapset pitävät ja eivät pidä automatkoilla. Tutkimus toi esiin yllättäviä eroja eri maiden välillä:

  • Laulavat vanhemmat ovat vähiten suosittuja Isossa-Britanniassa, jossa se oli suurin inhokki 39 prosentille lapsista. Ranskassa, joka oli ainoa maa, jossa lapset eivät pitäneet laulamista pahimpana, valittivat kaksi kertaa todennäköisemmin siitä, että vanhemmat huutelevat muille autoilijoille
  • Ympäri Eurooppaa 61 prosenttia lapsista kertoi vanhempiensa suuttuvan tai käyttävän rumia sanoja. Ranskassa vanhemmat syyllistyvät tähän eniten (74 prosenttia). Italia on ainoa maa, jossa alle puolet vanhemmista menettää malttinsa (39 prosenttia)
  • “Ollaanko jo perillä?” on lasten kaikkein todennäköisin kysymys, kun ollaan tylsistyneitä (63 prosenttia). Isossa-Britanniassa ja Italiassa lapset pyytävät luultavammin vanhempia laittamaan musiikkia

“Fordin autoissa on monia nerokkaita teknologisia ratkaisuja ja ominaisuuksia, mutta valitettavasti mitään ei ole kehitetty nuotin vierestä laulavien vanhempien laulutaidon parantamiseksi”, sanoo Roelant de Waard (Vice President, Marketing, Sales & Service, Ford of Europe). ”C-MAX ja Grand C-MAX -automme tarjoavat teknologiaa, joka auttaa parkkipaikan löytämisessä ja auton pysäköinnissä, sekä ääniohjatun navigaation, jonka avulla voi löytää ruokapaikan ilmoittamalla järjestelmälle englanninkielellä I’m hungry.

Kun yritetään saada lapset käyttäytymään, 26 prosenttia lapsista kertoi vanhempien antavan älypuhelimensa lapsen käyttöön, ja 20 prosenttia saa katsoa elokuvia tai televisiosarjoja. Britanniassa vanhemmat todennäköisimmin tarjoavat pikkupurtavaa (29 prosenttia). Parhaiten käyttäytyvät lapset asuvat ilmeisesti Saksassa, jossa 38 prosenttia lapsista sanoo, ettei vanhempien tarvitse saada heitä käyttäytymään autossa.

Vaikka kaikissa maissa sekä pojat että tytöt pitivät isää parhaana kuljettajana (61 prosenttia), italialaiset isät saivat eniten kehuja (67 prosenttia). Britanniassa äitiä parhaana kuljettajana piti jopa 45 prosenttia lapsista. Lapset, jotka pitävät nenän kaivelua vanhempien pahimpana tapana, tulevat todennäköisimmin Britanniasta, sen jälkeen Italiasta ja Saksasta.

Fordin monikäyttöinen 5-paikkainen C-MAX ja 7-paikkainen Grand C-MAX tekevät ajamisesta vähemmän stressaavaa. Esimerkiksi kumpikin auto tarjoaa 20 älykästä säilytysratkaisua ja oman säilytyskolon aurinkolaseille, älypuhelimille ja mukeille. Lisäksi USB-latausasemien ansiosta älypuhelista ja tableteista ei koskaan lopu virta tien päällä, ja Fordin Handsfree- takaluukku aukeaa kätevästi, kun heilauttaa jalkaa kevyesti auton takapuskurin alla.

Grand C-MAXin tuplaliukuovien ja innovatiivisen istuinjärjestelmän suunnittelun ansiosta takapenkille on helpompi mennä ja siellä on enemmän tilaa. Molemmat mallit on varustettu Active Park Assist -pysäköintiavustimella ja ne voidaan liittää SYNC 2 -järjestelmään. Lisäksi kehittynyt jousitusjärjestelmä ja melua vaimentavat laitteet takaavat hiljaisen ja tasaisen ajon.

# # #

* Kyselytutkimuksessa oli mukana 2 002 iältään 7–12-vuotiasta lasta Ranskasta, Saksasta, Italiasta, Espanjasta ja Isosta-Britanniasta. Fordin teettämän tutkimuksen toteutti Opinion Matters heinäkuussa 2015.