:KUUNTELE JUTTU: Rattiraivoa liikenteessä: joka kuudes kertoo menettäneensä malttinsa vuoden aikana

hand-of-a-driver

Koulujen ja töiden alku näkyvät liikenteen vilkastumisena. Vilkkaassa liikenteessä tunteet saattavat kuumentua, kun kiire ja ruuhkat kasvavat. Noin kuudesosa suomalaisista on menettänyt malttinsa liikenteessä viimeisen vuoden sisällä, selviää LähiTapiolan teettämästä tutkimuksesta. Yhtä lailla noin joka viides kokee joutuneensa myös rattiraivon kohteeksi.

Kyselytutkimuksen mukaan eniten rattiraivon kokemuksia on nuorilla 15–24 -vuotiailla ja myös lapsiperheiden vanhempien maltti on koetuksella liikenteessä. Selvästi vähiten rattiraivon kokemuksia on iäkkäämmillä yli 65-vuotiailla.

– Yleisimmät syyt maltin menettämiseen liikenteessä ovat kiire sekä muiden tielläliikkujien aiheuttamat yllätykset, kun he eivät toimi sääntöjen mukaan tai odotetulla tavalla. Tunnekuohun vallassa kuskin keskittyminen herpaantuu ja aggressiivinen olotila voi johtaa äkkipikaisiin, huonoihin päätöksiin, toteaa LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen.

– Lääkkeet rattiraivoon ovat loppujen lopuksi hyvin yksinkertaiset. Tärkeintä on lähteä ajoissa ja jättää pelivaraa omaan matka-aikaan. Tällöin tietyöt tai muut yllättävät viivästykset eivät uhkaa aikataulua. Muiden virheistä hermostuminen ymmärrettävästi turhauttaa, mutta on hyvä muistaa, että me kaikki teemme joskus virheitä ja tämä pitää hyväksyä arjessa. Hyvään ennakoivaan ajamiseen kuuluu myös se, että varaudumme toisten virheisiin. Näin tilanteet eivät tule yllätyksenä eivätkä ne suotta nosta pulssia tai kiristä hermoja, Nieminen sanoo.

Koulujen alkaminen vaatii erityistä kärsivällisyyttä – LähiTapiola palkitsee vahingottomuudesta

Koulujen alun myötä monet lapset kulkevat ensimmäistä kertaa itsenäisesti liikenteessä. Lapsien kulkiessa liikenteen seassa tulee kuskin olla erityisen tarkkaavainen ja kärsivällinen. On tärkeää, että huomio on täysin ympäröivässä liikenteessä.

– LähiTapiola pyrkii osaltaan vaikuttamaan liikennekulttuuriin. Uudistunut liikennevakuutuksemme kannustaa suomalaisia yhä parempaan ja turvallisempaan ajamiseen. Maksimibonus on arvokas asia myös rahallisesti ja siitä kannattaa pitää kiinni, erityisesti huolellisen ajamisen avulla. Uudet autoilijat – joilla ei vielä ole maksimibonusta – palkitsemme vahingottomuudesta entistä nopeammalla bonuskertymällä, muistuttaa Nieminen.

LähiTapiola uudisti liikennevakuutuksena vuodenvaihteessa. Vakuutusuudistuksen taustalla on vuoden 2017 alussa voimaan tullut liikennevakuutuslain muutos.

Tutkimustiedot perustuvat LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen. Kantar TNS:n tekemä tutkimus toteutettiin toukokuussa ja siihen vastasi 1 007 iältään 15–74 -vuotiasta suomalaista.