Gasumille EU-tukea LNG-tankkausasemaverkoston rakentamiseen – uudet asemat Helsinkiin, Vantaalle, Turkuun ja Jyväskylään

6894edb5-05e4-4f8e-b8b5-f12c4be8cab1-main_image

Euroopan komissio on myöntänyt 2,65 miljoonan euron tuen Gasumin hankkeelle, jossa selvitetään uudenlaisen LNG-tankkausasemaverkoston kehitysmahdollisuuksia raskaan maantieliikenteen käyttöön. Hankkeen myötä Gasum rakentaa neljä pilottiasemaa TEN-T -ydinverkon alueelle Helsinkiin, Vantaalle, Turkuun ja Jyväskylään. Gasum kehittää aktiivisesti bio- ja maakaasun tankkausasemaverkostoa, ja tavoitteena on lisätä yhtiön omien tankkausasemien lukumäärää noin 35 uudella asemalla seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Gasum on sitoutunut vahvasti kaasuautoilun kehittämiseen. Puhtaan ja edullisen liikennekaasun kysyntä kasvaa voimakkaasti koko ajan, ja laajeneva kaasuajoneuvotarjonta sekä asemaverkosto parantavat entisestään mahdollisuuksia siirtyä liikennekaasujen käyttöön. Nykyisin paineistettua maakaasua (CNG) käytetään bussien ja henkilö- ja pakettiautojen polttoaineena. Myönnetty EU-tuki mahdollistaa maakaasun käyttömahdollisuuden laajentamisen myös raskaaseen liikenteeseen nesteytetyn maakaasun (LNG) avulla. Nyt rakentuva infrastruktuuri mahdollistaa myös nesteytetyn biokaasun käytön raskaassa liikenteessä.

Gasum haki Verkkojen Eurooppa (Connecting Europe Facility) -tukea LNG/L-CNG -tankkausasemaverkoston mahdollisuuksien selvittämiseen ja neljän pilottiaseman toteutukseen. Myönteinen tukipäätös mahdollistaa hankkeen toteutumisen ja pilottitankkausasemien rakentamisen seuraavan kahden vuoden aikana Helsinkiin, Vantaalle, Turkuun ja Jyväskylään. Hankkeen kokonaiskustannukseksi on arvioitu 5,3 miljoonaa euroa.

Tankkausasemaverkosto laajenee kaasuverkon ulkopuolelle

Gasumin hankkeen tarkoituksena on selvittää alueellinen markkinapotentiaali, optimaalinen tekninen toteutus sekä soveltuva toimintamalli liikennetankkausasemaverkoston kehittämiseksi nykyisen kaasuverkoston ulkopuolella. Yhtiön hanke palvelee TEN-T -ydinverkkoa, 2014/94/EU-direktiivin tavoitteiden täytäntöönpanoa Suomessa sekä vaihtoehtoisten käyttövoimien markkinoiden kehittymistä maantieliikenteessä.

Suomessa on tällä hetkellä 24 julkisessa käytössä olevaa kaasutankkausasemaa, joista 18 on Gasumin omistamia. Gasum rakentaa uusia tankkausasemia kysynnän kehittymisen mukaan. Tavoitteena on lisätä omien tankkausasemien lukumäärää noin 35 uudella asemalla seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Kaikilta Gasumin julkisilta tankkausasemilta on mahdollista tankata sekä maa- että biokaasua. Maakaasu on liikenteen edullisin polttoaine. Gasum-biokaasu on täysin uusiutuvaa ja kotimaista, ja se on ainoa Suomessa myytävä liikennepolttoaine, jolle on myönnetty sekä pohjoismainen Joutsenmerkki että Avainlippu-tunnus.

Taustatietoja EU-hankkeesta: http://ec.europa.eu/inea/en
Euroopan laajuinen liikenneverkko TEN-T muodostuu maantie-, rautatie, sisävesi-, lento- ja meriliikenteen yhteyksistä Euroopan unionissa. TEN-T -verkko on kaksitasoinen, ydinverkon on määrä valmistua vuoden 2030 loppuun mennessä ja kattavan verkon on määrä olla valmis vuoden 2050 loppuun mennessä. Yhtenäisenä tavoitteena on EU:n sisämarkkinoiden ja alueellisen yhteneväisyyden sekä kestävän liikennejärjestelmän edistäminen. Tärkeänä päämääränä on myös alueellisen kilpailukyvyn ja työllisyyden parantaminen.
 
Sanasto: LNG: nesteytetty maakaasu, LBG: nesteytetty biokaasu, CNG: paineistettu maakaasu, CBG: paineistettu biokaasu, LNG-tankkausasema: tankkausasema, jossa kaasu tankataan nestemäisessä muodossa ajoneuvosäiliöön (raskas kalusto, esim. rekkaveturit), L-CNG tankkausasema: tankkausasema, jonne kaasu toimitetaan nestemäisessä muodossa ja tankataan paineistetussa muodossa ajoneuvosäiliöön (kevyt kalusto, esim. henkilöautot).