Daimler Trucks: Itseohjaavan kuorma-auton Highway Pilot –teknologia on mahdollista saada hyötykäyttöön jo vuonna 2025

999e9ee7f3393448_800x800ar

Daimler Trucksin tutkimuskäyttöön varusteltu kuorma-auto suoritti onnistuneesti ensimmäisen itsenäisen matkansa A 14 -moottoritiellä lähellä Saksan Magdeburgia. Tapahtumaa todisti useiden satojen kutsuvieraiden joukko, johon kuului niin median, viranomaisten kuin yritys- ja talouselämänkin edustajia.

Kokeen ajo-olosuhteet vastasivat täysin normaalia liikennöintiä moottoritieympäristössä. Daimlerin kehittämä Highway Pilot –avustinjärjestelmä vastasi auton ohjaamisesta autonomisesti, ja matkanopeus oli rajoitettu 85 kilometriin tunnissa. Highway Pilot huolehtii ajoneuvon suunnasta, nopeudesta ja ohjaamisesta samalla toimintaperiaatteella kuin lentokoneissa käytettävät autopilottijärjestelmät.

”Tulevaisuuden kuorma-auto on Mercedes-Benz, joka vastaa ajamisesta ja ohjaamisesta itse”, määrittelee Daimler Trucksin johtaja Dr. Wolfgang Bernhard . ”Future Trucks 2025 –projektimme on vastaus niihin haasteisiin ja mahdollisuuksiin, joita tulevaisuuden tavarankuljetuksiin liitetään.”

Kuljetukset lisääntyvät, mutta haasteet kovenevat

Tuoreen World Transport Reports –tutkimuksen mukaan tavarankuljetusten määrä EU:ssa kasvaa noin 20 prosenttia vuosien 2008–2025 välillä. Kuljetusten jakauma eri liikennemuotojen välillä kuitenkin säilyy lähes ennallaan. Käytännössä maantiekuljetusten osuus EU:n tavaravirroista pysyy siten jatkossakin noin 75 prosentissa kaikista rahdeista. Yksin Saksassa kumipyörillä kulkevan tavaraliikenteen määrä tulee maan liikenneministeriön arvion mukaan nousemaan tämän hetken 3,7 biljoonasta tonnista lähes 5,5 biljoonaan tonniin vuonna 2050.

a6ce00e9458df09f_800x800ar

Kumipyöräkuljetuksilla on jatkossa muitakin haasteita kuten nousevat polttoaineen hinnat, tiemaksut, ympäristölainsäädäntö sekä pula motivoituneista ammattikuljettajista. Future Trucks 2025 –projektin päämääränä onkin lisätä tehokkuutta, liikenneturvallisuutta ja logistiikkaa ja siten tehostaa koko kuljetusketjun kestäviä toimintaperiaatteita. Innovatiivinen teknologia avaa myös kokonaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia kuljetusalalle, jossa itseohjaavilla kuorma-autoilla on Daimlerin mukaan jatkossa keskeinen rooli.

”Mikäli autonomisen ajamisen lainsäädännölliset edellytykset ratkaistaan nopeasti, Highway Pilotin käyttöönotto on mahdollista ensi vuosikymmenen puolivälissä. Uskomme, että mahdollisuudet tähän ovat erinomaiset, koska autonominen ajaminen mahdollistaa liiketaloudellisten ja teknologisten etujen saavuttamisen samalla kun yhteiskunta ja ympäristökin hyötyvät”, Dr. Wolfgang Bernhard painottaa.

Autonominen ajaminen vähentää päästöjä ja ruuhkia, kuljettajakin hyötyy

Future Trucks 2025 –projekti rakentuu Daimlerin vahvan teknologiaosaamisen pohjalle. Jo tällä hetkellä Mercedes-Benz on tavaraliikenteeseen tarkoitettujen avustinjärjestelmien markkinajohtaja ja nyt ainoa kuorma-autovalmistaja, joka aikoo kehittää autonomisen ajamisen mahdollistavan ohjausjärjestelmän myös tuotantomalleihinsa.

Mercedes-Benz-kuorma-autoihin voidaan jo nyt asentaa esimerkiksi mukautuva vakionopeussäädin, automaattijarrutus, ajonvakauden hallinta ja kaista-avustin. Jatkossa eri avustinjärjestelmät viestivät ja kommunikoivat keskenään ja mahdollistavat autonomisen ajamisen ilman kuljettajan puuttumista ohjaukseen, erityisesti valta- ja moottoritieliikenteessä.

ba85c32dbf2d32ee_800x800ar

Uudesta teknologiasta seuraa tavaraliikenteelle monia etuja. Kiihdytys- ja jarrutusvaiheiden optimointi tasaa liikennevirtaa, säästää polttoainetta ja pienentää päästöjä. Kuljetusten aikataulutus tarkentuu. Keskenään kommunikoivat ajoneuvot voivat liikennöidä lähempänä toisiaan ja tehostaa tiealueen käyttöä ja vähentää ruuhkautumista. Lisäksi inhimillisten erehdysten ja virheiden aiheuttamat liikenneonnettomuudet vähenevät.

Autonomisen ajamisen teknologia lisää myös kuljettajan työn arvostusta ja kuljettajan itsensä työmotivaatiota. Yksitoikkoiset ja raskaat työtehtävät ja –prosessit vähenevät ja kuljetusten hallinta helpottuu. Tämä voi auttaa jatkossa rekrytoimaan enemmän nuoria kuljetusalalle.