Arctic Lapland Rally saa 50-vuotista historiaansa luotaavan juhlanäyttelyn ja -kirjan

kuva Lapin Kansan arkisto

Rallimuotia Tunturirallin alkutaipaleelta. Liikemies Antti Aarnio-Wihuri Porschensa vierellä Kaunispään erikoiskokeen startissa. Autossa kartturi Martti Kolari. (KUVA: LAPIN KANSAN ARKISTO)

Rovaniemellä ajetaan 22.–24.1.2015 Arctic Lapland Rallyn 50-vuotiskilpailu. Juhlavuoden kunniaksi legendaarisesta rallista tehdään juhlanäyttely ja -julkaisu. Kaiken kansan keskuuteen juhla tuodaan uudessa perhetapahtumassa, jota vietetään keskellä kaupunkia rallien alla. Juhlanäyttely viedään kesällä yleisön ihasteltavaksi myös Jyväskylään Neste Oil Rallin maisemiin.

Perinteikäs Arctic Lapland Rally juhlii tammikuussa 50:ttä Rovaniemellä järjestettävää rallia. Vuodesta 1966 järjestettyä kansainvälistä autourheilutapahtumaa on aina pidetty haastavana kisana, jossa olosuhteet voivat muuttua nopeastikin yhden päivän aikana.

Taitojaan lumella ja jäällä ovat koetelleet niin MM-sarjan voittajat Tommi Mäkinen, Ari Vatanen ja Marcus Grönholm kuin F1-mestarit Keke Rosbergista Mika Häkkiseen ja Kimi Räikköseen. Edesmenneiden rallitähtiemme Hans Laineen ja Henri Toivosen tapaan kisaamassa ovat olleet lukuisat legendat kuten Timo Mäkinen, Rauno Aaltonen, saksalainen maailmanmestari Walter Röhrl, ruotsalainen Saab-kaksikko Stig Blomqvist ja Per Eklund sekä Hannu Mikkola yhdessä nykyisin kansainvälistä autoliitto FIA:a johtavan Jean Todtin kanssa.

Rallimaailman sattumukset ja saavutukset kootaan nyt historiaa kuvaaviksi juhlanäyttelyksi ja -julkaisuksi, joiden toteuttamista tukee Rovaniemen kaupunki yhteistyössä Rovaniemen Kehitys Oy:n ja Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy:n kanssa.

–       Arktisuus ja ralli on niin ainutlaatuinen yhdistelmä, että sen vetovoima säilyy vuodesta toiseen. Rovaniemen kaupunki haluaa olla nyt mukana tukemassa juhlavuoden tapahtumaa, johon on tulossa runsaasti mediaa sekä kotimaasta että maailmalta, kertoo toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy:stä.

Juhlavuoden 50th Anniversary Rally -näyttelyyn tulee esille muun muassa eri vuosikymmenien aikaista kilpailumateriaalia, valokuvia ja filmimateriaalia. Näyttely on esillä hotelli Rantasipi Pohjanhovissa koko rallitapahtuman ajan, jonka jälkeen se tulee näytteille myös Suomen MM-rallin, Neste Oil Rallin kilpailukeskukseen Jyväskylän Paviljongille 30.7.–2.8.2015.

Arctic Lapland Rallyn ensimmäisen historiikkiteoksen tekijäksi on valittu Lapin Kansan toimittajana työskentelevä Risto Pyykkö. Kirjaan kootaan muun muassa runsaasti historiallista valokuvamateriaalia merkkihetkistä 50 vuoden ajalta.

Kaupungin keskustaan juhlavuosi tuodaan uudessa yleisötapahtumassa, jota vietetään Lordin aukiolla jo ralliviikon keskiviikkona 22. tammikuuta. Koko perheelle on luvassa tekemistä, tulta, vauhtia ja valoa pitkin päivää.

Legendoja seniorisarjoissa
Ensi vuosi tuo juhlatunnelman ohella mukanaan pieniä muutoksia kisakonseptiin. Reitit pitenevät ja erikoiskokeita on kahden pitkän ajopäivän aikana haasteelliset 293 kilometriä eli lähes 20 prosenttia enemmän kuin aiempina vuosina.

Mukana ovat kaikki mahdolliset SM- ja historialuokat sekä uusina seniorisarjat yli 50-vuotiaille sekä yli 60-vuotiaille legendoille. Tässä sarjassa ratin taakse istuu myös vuorineuvos Kari O. Sohlberg, joka voitti kaikkien aikojen ensimmäisen Tunturirallin vuonna 1966.  Entisöityjen autojensa ohjaimissa nähdään muun muassa sveitsiläinen liikemies Hans Egger vanhalla T-Fordillaan. Hän tuo autokaunottarensa myös yleisön nähtäväksi Mäntyvaaran rallikeskukseen.
www.arcticrally.fi