Muista nämä, kun hankit turvaistuinta

Vauvan kanssa autoillessa turvallisuus on ykkösasia ja turvaistuin onkin yksi ensimmäisiä ostoksia autoilevassa vauvaperheessä. Turvaistuimen voi ostaa käytettynä – kunhan tuntee sen historian. Kannattaa myös tutustua istuimen käyttöön ennen h-hetkeä.

“Kanna kotiin saakka, kevyt kallis taakka…” Tuttu lastenlaulu muistuttaa siitä, että pieni vauva on kevyt mutta korvaamaton kyytiläinen. Vastasyntyneen kanssa on monelle jännittävää lähteä autolla liikenteeseen ja turvaistuin onkin yksi ensimmäisistä hankinnoista vauvaperheessä.

Vauvat autoilevat turvakaukalossa, joka kiinnitetään penkkiin joko telakalla tai turvavöillä. Kaukalossa lapsi lepää puolimakaavassa asennossa kuin kupissa. Kaukalo hankitaan yleensä ennen vauvan syntymää, sillä sitä tarvitaan jo matkalle synnytyssairaalasta kotiin.

Kahden lapsen äiti Titta Jaakkola sai ensikosketuksensa turvakaukaloihin, kun hänen esikoisensa syntyi kolme vuotta sitten. Perhe oli tuolloin vielä autoton, joten synnytyssairaalaan lainattiin mukaan ystävien turvakaukalo.

– Kotiin lähtiessä aloimme kylmiltään viritellä turvakaukaloa taksiin. Se olikin kinkkisempi operaatio kuin mitä olimme osanneet uumoilla. Jouduimme pyytämään apua sairaalasta. Kaukalon kiinnitystä kannattaa siis ehdottomasti testata jo ennen vauvan syntymää, Jaakkola ohjeistaa.

Paino ja pituus määrittävät

Kaukalo ja turvaistuin tulee sijoittaa auton takapenkille selkä menosuuntaan. Tässä asennossa lapsen verrattain painava pää ja hento kaula saavat parhaan suojan mahdollisessa onnettomuustilanteessa.

Kun lapsi istuu jo ilman tukea, hän siirtyy kaukalosta turvaistuimeen. Turvaistuimessa on joko viisipistevyö tai palkki, joka pitää lapsen paikoillaan.

– Turvaistuimissa on tarkkaan määritellyt rajat, minkä painoisille lapsille ne on tarkoitettu. Kuitenkin myös lapsen pituus vaikuttaa. Kun lapsen pää ulottuu selkänojan reunan yli, on aika vaihtaa isompaan istuimeen, sanoo LähiTapiolan liikenneturvallisuuspäällikkö Markus Nieminen.

Nykyään Jaakkoloiden esikoistytär on jo kolmivuotias ja matkustaa turvavyöistuimessa. Siinä lapsi kiinnitetään auton omiin vöihin, mutta turvaistuin tarjoaa lisäksi edelleen sivuttais- ja päätukea. Useimmat turvavyöistuimet on hyväksytty 15–36 kilon painolle. Tätä painavampi lapsi voi siirtyä käyttämään istuinkoroketta. Tällöin on huolehdittava, että lapsen pää ulottuu auton päätukeen.

Parikuukautinen pikkuveli pötköttelee turvakaukalossa, jonka äiti kiinnittää tottuneesti turvavöillä. Toisessa autossa perheellä on käytössä Isofix-telakka, johon kaukalo napsautetaan kiinni.

Tunne turvaistuimen historia

Suomessa saa myydä vain E-tunnuksella merkittyjä turvaistuimia. Tunnus takaa istuimen olevan EU-alueen standardien mukainen. Turvaistuimen on oltava mieluusti myös alle viisi vuotta vanha. Valmistusviikon ja -vuoden voi tarkistaa istuimen rungosta.

– Turvaistuimen voi ostaa käytettynä, jos tuntee sen historian. Kolaroitu turvaistuin on kuitenkin käyttökelvoton, koska sen rakenteet ja jännitteet ovat rikkoutuneet ja vyöt venyneet joustamattomiksi. Istuimen mukana pitäisi saada myös asianmukaiset kiinnitysohjeet, LähiTapiolan Markus Nieminen sanoo.

Titta Jaakkola tutki netistä ostopäätöksen pohjaksi turvaistuintestejä.

– Turvallisuus vaikutti meillä ostopäätökseen eniten. Myös ajokäyttäytyminen muuttuu kummasti, kun on pieniä lapsia kyydissä. Itse en esimerkiksi edes aja mielelläni yksin silloin, kun on kaksi lasta takapenkillä, ja talvikeleillä pyrin välttämään ruuhka-ajan liikennettä.

Tietolaatikko: Muista nämä turvaistuinta ostaessasi

– Lähde turvaistuinkaupoille sillä autolla, johon istuin tulee. Jos perheessä on kaksi autoa, ota niistä pienempi. Huomioi, että selkä menosuuntaan asennettavat istuimet vievät melko paljon tilaa.
– Tarkista paino- ja pituusrajat. Jos mahdollista, sovita istuinta lapselle ostohetkellä.
– Kokeile istuimen sopivuus autoon ennen ostopäätöstä.
– Mieti, mitä ominaisuuksia arvostat turvallisuuden lisäksi. Onko turvakaukalon kantokahva käteen sopiva? Ovatko turvaistuimen tekstiilit ja pehmusteet helposti puhdistettavissa?
– Turvaistuimen tilaaminen netistä on aina riski. Varsinkin ulkomaisissa nettikaupoissa myytävien istuinten kiinnitysjärjestelmät voivat poiketa suomalaisista eikä istuin välttämättä sovi omaan autoon.
– Jos ostat turvaistuimen käytettynä, varmista sen käyttöhistoria.
– Luota asiantuntevaan myyjään.