Paras neliveto. Uusi Audi A4 on TM Vuoden Talviauto 2016

8fc70e9c2954abd4_800x800ar

Kuva: Markus Pentikäinen / Tekniikan Maailma

Tekniikan Maailman tämän vuotisen talvivertailun voittajaksi nousi Audi A4 2,0 TDI quattro S tronic.

Audi A4:n loppuarvostelussa todetaan seuraavasti: “paras neliveto ja selkeät ajo-ominaisuudet liukkaalla”. Arvostelussa mainitaan myös, että Audin ajonvakautus- ja vetoluistonjärjestelmät, jotka helpottavat ajamista vauhdista tinkimättä, olivat joukon parhaimmat. Myös ohjaustunto oli testiryhmän parhaimmistoa. Audi oli testaajien suosikkireferenssi, sillä sen ajo-ominaisuuksia ja nelivetojärjestelmän toimintaa pidettiin täsmällisinä ja tarkkoina.

Audi sai täydet kymmenen pistettä hallittavuudesta ja etenemiskyvystä. Kaikista muista osa-alueista Audi sai yhdeksän pistettä. Audin yleisarvosanaksi muodostui erinomainen 9,4.

Tekniikan Maailman talvivertailu
Perinteisesti Tekniikan Maailman talvivertailuun kootaan eri merkeiltä menneen vuoden merkittävimmät uutuudet koko- ja hintaluokasta riippumatta. Mukaan pyrittiin saamaan suosituimmat moottori-, vaihteisto- ja varusteversiot. Vertailuryhmässä oli 10 dieselkäyttöistä, 5 bensiinikäyttöistä ja 13 automaattivaihteista autoa. Autojen hintahaarukka asettui noin 27 000 ja 67 000 euron välille.

Hallittavuus- ja etenemiskykykokeet avainasemassa
Nelivedon selvin ero kaksivetoiseen on luonnollisesti etenemiskyvyssä. Niinpä vertailuohjelmaa täydennettiin uudenlaisilla liikkeellelähtö- ja vetokokeilla, joissa autoilla hinattiin toista autoa sekä lumipintaisessa että jää/asfalttipintaisessa mäessä. Hallittavuuskokeisiin lisättiin pujottelu liukkaalla jäällä, jolla selvitettiin nelivetojärjestelmien ja ajonvakautuksen toimintaa ääriolosuhteissa.

Vertailun eri osa-alueet noudattelivat perinteistä talvivertailun kaavaa. Paremmuusjärjestyksen löytäminen seitsemän eri arvostelualueen sisällä vaati tuhansia mittauksia ja ajokilometrejä. Suurimmat painoarvot (20 %) saivat Hallittavuus, Etenemiskyky ja Lämmityslaite. Muut alueet ja painoarvot olivat Talviajo maantiellä (15 %), Jarrut (10 %), Valot ja näkeminen (10 %) ja Sähkölämmittimet (5 %). Myös Talvivarusteet ja Käytettävyys arvioitiin, mutta ne eivät vaikuttaneet loppuarvosanaan. Nelivetoautojen päästö- ja kulutusmittauksiin soveltuvaa laboratoriota ei Suomessa ole, joten tällä kertaa nuo osa-alueet jäivät valitettavasti arvostelun ulkopuolelle. Vertailun käytännön kokeet tehtiin pääosin Ivalon testiradoilla ja maanteillä. Olosuhteet olivat otolliset, sillä esimerkiksi maantielämmityslaitekokeiden lähtölämpötila oli -28°C.

Uusi Audi A4
A4 on Audin kaikkien aikojen suosituin mallisarja. Uusi Audi A4 on myös yksi luokkansa turvallisimmista autoista, Euro NCAP -konsortio palkitsi sen parhaalla viiden tähden tuloksella aikuis- ja lapsimatkustajien turvallisuudesta sekä jalankulkijaturvallisuudesta. Uusi Audi A4 voitti autoalan arvostetun kansainvälisen Kultainen ohjauspyörä -palkinnon keskikokoisten autojen kategoriassa, ja se on ehdolla myös Euroopan Car of the Year 2016 -finaalissa. Tämän lisäksi uusi Audi A4 voitti Suomessa IL Median Vuoden Auto 2016 -palkinnon iso keskiluokka -sarjassa.

Ensimmäiset uudet Audi A4:t saapuivat Suomeen marraskuussa 2015. Uuden Audi A4:n Land of quattro erikoismalliston hinnat alkavat 45 367 eurosta ja Avant-mallin 48 067 eurosta.