Täysin uusi Ford Galaxy nyt Suomessa: ylellinen seitsenpaikkainen tarjoaa ensiluokkaista matkustamista, mukavuutta ja käytännöllisyyttä

print_N7xweHGgy1

Täysin uusi Ford Galaxy tarjoaa ylellistä matkustamista seitsemälle hengelle. Autossa on käytännöllisiä teknologioita ja materiaaleja, jotka mahdollistavat laadukkaan ajokokemuksen. Istuimet ovat entistä mukavammat ja sisätilat entistä hiljaisemmat.

Galaxyssa on mm. seuraavat teknologiat:

• Integral link -takajousitus, jonka ansiosta matkustaminen on tasaisempaa ja hiljaisempaa
• Fordin mukautuva ohjaus, joka tekee ohjauksesta tarkemman suurilla nopeuksilla ajettaessa ja kaistanvaihto sujuu lähes huomaamatta, ja käsiteltävyys on parempi hiljaa ajettaessa
• Fordin Multi-Contour Seats, jotka vähentävät etumatkustajien lihasväsymystä erityisesti pitkillä ajomatkoilla

Takamatkustajien mukavuutta lisää oma ilmastointijärjestelmä sekä suuremmat tilat, jonka mahdollistavat uudet, ohuemmat istuimet.

Sisätiloista on saatu entistä hiljaisemmat muutetun korin rakenteen ja akustisen lasin ansiosta. Ford on myös kehittänyt Galaxyyn uuden sisäkaton verhoilun, joka vaimentaa ääniä.

“Galaxy on ollut aina seitsemän hengen auto. Uusi malli vie filosofiamme uusiin korkeuksiin, sillä jokaisen matkustajan on mahdollista hyötyä auton tarjoamasta mukavuudesta ja hienostuneisuudesta”, kertoo Andrew Kernahan (Chief Programme Engineer for Ford Galaxy).

Galaxyn joustavuus on omaa luokkaansa, sillä siinä on ensimmäisenä segmentissään kolmannen rivin istuimet, jotka voidaan nostaa ja taittaa yhdellä napin painalluksella. Älykäs nopeudenrajoitin,Pre-Collision Assist -törmäyksenestoavustin jalankulkijan tunnistuksella sekä Front Split View Camera, ovat hyödyllisiä varusteita niin kaupungissa kuin maantiellä ajettaessa.

Moottorivalikoiman uutuus on Fordin uusi 210-hevosvoimainen, kahdella turboahtimella varustettu 2.0 litran TDCi-dieselmoottori, joka tuottaa 24 prosenttia alhaisemmat CO2-päästöt. Fordin älykäs neliveto on nyt ensi kertaa saatavana Galaxyyn. Se antaa autolle lisäpitoa ja vaihtaa voimansiirron saumattomasti etuvedosta nelivetoon tarpeen mukaan.

“Perheet ympäri Eurooppaa ovat varttuneet yhdessä Galaxyn kanssa. Asiakkaat ovat vakuuttuneita sen sopivuudesta seitsemän hengen tila-autona, joka tarjoaa ensiluokkaisen mukavuuden ja turvallisuuden ja joka yllättää jatkuvasti monipuolisuudellaan”, kertoo Roelant de Waard (Vice president, Marketing, Sales & Service, Ford of Europe). “Täysin uusi Galaxy vahvistaa näitä ominaisuuksia parantuneella dynamiikallaan, taloudellisuudellaan ja hienostuneisuudellaan sekä hyödyllisillä innovaatioilla.”

Kehittynyt teknologia ja materiaalit lisäävät mukavuutta

Fordin integral link -takajousitus tekee ajosta mukavampaa, mutta samaan aikaan säilyttää paremman ohjautuvuuden ja käsiteltävyyden vaatiman sivuttaisjäykkyyden. Sen ansiosta pyörät liikkuvat taaemmas töyssyihin ajettaessa, jolloin ajo on tasaisempaa ja auto on hiljaisempi. Itsenäisesti mukautuva takajousitus ylläpitää ihanteellista ajokorkeutta ja tuo siten ajoon mukavuutta ja parantaa käsiteltävyyttä.

Fordin mukautuva ohjaus säätää ohjauksen välityksen auton nopeuden mukaan, mikä tekee ohjauksesta tarkemman ja autosta helpommin käsiteltävän. Alhaisemmilla nopeuksilla ajettaessa, kuten pysäköitäessä, järjestelmä tekee autosta ketterämmän ja se kääntyy helpommin.

Fordin Multi-Contour-istuimet hierontatoiminnolla on suunniteltu vähentämään lihasten väsymistä pitkillä matkoilla. Istuimet on suunniteltu yhteistyössä lääkäreiden kanssa. Niitä voidaan säätää sähkötoimisesti kahdeksaan suuntaan, ja ne ovat sekä lämmitettävät että ilmastoidut. Istumissa on 11 ilmalla täyttyvää tyynyä, jotka hierovat reisiä, istumalihaksia ja alaselkää. Ilma poistuu istuinten tyynyistä, kun auton ovet avataan, jolloin autosta on helpompi poistua. Kuljettajan istuimessa on muistitoiminto. Etuistuinten pääntukia voidaan säätää ylös, alas, eteen ja taakse. Galaxyssa on ensimmäistä kertaa sähkötoimisesti säätyvä ohjauspylväs sekä lämmitettävä ohjauspyörä.

Sopiva sisälämpötila löytyy nopeammin uudella ilmastointijärjestelmällä. Se puhaltaa ilmaa voimakkaammin, mahdollistaa aiempaa alemman lämpötilan valitsemisen ja on hiljaisempi. Takapenkin matkustajat voivat nyt valita mieleisensä ilmastointiasetukset omilla säätimillään. Matkustamo pysyy viileänä aurinkoisella säällä tummennettujen ja ultraviolettisäteilyä heijastavien lasien ansiosta.

Sisätilojen mukavuutta on parannettu ääntä eristävillä materiaaleilla, joita löytyy alustan suojalevystä, pyöräkoteloista sekä etu- ja takaovista. Lisäksi korin rakenteessa on käytetty koteloprofiilikomponentteja. Tuulilasissa ja sivuikkunoissa käytetty akustinen lasi vähentää tuulen aiheuttaman melun pääsyä sisätiloihin. Galaxyn sisäkaton kudottu kangas päästää ääniaallot alta löytyvään ääntä vaimentavaan vaahtomuoviin, mikä auttaa vähentämään ulkoa katon kautta tulevaa melua.

“Sisäkatto peittää suuren alueen, joten se on todella tehokas apuväline vähennettäessä auton sisätilojen melutasoa”, kertoo Dr. Karl-Heinz Buerger (Manager, Noise, Vibration & Harshness, Ford of Europe). “Se on erittäin hyvä nappaamaan korkeataajuuksista tiemelua, joka syntyy ikkunalinjan yläpuolella ja joka muuten tulisi lähelle matkustajien korvia.”

Joustavuutta perheille

Galaxyn sisätilojen muunneltavuus on nyt helpompaa kuin koskaan. Tavaratilan hallintapaneelissa on painike, jota painamalla kaikki viisi toisen ja kolmannen istuinrivin istuinta taittuvat tasaiseksi alustaksi, jolloin tavaratilan vetoisuus on 2339 litraa. Ensimmäistä kertaa tämän segmentin autossa kolmannen istuinrivin istuimet voidaan myös nostaa automaattisesti.

Tasaiselle lattialle on helpompi lastata suuria esineitä. Toisen ja kolmannen istuinrivin istuimia voi liu’uttaa ja taittaa myös yksittäin, mikä tarkoittaa, että istuinjärjestystä ja tavaratilan kokoa voi muuttaa haluamakseen. Takaluukun lattian alla on uusi, piilossa oleva ja vetoisuudeltaan 20 litran kokoinen tavaratila, mikä helpottaa korkeiden esineiden kuljettamista.

Matkustajat voivat säilyttää 1,5 litran muovipulloja ovien telineissä. Istuinten alla olevissa säilytyslokeroissa kaikki mahdollinen aina tietokoneista kirjoihin ja naposteltaviin on helposti saatavilla. Mittariston päällä on myös säilytystilaa ja keskikonsolissa on tilaa matkapuhelimille ja muille pienille esineille. Vanhemmat arvostavat vakiovarusteena olevaa peiliä, josta näkee takaistuimille.

Sisätilojen koko on saatu mahdollisimman suureksi teknologioilla, jotka tekevät istuimista ohuet ja muunneltavat. Toisen ja kolmannen istuinrivin matkustajilla on yli 10 mm enemmän pääntilaa nykyiseen Galaxyyn verrattuna. Kolmannen rivin istuimet ovat tilavammat kuin kilpailijoilla; pääntilaa on jopa 40 mm enemmän. Kyynärpää- ja hartiatilaa on enemmän, koska autossa on säilytetty perinteinen saranoitu takaovi. Kolmannen rivin matkustajilla on käsinojissa oma säilytystila ja mukinpidike.

Kolmannen rivin istuimille pääsyä helpottaa se, että toisen rivin istuimet voidaan taittaa ja liu’uttaa eteenpäin yhdellä napin painalluksella. Lattian suunnittelu tekee autoon nousemisen ja sieltä poistumisen helpommaksi. Tuplatiivisteiden ansiosta matkustaja ei sotke vaatteitaan auton kylkiin sisään tultaessa tai autosta poistuttaessa.

Älykäs teknologia tukee ja helpottaa

Uusi Galaxy auttaa kuljettajaa niin kaupunki- kuin maantieajossa edistyneillä teknologioillaan, kuten:

• Älykäs nopeudenrajoitin (Intelligent Speed Limiter) seuraa liikennemerkkejä ja säätää kaasua auttaakseen kuljettajaa pysymään nopeusrajoituksen sallimassa nopeudessa
• Pre-Collision Assist -törmäyksenestoavustin jalankulkijan tunnistuksella lieventää nokkakolareiden vakavuutta, tapahtui törmäys sitten toisen ajoneuvon tai jalankulkijan kanssa, tai voi auttaa kuljettajaa välttämään törmäyksiä kokonaan
• Mukautuvan LED-ajovaloteknologian kanssa saatavilla ovat häikäisemättömät ajovalot häivyttävät muita kuljettajia häiritsevän valon, mutta säilyttävät maksimaalisen valaistuksen muihin suuntiin
• Front Split View Camera laajentaa kuljettajan näkökenttää parkkipaikalta tai liittymästä poistuttaessa auton etuosaan asennetulla 180 asteen kamerajärjestelmällä, jonka ottama kuva näkyy korkearesoluutioisella 8-tuumaisella kosketusnäytöllä keskikonsolissa,

Galaxyn teknologiat tekevät myös pysäköinnistä helpompaa:

• Rinnakkaispysäköintiavustin (Perpendicular Parking) auttaa löytämään pysäköintitilaa muiden autojen vierestä sekä pysäköimään samalla tapaa kuin aktiivinen pysäköintiavustin (Active Park Assist) helpottaa taskupysäköintiä
• Parkkiruudusta poistumisavustin (Park-Out Assist) puolestaan auttaa kuljettajaa poistumaan kahden rinnakkain pysäköidyn auton välistä; järjestelmä ohjaa autoa, kun taas kuljettaja käyttää kaasua ja jarrua
• Sivupysäköintiavustin (Side Parking Aid) antaa varoitusäänen ja esittää näytöllä etäisyyden auton ympärillä oleviin esteisiin
• Risteävän liikenteen varoitin (Cross Traffic Alert) varoittaa pysäköintipaikalta pois peruuttavaa kuljettajaa mahdollisista takana kulkevista autoista

Muita uuden Galaxyn kuljettajaa avustavia teknologioita ovat kuolleen kulman varoitusjärjestelmä (Blind Spot Information System), liikennemerkkitunnistin (Traffic Sign Recognition), kaistavahti (Lane Keeping Alert), kaistanpitoavustin ja kuljettajan vireystilaa valvova Driver Alert -toiminto.

Ford SYNC 2:n avulla kuljettaja voi englanninkielisten äänikomentojen avulla käyttää matkapuhelinta sekä viihde-, ilmastointi- ja navigaatiojärjestelmiä käyttämällä yksinkertaisia puhekielen ilmauksia. Perheen ollessa matkalla kuljettaja voi selvittää lähellä olevien ravintoloiden tiedot sanomalla ”I’m hungry” tai etsiä nähtävyyksiä sanomalla niiden nimen.

SYNC 2:ssa on myös hätäaputoiminto, joka yhdistää automaattisesti järjestelmään liitetyn puhelimen paikalliseen hätäkeskukseen onnettomuustilanteessa.

Galaxyssa on ensimmäistä kertaa Hands-Free-takaluukku, mikä helpottaa ostoskassien ja rattaiden lastaamista. Takaluukku avataan heilauttamalla jalkaa puskurin alla. Lämmitettävät sivupeilit ja elektroninen käsijarru mäkilähtöavustimella tuovat lisämukavuutta.

Dynaamista suorituskykyä

Täysin uuden Galaxyn henkilöautomaiset ajo-ominaisuudet ovat entistä vahvemmat ja niissä yhdistyvät Fordin kehittynyt globaali CD-segmentin alusta ja uudet teknologiat. Itsenäinen integral link -takajousitus on valmistettu osittain alumiinista, mikä vähentää painoa 2 kilogrammaa. Alumiiniset olka-akselit yhdessä pyörän laakereiden kanssa parantavat jäykkyyttä.

Vaimentimet ja jouset on hienosäädetty Galaxya varten, ja autossa on jatkuvatoiminen iskunvaimennuksen säätö (Continuous Control Damping) kolmella asetuksella: “comfort”, “normal” ja “sport”. Elektroninen ohjaustehostin on ensimmäistä kertaa Galaxyssa, ja se huomioi iskunvaimennuksen säädöt ja mahdollistaa myös ohjausvoiman kompensoinnin ja aktiivisen värinän vaimennuksen, joka poistaa epämiellyttävät vasteet ja värinät.

Tehokkaat ja polttoainetaloudelliset uudet moottorit parantavat ajokokemusta niin kaupunkiajossa kuin maantiellä. Uuteen Galaxyyn saa Fordin uuden 210-hevosvoimaisen 2.0 litran ja kahdella turboahtimella varustetun TDCi-dieselmoottorin. Siinä on vääntöä 450 Nm kierrosalueelta 2000 rpm ylöspäin. Moottorin polttoaineen kulutus on 5,5 l/100 km ja CO2-päästöt 144 g/km*, mikä on 24 prosenttia vähemmän kuin mallistosta poistuvan 200-hevosvoimaisen, automaattivaihteistolla varustetun 2.2 litran TDCi -dieselmoottorin päästöt. Auto kiihtyy 0-100 km/h 8,9 sekunnissa.

“Uusi TDCi-moottorimme seuraa EcoBoost-moottoriemme viitoittamaa tietä, jossa tilavuudeltaan pienemmästä moottorista saadaan entistä enemmän tehoja. Pienempien moottorien etuna on parempi polttoainetehokkuus ja matalammat päästöt tehoista tinkimättä”, kertoo Andrew Brumley (Chief Engineer, Ford Engine Programs). “Kaksi turboahdinta saa aikaan tasaisen suorituskyvyn, ja turboviive on vain kaukainen muisto.”

Fordin paranneltu 2.0 litran TDCi-dieselmoottori muuttuva geometrisella turboahtimella kuluttaa polttoainetta 5,0 litraa sadalla kilometrillä ja tuottaa CO2-päästöjä 129 g/km kaikilla hevosvoimaversioilla (120, 150 ja 180 hv). Päästöt ovat 7 prosenttia alhaisemmat kuin mallistosta poistuvan 115-hevosvoimaisen 1.6 litran TDCi:n ja 2.0-litraisen TDCi:n molempien tehoversioiden (140 ja 163 hv) päästöt. 2.0 litran TDCi-moottoria on uudistettu, ja siinä on uusi moottorilohko, sylinterin kansi ja polttoaineruiskut. Pakokaasujärjestelmän jälkikäsittely auttaa vähentämän NOx-päästöjä.

Uuteen Galaxyyn on saatavana älykäs neliveto, kun moottorina on joko manuaalivaihteinen 150 hevosvoiman 2.0 TDCi tai automaattivaihteistolla varustettu 180 hevosvoiman 2.0 TDCi. Älykäs neliveto vaikuttaa vain hyvin vähän polttoaineen kulutukseen ja CO2-päästöihin, koska se jakaa vedon neljälle pyörälle vain tarvittaessa, verrattuna tavalliseen nelivetoon.

Järjestelmä tarkkailee auton renkaiden pitoa 16 millisekunnin välein – 20 kertaa silmänräpäystä nopeammin – ja voi säätää voimanjaon täysin joko eteen tai taakse 100 millisekunnissa.

Bensiinimoottorien valikoimaan kuuluvat 1.5 litran 160-hevosvoimainen ja 2.0 litran 240-hevosvoimainen EcoBoost. 1.5 litran moottorin polttoaineen kulutus on 6,5 litraa sadalla kilometrillä ja CO2-päästöt ovat 149 g/km, mikä on 11 prosenttia alhaisempi kuin mallistosta poistuvan 160-hevosvoimaisen 1.6 litran EcoBoostin päästöt. Galaxyn moottorivalikoima vastaa EURO VI -päästöluokitusta kautta linjan seuraavien teknologioiden ansiosta:

• Älykäs uudelleenlataus (Smart Regenerative Charging) kytkee vaihtovirtalaturin valikoivasti ja lataa akkua, kun ajoneuvo kulkee vaihde vapaalla ja jarruttaa ja kerää talteen siitä syntyvän energian, mikä vähentää moottorin kuormitusta ja polttoaineen kulutusta
• Auto-Start-Stop-toiminto sammuttaa tyhjäkäynnillä olevan moottorin automaattisesti ja käynnistää moottorin uudestaan, kun kuljettaja haluaa lähteä liikkeelle
• Aktiivinen etusäleikkö (Active Grille Shutter) parantaa aerodynamiikkaa ja optimoi ilmavirran moottorin jäähdyttämistä varten.

Paranneltu aktiivinen ja passiivinen turvallisuus

Galaxy on suunniteltu suojelemaan matkustajia onnettomuustilanteessa. Siinä on ensi kertaa sivuturvatyynyt toisella istuinrivillä. Autossa on myös kuljettajan ja etupenkin matkustajan turvatyynyt, kuljettajan polviturvatyyny sekä ensimmäisen, toisen ja kolmannen rivin sivuturvaverhot. Toisen rivin turvavöiden esikiristimet kuormanrajoittimilla parantavat takamatkustajien turvallisuutta. Kaikilla kolmella istuinrivillä on turvavyövahti.

MyKey -toiminto mahdollistaa avaimen ohjelmoinnin, ja sillä voidaan estää tulevat puhelut, tai kuljettajaa avustavien teknologioiden ja turvallisuusominaisuuksien poiskytkennän sekä rajoittaa huippunopeutta ja äänentoistojärjestelmän äänenvoimakkuutta. Toiminto voi myös sulkea äänentoistojärjestelmän kokonaan, jos kuljettaja ja matkustajat eivät käytä turvavöitä.

Auton vakautta on parannettu kääntymisen hallintajärjestelmällä (Curve Control) ja kaatumisen estojärjestelmällä (Roll Stability Control), jotka säätävät moottorin vääntövoimaa ja jarruja siten, että kuljettajan on helpompi pitää auto hallinnassa. Jalankulkijoiden turvallisuutta on parannettu piilossa olevilla tuulilasinpyyhkijöillä, mikä vähentää loukkaantumisia.

Hienostunutta muotoilua

Täysin uusi Galaxy on ilmeeltään nykyaikainen ja hienostunut. Keulan puolisuunnikkaan muotoinen etusäleikkö on näyttävän, täyspitkän alemman säleikön yläpuolella. Kapeat ajovalot liukuvat kohti kohoavaa kylkilinjaa.

Auton perään syntyy moderni, tekninen efekti, kun takaikkuna jatkuu aina takavaloihin asti ja luo kuvitelman suuremmasta lasipinnasta. Ohuet ikkunapilarit mahdollistavat paremman näkyvyyden ja tekevät autosta suuremman näköisen.

Auton sisätiloja hallitsevat veistoksellinen keskikonsoli, joka jatkuu suoraan kojelaudasta, sekä kojelaut, joka jatkuu aina etuoviin saakka. Yksityiskohtiin ja viimeistelyyn on käytetty alumiinia, hiilenmustaa metallia sekä kiiltävää tai silkkistä mustaa. Avoimessa ja tilavassa matkustamossa on laajat ikkunat sekä valinnaisvarusteena saatava avattava panorama-lasikatto.

Perinteisen mittariston lisäksi on mahdollista saada 10 tuuman digitaalinäyttö, jossa on animoitu analogistyylinen nopeus- ja kierroslukumittari. Digitaalisen näytön näyttöasetuksia ja 3D-grafiikkaa voi muokata itselleen sopiviksi. Näyttö himmenee automaattisesti vallitsevan valon mukaisesti.

“Keskikonsolin ja mittariston korkeampi sijoittelu saa aikaan henkilöautomaisen tunnun, mikä heijastaa Galaxyn ajo-ominaisuuksia ja hienostuneisuutta”, kertoo Claudio Messale (Chief Designer, Ford of Europe).

* Ilmoitetut polttoaineen kulutusluvut ja CO2-päästöarvot on mitattu Euroopan komission direktiivien (EC) 715/2007 ja (EC) 692/2008 asettamien teknisten vaatimusten mukaisesti. Polttoaineen kulutus ja CO2-päästöt on määritelty ajoneuvotyypin, ei yksittäisen auton mukaan. Käytetty testaustapa mahdollistaa vertailtavuuden eri autotyyppien ja valmistajien välillä. Polttoainetehokkuuden lisäksi ajokäyttäytymisellä sekä muilla ei-teknisillä asioilla on vaikutusta auton polttoaineen kulutuksen ja CO2-päästöjen määrittämiseen. CO2 on pääasiallisin kasvihuonekaasu, joka on syynä ilmaston lämpenemiseen. Luvut voivat erota maailman muiden alueiden luvuista johtuen alueiden eri ajosykleistä ja säännöksistä.