If tutki: Auton sähköinen rekisteröinti kiinnostaa suomalaisia

Ajoneuvon rekisteröinti netissä tulee mahdolliseksi marraskuussa 2015. Kolmannes Ifin kyselytutkimukseen* vastanneista kokee uuden rekisteröintimahdollisuuden erittäin kiinnostavana. Yli puolet vastaajista uskookin suosivansa jatkossa sähköistä rekisteröintiä katsastusasemalla asioimisen sijaan.

Eri ikäryhmät suosivat eri tapoja rekisteröidä ajoneuvo. Kyselyyn vastanneista 54 % aikoo rekisteröidä ajoneuvon uudistuksen jälkeen sähköisesti, mikäli tarve auton rekisteröinnille tulee.

35 % kannattaa yhä katsastusasemalla rekisteröintiä ja 12 % ei osaa vielä sanoa, kumman rekisteröintivaihtoehdon tulevaisuudessa valitsisi.

Pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla suositaan netissä tapahtuvaa ajoneuvon rekisteröintiä muuta maata enemmän: 64 % hoitaisi rekisteröinnin mieluiten netissä ja 24 % katsastusasemalla.

Yli 55-vuotiaiden vastaajien suhtautuminen ajoneuvon rekisteröintitapaa kohtaan poikkeaa selkeästi nuoremmista. Kaksi kolmasosaa yli 55-vuotiaista tekisi rekisteröinnin mieluummin katsastusasemalla. Sen sijaan alle 55-vuotiaiden vastaajien joukossa kaksi kolmasosaa valitsisi sähköisen rekisteröinnin.

Sähköinen rekisteröinti onnistuu ajasta ja paikasta riippumatta

– Katsastusasemilla tapahtuvaa rekisteröintiä suosivilta kysyttiin perustelua valinnalleen. Kaksi syytä oli yli muiden: netin käyttöä vieroksutaan ja katsastusasemalla saadaan henkilökohtaista palvelua ja siten halutaan varmistua siitä, että rekisteröinti tulee varmasti hoidettua oikein, kertoo Ifin ajoneuvovakuutuksista vastaava johtaja Mikko Pöyhönen.

– 16. marraskuuta 2015 lähtien auton rekisteröinti-ilmoituksen voi tehdä Trafin nettisivujen lisäksi myös Ifin nettisivuilla ja puhelimitse Ifin asiakaspalvelussa. Sähköinen rekisteröinti on vaivatonta ja sen voi tehdä itselleen parhaiten sopivana hetkenä ajasta ja paikasta riippumatta. Rekisteröinti hoituu jatkossakin myös Ifin konttorilla, autoliikkeessä tai katsastusasemalla, Pöyhönen jatkaa.

* Ifin teettämä kyselytutkimus toteutettiin elokuussa 2015 JM Tiedon toimesta. Tutkimukseen haastateltiin yhteensä 200 suomalaista, jotka ovat rekisteröineet käytetyn auton katsastusasemalla kolmen kuukauden sisällä kyselyyn vastaamisesta.