Nyt pysäköinnin voi maksaa Helsingissä tekstiviestillä

sms_viestiketju_101215

EasyPark on uuden tekstiviestijärjestelmän toimittaja

Helsingin kaupungin pysäköinnin maksaminen uudistuu. Jatkossa pysäköinnin voi maksaa myös tekstiviestillä. Tekstiviestitoiminnolla voi korvata kolikkomaksamisen. Uudistus koskee Helsingin kaupungin ylläpitämiä parkkipaikkoja. Tekstiviestillä pysäköintiaikaa ostetaan 30 minuutin jaksoissa. Uuden toiminnon ansiosta pysäköijän ei tarvitse juosta autolle lisäämään parkkiaikaa. Pysäköintiä voi tarvittaessa jatkaa lähettämällä saman tekstiviestin uudelleen. EasyPark on uuden tekstiviesti-järjestelmän toimittaja. EasyParkin tekstiviestijärjestelmä on käytössä myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Helsingin kaupunki ottaa ensimmäisenä Suomessa käyttöön pysäköinnin tekstiviestimaksamisen. Uudistus koskee Helsingin kaupungin ylläpitämiä parkkipaikkoja vyöhykkeillä 1–3. Pysäköintiautomaateista löytyy ohjetarra, jonka mukaisesti pysäköinti maksetaan. Tekstiviestiin kirjoitetaan ajoneuvon rekisterinumero, aluenumero ja pysäköintiajan pituus. Parkkiaikaa ostetaan tekstiviestillä 30 minuutin jaksoissa. Lyhyimmillään aikaa voi yhdellä tekstiviestillä ostaa puoli tuntia ja pisimmillään neljä tuntia. Maksimiaika vaihtelee vyöhykkeen rajoitusten mukaisesti.

– Kolikot ovat selvästikin katoamassa ihmisten kukkaroista. Puhelin korvaa käteisen ja on entistä useammalle lompakko. Tekemämme kuluttajakyselyn mukaan joka viidennellä ei ollut käteistä kukkarossaan kyselyhetkellä lainkaan. Viimeisen kuukauden sisällä vastaajista 80 prosenttia oli maksanut ostoksiaan puhelimella. Tekstiviestipysäköinti palvelee erityisesti pysäköijiä, joilla ei ole älypuhelinta. Tilastokeskuksen tuoreimman tiedon mukaan heitä on vielä noin kolmannes matkapuhelimen omistajista, kertoo EasyPark Suomen toimitusjohtaja Stefan Anderson.

Helsingin kaupungin ylläpitämillä parkkipaikoilla ajoneuvoon ei tarvitse enää erikseen laittaa näkyville maksutositetta tai pysäköintilipuketta. Pysäköinninvalvoja tarkistaa maksutilanteen rekisteritunnuksen perusteella.

Automaatista löytyvät ohjeet tekstiviestipysäköinnille

Kaikkiin Helsingin kaupungin kadunvarsien pysäköintiautomaatteihin laitetaan käyttöohjeet näkyville. Ohjeet ovat sekä suomeksi että ruotsiksi. Parkkeeraukseen tulee pysäköintimaksun lisäksi 35 sentin palvelumaksu.

Maksu tapahtuu seuraavasti:
1. Kirjoita tekstiviestiin: ajoneuvon rekisterinumero, välilyönti, tarrasta löytyvä aluenumero ja pysäköintiaika.
Esimerkiksi alueella 14 ajoneuvolle ABC–123 ostetaan 30 minuuttia alueella näin: ABC123 1430
2. Lähetä viesti numeroon 16234
3. Saat paluuviestinä pysäköintitiedot, vahvista vastaamalla A
4. Saat vahvistusviestin, jossa kerrotaan pysäköinnin päättymisaika

– Jokainen on varmaankin kokenut sen, että maksettu pysäköintiaika loppuu kesken kaiken. Rynnätään ostoksilta tai palavereista lisäämään kolikoita mittariin. Nykyaikaisilla sovelluksilla tuo hyötyliikunta jää tekemättä. Pysäköintiä voi jatkaa joko pyörittämällä sovelluksen kiekolla lisää aikaa, soittamalla vastaajapalveluun ja nyt siis myös lähettämällä uuden tekstiviestin, Anderson kertoo.

Pysäköinnin maksaminen tekstiviestillä on kertaluonteinen maksu, joka ei edellytä erillisen palvelusopimuksen tekemistä.