Nissan julkisti prototyypin BladeGlider sähköautosta

bladeglider

  • Suorituskykyinen sähköauto muuttuu autonäyttelykonseptista Rio de Janeirossa esiteltäväksi prototyypiksi
  • Kehittynyt täysin sähköinen akkuvoimalinja, ällistyttävää suorituskykyä ja dynaamista käsiteltävyyttä

Nissan Motor Co., Ltd julkisti tänään prototyypin futuristisesta BladeGlider sähköautostaan, joka yhdistää korkean suorituskyvyn, nollapäästöt ajon aikana sekä urheiluauton muotoilun. BladeGlider konseptiauto esiteltiin ensimmäistä kertaa 2103 Tokion kansainvälisessä autonäyttelyssä.

“Nämä prototyypit ovat erinomaisia esimerkkejä Nissanin halusta laajentaa sen Intelligent Mobility -filosofiaa, jossa ajonautinto yhdistyy ympäristötietoiseen vastuullisuuteen. Nissan uskoo, että voimme varautua tulevaisuudessa täyteen päästöttömyyteen. BladeGlider on tästä erinomainen esimerkki. Se on autointoilijoiden sähköauto, todellinen unelma”, kertoo Carlos Ghosn, President and Chief Executive Officer, Nissan Motor Co., Ltd.

BladeGlider-prototyyppien ensiesiintyminen on osoitus Nissanin sitoutumisesta päästöttömien ajoneuvojen ja uusien teknologioiden kuten itseohjautuvien autojen kehitystyöhön. Nissan LEAF on jo tällä hetkellä maailman myydyin päästötön auto ja alansa edelläkävijänä Nissan kehittää myös älykkään liikenteen ratkaisuja, joita otetaan käyttöön lähivuosina useisissa yrityksen automalleissa.

Nissanin visiona oli ketterä, tehokas sähköauto, joka tarjoaisi uudenlaista ajonautintoa. Auto joka “liitäisi” sen lähes äänettömän sähköisen voimalinjan ja aerodynaamisen muotoilun ansiosta.

Nissan BladeGlideristä on kehittynyt kahden vuoden suunnittelu- ja kehitystyön jälkeen tosielämän mallikappale siitä, millaisia suorituskyvyn mahdollisuuksia kehittyneellä sähköautolla voisi olla. BladeGlider on täydellinen esimerkki Nissanin Intelligent Mobility -filosofiasta, jossa määritellään uudelleen sitä, miten autoja ajetaan, mitä autojen voimanlähteenä käytetään ja miten ne integroidaan osaksi yhteiskuntaa.

Esittelymalleissa on kehittynyt alusta, edessä kapealla ja takana leveämmällä raidevälillä, jolloin aerodynaaminen tehokkuus ja ajovakaus ovat optimaalisia.

Autoon pääsy ja poistuminen tapahtuu, korkealinjaisten, takasaranoilla varustetuista siipiovista. BladeGliderin avattava katto on vahvistettu integroidulla rullattavalla turvarakenteella, jolloin autossa yhdistyvät avomallinen kilpa-auto sekä coupén turvallisuus.

BladeGliderin järjestelmiä käytetään ohjauspyörän kytkimillä ja sen näytössä näkyvät nopeustiedot, akkulatauksen tila, energian talteenoton tila ja vääntömomentti. Keskimmäisen näytön molemmilla puolilla on näytöt, jossa näkyvät eturenkaiden taakse asennettujen kameroiden kuvat. Näytöt toimivat oviin asennettujen peilien vaihtoehtona ja ne parantavat BladeGliderin aerodynamiikkaa entisestään. Kuljettaja istuu edessä keskellä, kahden matkustajan istuimen etupuolella. Kuljettajan lisäksi myös matkustajat voivat nauttia panoraamanäkymistä saumattoman tuulilasin ansiosta.

Auto on 100-prosenttisesti sähkökäyttöinen, jonka poikkeuksellisen suorituskykyisen voimalinjan on toimittanut Nissanin BladeGlider-projektin tekninen kumppani, Isossa-Britanniassa toimiva Williams Advanced Engineering. Esittelymallien huippunopeus on yli 190km/h* ja kiihtyvyys 0-100 km:iin/h alle 5 sekuntia*. Takapyöriä pyörittää kaksi 130 kW:n sähkömoottoria – yksi kummassakin pyörässä.

Järjestelmään kuuluu väännön vektoriohjaus vetävissä pyörissä, mikä parantaa entisestään auton käsiteltävyyttä. Jos auto alkaa aliohjautua, järjestelmä lisää vääntöä ulompaan pyörään ja palauttaa tasapainoisen ohjautuvuuden.

Väännön vektoriohjaus on suunniteltu lisäämään ajettavuutta auton hallinnan sijaan, ja siinä on kolme eri asetusta: off, agile ja drift.

Sähkömoottorin virranlähteenä toimii tehokas viisikennoinen 220 kW:n litiumioniakku.

BladeGliderin sisätilat heijastelevat auton urheilullisuutta, jokaisella matkustajalla on istuimessa 4-pisteturvavyöt. Istuimet tukevat kuljettajaa ja matkustajia niin sivulta kuin jalkatilastakin. Istuinten viimeistely on sekoitus kangas- ja epoksihartsipäällystä, mikä tekee materiaalista kestävän ja liukumattoman niin, että matkustajat pysyvät hyvin istuimillaan.

Värivaihtoehtoja on kaksi – Cyber Green ja Stealth Orange. Näitä värejä käytetään istuinten selkänojien yläosissa ja niitä kehystää hopeaa heijastava ja auton urheilusuutta korostava nauha. Istuinten alaosa on mustaa, kuvioitua materiaalia, ja istuintyynyssä on vihreän- ja oranssinvärinen viimeistely.

Kaksi BladeGlideriä esitellään elokuussa Rio de Janeirossa. Toinen niistä on esillä Olympiapuistossa ja toinen tarjolla koeajolle mediaa ja VIP-vieraita varten.

BladeGlider-tilastotietoja

Huippunopeus

> 190 km/h (115 mph)*

Kiihtyvyys (0–100 km/h) (62 mph)

< 5 sekuntia*

Teho

200 kW (268 hv)

Vääntömomentti

707 Nm

Paino

1300 kg

Pituus

4300 mm

Leveys

1850 mm

Korkeus

1300 mm

Akseliväli

2800 mm

*Luvut ovat Williams Advanced Engineeringin kirjaamia