Ambulanssin pitää kestää – 1 030 000 km ja edelleen tien päällä

b611e51eb823a70f_800x800ar

Ambulanssiyhtiö Äkkihoppu Oy on Lapissa, tarkemmin sanottuna Kolarissa toimiva ensisairaanhoidon yritys, joka on luottanut Mercedes-Benziin vuodesta 1989 lähtien. Vuonna 2008 uutena hankittu Mercedes-Benz Vito-ambulanssi on edelleen yrityksen ykkösautona.

– Eihän sitä saisi rakastua kuin omaan vaimoon, mutta on se vaan niin mukava ja hyvä auto ajaa, kyllähän sinä sen tiedät, Äkkihoppu Oy:n Sakari Lipponen kertoo.

– Tässä on ilmajouset vakiovarusteena. Vieläkin jotkut kyyditettävät sanovat, että teillähän on uusi auto. Ei se ikä niin näy, kun auto on pidetty puhtaana.

Matkan varrella on sattunut ja tapahtunut

– Olosuhteet tuovat lisävärinsä tähän toimintaan. Koskaan ei tiedä, mistä se porotokka törmää tielle tai koska ilmat muuttuvat sellaiseksi uppuraksi, ettei eteen näe nokkaansa pitemmälle. Pitää ihan vänkärin puolelta laittaa käsi ulos lasista ja kopostella aurausviittoja, että tiellä pysytään, Lipponen veistelee.

– Ei ole välille jättänyt, vaikka haluaisinkin nyt sellaisen muistaa. Porokolhuja ja pientä kolhua on ollut. Kutoskone on hyvä, sen kanssa ei tarvitse miettiä, pääseekö ohi, on se niin miellyttävä.

Keltainen Vito on osoittautunut melkoiseksi työjuhdaksi, sillä sen mittariin on kertynyt jo yli miljoona kilometriä pohjoisen pitkillä teillä. Ja joskus on kurvattu eteläänkin. Pisin ajokeikka suuntautui Kolarista Levin kautta Töölöön.

– Vielä pidempikin reissu oli tarjolla Etelä-Ruotsiin, mutta sinne emme päässeet. Töölöön ei kuitenkaan äkkihopulla menty, siinä saatettiin jäädä Marskiin yöksikin, Lipponen nauraa.

Joskus on menty äkkihopullakin

– Siinä oli lääkäri matkassa, kun äkkinäinen potilas piti kuljettaa Kolarista Rovaniemelle. Matkaa tulee 150-160 kilometriä, Lääkäri sen kellotti, että olisi ajettu 55 minuutissa Kolarista Rovaniemelle, en voi vieläkään uskoa sitä. En ole ihan varma, pitääkö paikkansa, mutta äkkihopulla on menty. Kesäkelihän silloin oli. Arvelen, että ainakin se tunti ja viisi minuuttia olisi menty. Mutta pääasia, että potilas selvisi.

Autoon on kertynyt jo 30 000 kilometriä miljoonan päälle. Uuden hankinta on edessä ensi kesänä. Ehkä.

– Olin jo melkein tässä syksystä, että laitan tämän lepäämään, mutta ehkä ensi kesänä.

Mercedes-Benz -ambulanssien markkinaosuus Suomessa vuonna 2019 oli 75,9 %.

Tänään on valtakunnallinen 112-päivä, mutta kampanja-aikaa on koko viikko 7. Tapahtumaviikko on eri turvallisuusviranomaisten, järjestöjen sekä vapaaehtoistyöntekijöiden yhteinen tapahtuma, jonka tavoitteisiin kuuluvat kansalaisten turvallisuustietämyksen lisääminen, onnettomuuksien ja tapaturmien ennaltaehkäiseminen, viranomaisyhteistyön lisääminen sekä luonnollisesti hätänumeron 112 oikean käytön opastaminen.