Norjassa 15 prosenttia uusista autoista sähköautoja

65th International Motor Show in Frankfurt, Germany, 17th of September 2013

Norjassa uusista autohankinnoista jo 15 prosenttia on sähköautoja. Ja osuuden odotetaan kasvavan 20 prosenttiin kuluvan vuoden loppuun mennessä, kirjoittaa Svensk Energin Second Opinion-julkaisu.

Sähköautoilua edistävän Grönn Bil-järjestön mukaan kehityksen takana on voimakas valtion tuki sähköautoille. Tuki oli viime vuonna keskimäärin 100 000 Norjan kruunua eli noin 12 000 euroa yhtä sähköautoa kohden. Sen päälle tulee vielä arvonlisäverovapaus.

– Norjan sähköautomarkkinat ovat hyvässä vedossa, Grönn Bil-järjestön projektijohtaja Ole Henrik Hannisdahl sanoo.

– Uudet sähköautomallit vaikuttavat kehitykseen paljon. Syksyllä Volkswagen ryhtyy myymään VW E-Golfiaan , jonka vaikutuksen markkinoihin ennakoidaan olevan iso.

Myönteinen kehitys johtuu Hannisdahlin mukaan paljolti siitä, että sähköautoasiakkaat ovat merkistä riippumatta uskomattoman tyytyväisiä uusiin autoihinsa. Puskaradio toimii tässä suhteessa hyvin. Norjalaiset puhuvat naapureidensa kanssa sähköauton erinomaisuudesta ja vahvistavat näin myönteistä kehitystä.

– Sähköautoja ostetaan Norjassa ennen kaikkea taloudellisten seikkojen takia. Mutta hankittuaan sähköauton monet kiinnittävät huomionsa siihen, kuinka hyvä se on. Sähköauton omistajat sanovat hankkivansa myös seuraavaksi autokseen sähköauton, eikä syy silloin välttämättä ole maapallon pelastaminen vaan yksinkertaisesti se, että sähköauto koetaan hyväksi.

Ainoa haittapuoli on ajomatkan pituus. Yhdellä akun latauksella voi ajaa ongelmitta 80–120 kilometriä, mutta sen jälkeen on edessä uusi lataus, mikäli haluaa jatkaa matkaa.  Tästä syystä sähköauto on täydellinen arkipäivän auto, mutta kun norjalainen haluaa maalle, ratkaisuna on joko toisen auton omistaminen tai auton vuokraus.

– Monet norjalaiset omistavat kaksi autoa, Hannisdahl toteaa.

Vuoteen 2017 mennessä sähköautoja jo 50 000

Vuonna 2013 Norjassa myytiin 13 000 sähköajoneuvoa, ja nyt sähköautokannan suuruus ylittää jo 30 000. Tukipolitiikkaa on tarkoitus jatkaa vuoteen 2017 asti, jolloin sähköautokannan arvioidaan olevan vähintään 50 000.

– Mutta jos sähköautojen hankintabuumi jatkuu nykyistä tahtia, 50 000 rajapyykki ylitetään jo ensi vuoden loppuun mennessä. Norjassa on vahvasti sitouduttu siihen, että kasvihuonekaasuja on vähennettävä tavalla tai toisella, Ole Henrik Hannisdahl sanoo.

Maassa, joka tuottaa kaiken sähkönsä päästöttömästi vesivoimalla, luonteva kohde vähentää päästöjä on liikenne.

Lähde: Second Opinion