Oletko ostamassa talvirenkaita? Huomioi tämä!

print_KjCnHjCR5v

Suomen vaihtelevissa talviolosuhteissa nastarenkaat ovat turvallisin vaihtoehto. Nastarenkaat tarjoavat parhaan pidon esim. kaupungeissa, joissa keliolosuhteet vaihtelevat eri päivinä.

Suomalaiset sanovat arvostavansa hyviä talvirenkaita, mutta millainen on hyvä talvirengas? Ja mikä on paras juuri sinulle?

Autoilijoista osa mollaa muita tielläliikkujia. Moni tiedostaa kuitenkin, että myös oman menopelin alla saattaa lymytä turvallisuusriski.

– Nokian Renkaiden teettämän talvirengastutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisautoilijoista pitää huonoilla renkailla ajamista toiseksi suurimpana talviliikenteen riskitekijänä liian lyhyen turvavälin jälkeen. Sekä miehet että naiset ovat yhtä huolissaan talvirenkaidensa kunnosta, toteaa Janne Määttä, Vianor Hyrylän toimipaikan päällikkö.

Talvirengaskauden kynnyksellä kannattaisikin tutkia vanhoja renkaitaan tarkalla silmällä.

– Rengas on tullut tiensä päähän, jos urasyvyys on kulunut alle kolmen millin. Se on talvirenkaan uran sakkoraja, mutta renkaat kannattaa turvallisuussyistä uusia jo, kun urasyvyyttä on jäljellä alle viisi milliä. Nastapoikkeama renkaiden välillä ei myöskään saisi olla yli 25 prosenttia. Eli jos jostain renkaasta puuttuu tätä enemmän nastoja suhteessa muihin renkaisiin, on aika marssia rengaskauppaan, listaa Vianorin rengasasiantuntija Mika Ahlstedt.

Renkaiden kumi kovettuu aikaa myöten, joten myöskään yli viisi vuotta vanhoja renkaita ei kannata autoonsa asentaa, vaikka urasyvyyttä olisikin jäljellä. Myös halkeamat ja mahdolliset kudosvauriot on syytä tarkistaa.

print_kM6KbdfQwY

Suomalaiset arvostavat talvirengasvalinnassaan turvallisuutta ylivoimaisesti eniten. Yli puolet Nokian Renkaiden talvirengastutkimuksen vastaajista pitää tärkeimpänä sitä, että renkaat pitävät ja pysähtyvät täsmällisesti talvisella tiellä.


Turvallisuus edellä

Nokian Renkaiden teettämän tutkimuksen mukaan turvallisuustekijöitä arvostetaan ylivoimaisesti eniten uusia talvirenkaita ostettaessa.

– Yli puolet vastaajista pitää tärkeimpänä sitä, että renkaat pitävät ja pysähtyvät täsmällisesti talvisella tiellä. Renkaiden turvallinen ja hyvä käsittelytuntuma myös ääritilanteissa nousee toiseksi tärkeimmäksi tekijäksi. Kolmanneksi eniten suomalaisautoilijat arvostavat renkaissaan laadukasta merkkiä, Määttä kertoo.

– Renkaita valitessa on hyvä miettiä, millainen ajaja on, missä olosuhteissa pääsääntöisesti ajaa ja ennen kaikkea, mitä ominaisuuksia itse arvostaa. Haluaako satsata renkaiden pitoon, hiljaiseen ajoääneen, mahdollisimman pieneen polttoaineen kulutukseen vai esimerkiksi tiettyyn rengasmerkkiin, Ahlstedt luettelee huomioon otettavia asioita.

Nastat vai kitkat?

Sekin pitäisi päättää, laittaako menopelinsä alle nastat vai kitkat. Suomalaiset näyttävät luottavan nastarenkaaseen, sillä tutkimuksen mukaan jopa 84 prosenttia kuskeista kertoo ajavansa talvella nastoilla. Suomen vaihteleviin talviolosuhteisiin nastarenkaat ovatkin kitkoja turvallisempi valinta, sillä renkaiden on annettava pitoa niin märällä jäällä, lumisella maantiellä kuin loskaisella asfaltilla. Kitkarenkaita suositaan etenkin kaupungeissa, mutta todellisuudessa kaupungeissa keliolosuhteet vaihtelevat usein haja-asutusseutua enemmän.

– Suomen talvessa pito-olosuhteet voivat muuttua päivän aikana liukkaasta jäästä sohjoiseen tienpintaan. Jos autosta vielä puuttuu viimeisin turvatekniikka, on nastarengas ehdottomasti varmin valinta, Ahlstedt sanoo.

Kitkarenkaat ovat turvallisimmillaan, kun ajo-olosuhteet pysyvät muuttumattomina eli tie on esimerkiksi koko ajan luminen ja oma ajotyyli ennakoiva ja tasainen. Kitkarenkaan etuja nastoihin verrattuna ovat pienempi ajomelu ja säästö polttoaineen kulutuksessa. Lisäetuja kitkarenkaalle tuo joustava vaihtoaikataulu. Kitkat voi nimittäin vaihtaa alle jo hyvissä ajoin ennen talvikelejä eikä kesärenkaiden vaihdolla ole keväällä kiirettä.

– Kitkarenkaan ostajan tulee valita nimenomaan pohjoisen oloihin suunnitellut nastattomat talvirenkaat. Keski-Euroopan leutoihin talviin suunnitellut kitkat eivät nimittäin pärjää jää- ja lumipidoltaan Suomessa, Määttä muistuttaa.

Tämän päivän talvirenkaissa on kiinnitetty huomiota ympäristöystävällisyyteen. Talvirengasinnovaatioilla voidaan vähentää mm. rengasmelua sekä polttoaineen ja tien pinnan kulutusta. Esimerkiksi moderneiden nastarenkaiden pehmeämpi nastakosketus säästää tien pintaa ja vähentää myös katupölyn syntymistä.