Lentokoneista tuttu hologramminavigointi tulee tavisautoihin

8122e03a2026ee48_800x800ar

WayRay ja Orange Business Services tuovat ilmailutekniikan innovaatiot maanteille. Ensimmäisinä tulevaisuuden autoilusta pääsevät nauttimaan yhdysvaltalaiset kuljettajat.

WayRay ja Orange Business Services julkaisevat kaksi tuotetta, jotka tuovat hävittäjälentokoneista tutun hologramminavigoinnin ja älykkään mittaamisen tavallisten autoilijoiden ulottuville. Ensimmäiseksi laitteet tulevat saataville Yhdysvalloissa.

WayRay Navion on lisätyn todellisuuden navigointijärjestelmä, joka heijastaa reittiohjeet ja muut tiedot hologrammeina auton tuulilasiin. Tällaista jälkiasennettavaa järjestelmää ei ole aiemmin ollut kuluttajien saatavilla. WayRay Element puolestaan on kuljettajan toimintaa, turvallisuutta ja taloudellisuutta mittaava älylaite, joka voidaan liittää minkä tahansa auton diagnostiikkaporttiin.

Tuotteiden taustalta löytyvät verkottuneiden autojen telematiikkatuotteisiin erikoistunut sveitsiläinen startup WayRay sekä globaali IT- ja tietoliikennepalvelujen tarjoaja Orange Business Services.

Orange tarjoaa WayRay-laitteille Yhdysvalloissa langattomat yhteydet ja palvelujen hallinnan, joiden avulla ne voivat lähettää, vastaanottaa, seurata ja näyttää tietoja. Orangen laaja ja kansainvälinen verkko takaa järjestelmän ympärivuorokautisen toiminnan missä tahansa Yhdysvaltojen alueella sekä antaa mahdollisuuden laajentaa toiminta-aluetta helposti muualle maailmaan, kuten Aasiaan tai Eurooppaan.

WayRay Navion on ensimmäinen tuote, joka tuo lisätyn todellisuuden aidosti autoilijoiden saataville ilman kömpelöitä ja näkökenttää häiritseviä erikoissilmälaseja. Navionin miniprojektori heijastaa hologrammikuvan auton tuulilasiin, ja sen voi asentaa minkä tahansa auton kojelaudalle. Laite näyttää virtuaalisen reittiohjeen todellisen tien päällä. Turvallisuus paranee, kun kuljettajan ei tarvitse erikseen vilkuilla navigaattoria. Ele- ja ääniohjaus helpottavat käyttöä entisestään.

WayRay Element -laitetta voisi oikeastaan kutsua autojen aktiivisuusrannekkeeksi. Se kytketään OBD-diagnostiikkaporttiin, jollainen on käytännössä kaikissa vuoden 1992 jälkeen valmistetuissa autoissa. WayRay Element seuraa kuljettajan toimintoja, ajomatkoja, kustannuksia, polttoaineen kulutusta sekä auton yleistä kuntoa. Kaikki tiedot saa helposti visualisoitua älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen näytölle. Laitteessa on myös automaattinen ajo-opettaja, joka antaa ohjeita parempaan ajamiseen analysoimiensa tietojen pohjalta.

Orange Business Services on vakiintunut tekijä verkottuneiden autojen markkinoilla. Se toimittaa kiinteitä ja mobiileja verkkoratkaisuja muun muassa Tesla Motorsille, Renault Groupille ja PSA Peugeot Citroënille. Orangen autoille tarkoitetuissa verkkoratkaisuissa yhdistyvät turvallisuus, navigointi, viihde ja matkanteon helppous.