Mobilia: Kuorma-autot kokoontuvat komeasti

mikkelinp2013 003_muokattu

 

Veteraani-ikäistä kuorma-autokalustoa näytteillä Mobiliassa viime syksynä. Kuva: Mobilia

Syksyiset säät eivät ole vielä saaneet kaikkia autoharrastajia paketoimaan ajoneuvojaan talvisäilytykseen. Syksyistä värikirjavuutta on luvassa lauantaina 18.10., kun kuorma-autoharrastajat ohjaavat ajopelinsä Mobiliaan. Veteraanikuorma-autoseuran perinteisten Loska-ajojen lähtö järjestetään tänä vuonna Kuorma-autopäivän yhteydessä Mobiliassa. Tämän kertainen Loska-ajo ajetaan mobilistien grand-old-man Olavi Sallisen muistolle. Ajosta onkin tulossa erittäin näyttävä, sillä siihen on ilmoittautunut mukaan ennätysmäärä – pitkälle toista sataa – museoikäistä kuorma-autoa. Loska-ajo ajetaan Mobiliasta Vehoniemen automuseon kautta kohti Länkipohjaa ja Jämsää. 

Veteraanikuorma-autot kokoontuvat Mobiliaan jo aikaisin aamulla ja starttaavat matkaan klo 11 alkaen. Mobilian Sisupihalla järjestetään aamukahdeksasta alkaen raskaan kaluston rompetori, jolta alan harrastajat voivat tehdä asiaan kuuluvia löytöjä. Myös Vanhan Savotan Kämppäkauppa on paikalla myymässä autoilijoiden perinneasuja. Kaupanteon lomassa yleisöä viihdyttää Vanhan Savotan orkesteri Enso Kusetti. Kuorma-autopäivän ohjelmaan kuuluu Mobilian soramontulla järjestettävät vanhojen tietyökoneiden työnäytökset. Näytökset ovat aikaisempina vuosina osoittautuneet erittäin suosituiksi, sillä yleisö näkee vanhoja työkoneita nykyään erittäin harvoin tekemässä työtä, johon ne on alun perin suunniteltu.

mikkelinp2013 074 

Tietyökoneet möyrivät Mobilian soramontulla työnäytöksissä. Kuva: Mobilia

Kuorma-autopäivä ei ole tarkoitettu pelkästään museoikäiselle ajokalustolle, vaan paikan päälle on tulossa tutustuttavaksi myös upouusia kuorma-autoja. Tapahtuma on avoin kaikenikäisille ja -tyyppisille harrastekuorma-autoille. Kuorma-autopäivää ovat järjestämässä Mobilian lisäksi Veteraanikuorma-autoseura, Tiekonehistoriallinen seura, Suomen maarakennuskonehistoriallinen seura sekä Rahtarit. 

Kuorma-autopäivä Mobiliassa lauantaina klo 8-13. Päivän ohjelma www.mobilia.fi/tapahtumakalenteri.html