Automaattijarrutus uutena vaatimuksena Folksamin listatessa vuoden 2016 turvallisimmat ja vähäpäästöisimmät uudet autot

Yhä useammissa uusissa autoissa on automaattijarrutus, mutta ympäristöystävällisten autojen osuus kasvaa aikaisempaa hitaammin. Tämä käy ilmi Folksamin vuoden 2016 uusien liikenneturvallisten ja ympäristön kannalta kestävien autojen listasta. Folksam on ensimmäinen, joka vaatii automaattijarrutusta ajoneuvosuosituksissaan.   

Folksam on nyt yhdeksänätoista peräkkäisenä vuonna tarkastanut autonvalmistajien uudet automallit. Folksamin vuonna 2016 uusille autoille asettamat vaatimukset täyttyvät 62 mallissa, joista on 827 eri versiota. Eniten Folksamin listassa hyväksyttyjä automalleja löytyy keskikokoluokasta, 18 automallia. SUV-luokassa vain viisi mallia täyttää tämän vuotiset vaatimukset.

– Ne 300 000 uutta autoa, jotka arvioiden mukaan ostetaan vuonna 2016, liikkuvat teillämme vuosien ajan. Jos uusien autojen ostajat valitsevat mallin, joka täyttää korkeat turvallisuus- ja ympäristövaatimuksemme, he voivat osaltaan auttaa säästämään ihmishenkiä ja suojelemaan ympäristöä. Siksi on tärkeää vaikuttaa suurimpiin uusien autojen sisäänostajiin. Se on myös monille asiakkaillemme tärkeä kysymys, sanoo Folksamin liikenneturvallisuustutkija Anders Ydenius.

Hyväksyttyjen uusien autojen listalta Folksam on valinnut kunkin kokoluokan vähäpäästöisimmät versiot ja tehnyt luokkansa paras -listan. Sille pääsevät ne hyväksytyt malliversiot, joissa on alhaisimmat CO2-päästöt ja automaattijarrutus vakiovarusteena.

Vuoden 2016 vähäpäästöisimmät autot – vaihtoehtoinen polttoaine ja automaattijarrutus vakiona

Koko Merkki Malli Versio CO2 g/km
Pikkuauto Volkswagen Up E-Up

0

Pikkuauto Skoda Citigo 1.0 CNG 50 KW Green Tec Style

79

Pikkuauto Volkswagen Up 1.0 50KW Ecofuel High Up

79

Pieni perheauto Volkswagen Golf E-Golf

0

Pieni perheauto Volkswagen Golf 1.4 TGI DSG Bmotion Tech

92

Keskikoko Mercedes B-class 250 E

0

Keskikoko Skoda Octavia 1.4 TSI G-Tec

97

Iso Volvo V60 2.0 T5 245 Bi-Fuel Summum Be Pro Auto

38

Iso Tesla Model S  

0

Vuoden 2016 vähäpäästöisimmät autot – fossiilinen polttoaine ja automaattijarrutus vakiona

Koko Merkki Malli Versio CO2 g/km
Pikkuauto Toyota Yaris 1.5 VVT-I Hybrid Auto

75

Pieni perheauto Volkswagen Golf 1.4 TSI DSG GTE

37

Keskikoko Volkswagen Passat 1.4 TSI DSG GTE

37

Iso Volvo V60 2.4 D5 AWD Laddhybrid Be

48

Iso Volvo V60 2.4 D6 AWD Laddhybrid Be

48

Pieni tila-auto Volkswagen Touran 1.6 TDI DSG BMT

111

Iso tila-auto Renault Espace 1.6 DCI FAP 130 Zen

116

Pieni SUV Mitsubishi Outlander 2.0 PHEV 4WD Business Nav Safety

42

Automaattijarrutus turvavaatimuksena

Tänä vuonna on erityisesti turvavaatimuksia kiristetty siten, että autoissa on oltava City- tai Inter Urban -tyyppinen automaattijarrutus vakio- tai lisävarusteena. Sen myötä Folksam on ensimmäisenä sisällyttänyt automaattijarrutuksen ajoneuvosuosituksiinsa.

City-tyyppinen automaattijarrutus on aktiivinen alle 50 kilometrin tuntinopeuksissa ja Inter Urban -tyyppinen korkeammissa nopeuksissa. Automaattijarrutus on automaattinen jarrutusjärjestelmä, joka tunnistimien avulla voi havaita auton lähestyvän sen edessä olevaa ajoneuvoa tai muuta esinettä liian kovaa ja hidastaa auton vauhtia. Jos järjestelmä arvioi, ettei törmäystä voi välttää, auto jarruttaa itsestään. Vauhdin hidastumisen määrä vaihtelee automerkkien välillä. Automaattijarrutus voi vähentää vauhtia 20–50 km tunnissa. Folksam suosittelee myös kaista-avustinta eli LKA- tai LDW-järjestelmää, joka varoittaa, jos auto on vahingossa ajautumassa ulos kaistaltaan, tai jopa ohjaa sen takaisin.

Ympäristövaatimuksia on kiristetty jonkin verran siten, että hiilidioksidia (CO2) koskevien päästövaatimusten lisäksi Folksam vaatii, että moottorit täyttävät Euro6-päästörajat tai auto luokitellaan ympäristöystävälliseksi. Siten asetetaan myös typpioksideja (NOx) ja hiilivetyjä (HC) koskevia vaatimuksia. On hyvä huomata, että ympäristöystävällisten autojen osuuden kasvu uusien autojen markkinoilla on hidastunut. Vuonna 2014 ympäristöystävällisten autojen osuus oli 3,8, mistä se kasvoi 10,5 prosenttiin vuonna 2015. Tänä vuonna se jää 11,4 prosenttiin.

Koko vuoden 2016 turvallisten ja ympäristön kannalta kestävien autojen lista:https://www.folksam.fi/fi/folksam/tutkimuksia-ja-hyvia-neuvoja/auto-ja-liikennetutkimuksia/turvallisimmat-ja-vahapaatoisimmat