Paineistetulla maakaasulla kulkeva Iveco Stralis CNG tekee Madridin kaupunkijätteen keräyksestä ympäristöystävällisempää

2016-11-28-11_44_45-paineistetulla-maakaasulla-kulkeva-iveco-stralis-cng-tekee-iveco

Madridin on ottanut kaupungin työajoneuvovalikoimaan 109 paineistetulla maakaasulla toimivaa Iveco Stralista, joita käytetään kaupunkijätteen keräämiseen.

Ivecon Madridin tehtaalla Espanjassa valmistetaan ainoastaan raskaita maakaasulla toimivia Stralis-ajoneuvoja, jotka vähentävän hiilidioksipäästöjä 10 %, hiukkaspäästöjä 95 % ja typen oksidipäästöjä 35 %. Lisäksi sen polttoainekustannukset ovat 40 % alhaisemmat ja kokonaiskäyttökustannukset 10 % alhaisemmat kuin vastaavalla dieselversiolla.

Madridin on hankkinut 109 paineistetulla maakaasulla (CNG) toimivaa raskasta Iveco Stralis –ajoneuvoa kaupunkijätteen keräykseen. Näitä ajoneuvoja valmistetaan ainoastaan Ivecon Madridin tehtaalla.

Madridin hankkimista ajoneuvosta 90 on Stralis AD260S33YPSCNG -mallia, joissa on 19 m3:n Ros Roca -jätesäiliö sekä 19 Stralis AD190S33/P CNG -mallia, joissa on 12 m3:n Ros Roca -jätesäiliö. Ajoneuvoissa on Iveco Cursor 8, paineistetulla maakaasulla (CNG) toimiva moottori, jossa on yli 330 hevosvoimaa ja automaattinen voimansiirto sekä integroitu hidastin. Moottoreissa on kahdeksan CNG-säiliötä, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on AD260S33YPS-mallissa 640 litraa ja AD190S33/P-mallissa 600 litraa. Stalis kuorma-autoissa on myös uusinta turvallisuusteknologiaa, joka on räätälöity asiakkaan tarpeiden mukaan.

Maakaasu (metaani) on säiliössä 200 barin paineisessa kaasun olomuodossa. Säädin alentaa painetta kaksi kertaa ennen kuin kaasu ruiskutetaan moottoriin. Polttoaine on puhtaampaa kuin fossiiliset polttoaineet ja tuottaa 95 % vähemmän hiukkaspäästöjä, 35 % vähemmän typen oksideja ja 10 % vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin diesel-polttoiset ajoneuvot, mikä vastaa noin 85 tonnia vuosittain. Lisäksi moottori on 50-75 % hiljaisempi kuin Euro VI -dieselmoottori, koska Stralis CNG:n melusaaste on 3-6 desibeliä pienempi muihin saman suoritusluokkaan ajoneuvoihin verrattuna.

Maakaasumoottorit ovat myös taloudellisempia. Maakaasumoottoreiden polttoaineenkulutus on 40 % pienempi, mikä laskee kokonaiskäyttökustannuksia (TCO) 10 % enemmän kuin dieselmoottori. Maakaasumoottori ei myöskään vähennä ajoneuvon kuljetuskapateetia tai lisää kasvihuonepäästöjä ja ilmansaasteita.

Metaani on luonnossa esiintyvä myrkytön kaasu, joka ei ole yhtä tulenarka kuin bensiinihöyry. Se on ympäristöystävällisempi ja taloudellisempi kuin nestekaasu (propaani tai butaani), koska polttoainetta kuluu vähemmän. Espanjassa on tällä hetkellä 43 julkista CNG-tankkausasemaa ja 19 LNG-tankkausasemaa. Espanjassa on täten eniten nestemäisen maakaasun tankkausasemia Euroopassa. Tällä hetkellä rakenteilla on lisäksi yhdeksän uutta CNG/LNG -tankkausasemaa.

Ivecon asema johtavana maakaasuajoneuvojen kehittäjänä, valmistajana ja myyjänä on yli 20 vuoden kokemuksen tulos. Näinä vuosina yritys on valmistanut yli 16 000 maakaasuajoneuvoa ja 29 000 maakaasumoottoria.

Madridin on ostanut Stralis-ajoneuvonsa valtion yhteishankintamenetelmällä, joka mahdollistaa niiden käytön missä tahansa valtionhallinnon laitoksessa.