:KATSO VIDEO: Talvirengaskausi alkaa jo – kitkat alle ajoissa

hdscfzrh3icedxklttyb

Vaikka talven saapumisesta ei vielä näkyisikään merkkejä, kannattaa kitkarenkaat vaihtaa alle hyvissä ajoin. Samalla säästyvät hermot.

Vaikka kitkarenkaiden käyttö onkin sidottu lämpötiloihin, voi vaihdon useimmiten tehdä turvallisesti jo syyskuun puolivälissä. Yölämpötilat saattavat pudota jo alkusyksystäkin pakkaslukemiin ja tien pinnalla voi aamulla olla jopa mustaa jäätä. Kesärenkailla ajava on silloin pulassa.

– Olosuhteet kitkarenkaan käyttöominaisuuksille ovat jo hyvin lähellä oikeaa. Yöpakkaset ovat hyvä merkki siitä, että vaihto on ajankohtainen, kertoo Continentalin rengasasiantuntija Jari Alopaeus.

Renkaalle turvallisin tapa on vaihtaa kitkat autoon silloin, kun tien lämpötila laskee pysyvästi alle viiden asteen. Alopaeuksen mukaan vähän ajavien ei tarvitse säikkyä korkeampiakaan lämpötiloja. Osviittana voi pitää myös 5-10 asteen päivälämpötiloja.

– Jos autoa käytetään lähinnä työmatkoihin ja ajettavat matkat pyörivät joissakin kymmenissä kilometreissä, ei lämpötilan vaihtelu vahingoita kitkarengasta.

Ennakoi ja vältä ruuhkat

Kun talvikauden alkaminen alkaa olla sään puolesta selvä, säntäävät kaikki samaan aikaan renkaanvaihtoon.

– Talvirengassesonki alkaa taas kuukauden sisällä. Vaihtamalla kitkat alle hyvissä ajoin voi säästää hermojaan välttämällä ruuhkahuipun. Yleensä kitkoilla voi huoletta ajella syyskuun puolivälistä vappuun saakka, Alopaeus vinkkaa.

Ennen renkaanvaihtoa on kuitenkin tärkeää tarkastaa niiden kunto.

– Riittävän kuviosyvyyden lisäksi on erittäin tärkeää, ettei renkaan ikä ylitä suosituksia. Kumiseos kärsii ajan kuluessa ja kitkarenkaassa sen hyvä kunto on erityisen tärkeä, kun ei ole nastoja pitoa helpottamassa. 

Riskinä lämmin sadesää

Sekä kitkarenkaan kumiseos että runkorakenne ovat kesärenkaan vastaavia pehmeämpiä.

– Kitkarenkaan ajovakaus on huonompi verrattuna kesärenkaaseen, sillä kesärenkaan kuviointi on jäykempi ja antaa sitä kautta paremman ohjaustuntuman, Alopaeus vertaa.

Renkaat eroavat toisistaan myös siinä, että kitkarenkaassa pinnassa lamellileikkauksia on paljon ja kesärenkaassa vain vähän. Lämpimällä ja sateisella säällä kitkarengas on kehno valinta, sillä sitä ei ole suunniteltu sellaisiin olosuhteisiin.

– Pohjoismaisen kitkarenkaan materiaali on pehmeää ja se kuuluu, jos sillä ajetaan pidempään väärässä säässä.