Nexans nopeuttaa sähköajoneuvojen käyttöönottoa latauslaitteiden innovatiivisilla ratkaisuillaan
Nexans esittelee uusia ratkaisujaan sähköajoneuvojen lataukseen tulevassa European Utility Week -konferenssissa.
Nexans kuuluu Eco2charge-projektiin, joka pyrkii tukemaan sähköajoneuvojen kehittämistä. Hyödyntämällä liitäntälaitteiden asiantuntemustaan Nexans kehittää älykästä ja modulaarista liitäntä- ja latauslaitteistoa, joka pystyy toimimaan muiden Eco2charge-kumppaneiden suunnittelemien järjestelmien kanssa. Nexansin patentoima virtakiskokomponentti kytkeytyy sähköajoneuvojen latauspisteisiin ilman mitään hankalia asennustoimia. Se sopii erilaisille latausnopeuksille ja pistokkeille. Lisäksi Nexans on kehittänyt myös latauspisteeseen integroitavan älykkään energianhallintajärjestelmän, jolla käyttäjät pystyvät valvomaan sähköntarvetta latauspisteellä.
Älykkäiden verkkojen liiketoiminnan kehittäjä Annie Chéenne Nexansilta sanoi: ” Nexans käyttää mielihyvin asiantuntemustaan sähköajoneuvojen kehittämisen vauhdittamiseksi. Esittelemme Nexansin ratkaisuja, jotka ovat yhteensopivia kansainvälisten standardien kanssa ja joita voidaan käyttää kaikkialla maailmassa.”
Eco2charge-tietoutta
Eco2charge-projekti tukee sähköajoneuvojen kehittämistä kiihdyttämällä latauslaitteistojen käyttöönottoa rakennuksissa, kampuksilla ja ekologiseen kestävyyteen tähtäävillä alueilla vuoden 2016 loppuun mennessä. Nämä laitteistot täydentävät tienvarsien latausasemia, jolloin käyttäjät voivat ladata sähköajoneuvojaan työpaikalla, omalla asuinalueella tai yleisissä tai yksityisissä latauspisteissä (rautatieasemilla, supermarketeissa, yleisillä pysäköintipaikoilla, jne.). Projektia koordinoi Bouygues Energies & Services ja se tuo yhteen kahdeksan yhteistyökumppanin asiantuntemuksen eri aloilta, mukaan lukien Actility, Alstom, Bouygues Energies & Services, CEA (French Alternative Energies and Atomic Energy Commission), Embix, Nexans, Renault sekä University of Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines (UVSQ).
Eco2charge pyrkii myös kehittämään ja markkinoimaan ratkaisuun liittyviä komponentteja kolmen vuoden kuluessa. Tämä 13,2 miljoonan euron projekti on toteutettu “Tulevaisuuden ajoneuvo” -ohjelman tuella. “Tulevaisuuden ajoneuvo” sisältyy ADEME:n eli Ranskan ympäristö- ja energiaviraston “Tulevaisuuden investointi” -ohjelmaan Ranskan hallituksen nimissä.