Poliisille ensimmäinen täysin sähköinen partioauto

IMG_8147.jpeg

Kuva: Maritta Roslakka / Poliisi

Poliisi ottaa käyttöön ensimmäisen täysin sähköisen partioauton. Auto luovutettiin Hämeen poliisilaitokselle Lahdessa keskiviikkona 30.6. 2021.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi haluaa edistää Suomen kehittymistä taloudellisesti ja ekologisesti kestäväksi yhteiskunnaksi.

–  Haemme kokemuksia tämän tyyppisen ajoneuvon soveltuvuudesta poliisin valvonta- ja hälytystehtäviin. Poliisihallitus on osoittanut ajoneuvon partiokäyttöön Hämeen poliisilaitokselle, millä valinnalla poliisi on omalta osaltaan halunnut antaa vahvan tukensa Lahden vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupunkiteemalle, hän totesi luovutustilaisuudessa.

Hämeen poliisilaitokselle luovutettu täyssähkökäyttöinen pakettiautorunkoinen auto on Mercedes Benz eVito.

– Ajoneuvon rakenne on pitkälti sarjatuotanto-Viton mukainen, mutta pilottiauto on vaatinut muutoksia mm. lattiaan, seiniin ja istuimiin yhteistyössä maahantuojan kanssa, materiaalihallintopäällikkö Jussi Kiiski Poliisihallituksesta kertoo.

image (1)

Kuva: Maritta Roslakka / Poliisi

Ennalta estävän toiminnon käyttöön

Apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen Hämeen poliisista sanoo,  että Hämeen poliisissa ollaan erityisen iloisia poliisin ensimmäisestä täyssähkömaijasta. Hänen mukaansa se sopii erinomaisesti ympäristöpääkaupunki Lahteen.

Lahdessa eVito -partioauto sijoitetaan valvonta- ja hälytystoimintasektorille.
– Autoa käyttävät kokeilun aikana ennalta estävän toiminnon poliisit, jotka ajavat sitä hyvin monipuolisissa tehtävissä. Näin saadaan arvokasta kokemusta sähköauton soveltumisesta niin yleisötilaisuuksien valvontaan kuin hälytystehtäviin. Jokainen autoa käyttävä poliisi saa uuteen autoon ja sen käyttöön koulutuksen, Tero Seppänen sanoo.

Sähköautoja hankitaan latausverkon laajenemisen mukaan

Mikäli käyttökokemukset pilottiajoneuvosta ovat hyviä ja ladattavan partiokäyttöisen ajoneuvon ominaisuudet ovat riittävät poliisitehtävien täysimääräiseen hoitamiseen niin täyssähköisten partiokäyttöisten pakettiautojen osuutta kasvatetaan latausverkon laajenemisen sallimissa rajoissa.

Poliisi tavoitteen on ollut rakentaa yli 700 latausasemaa vuoteen 2025 mennessä. Viime vuonna niitä rakennettiin erillisrahoituksella 174. Kuluvana vuonna vastaavaa rahoitusta ei valitettavasti ole ollut käytettävissä eikä latausverkkoa ole kyetty laajentamaan suunnitellusti.

Poliisilla 1500 autoa

Poliisilla on käytössään kaikkiaan noin 1500 autoa, joista hieman yli 170 käyttää käyttövoimanaan muuta kuin bensiiniä tai dieseliä. Poliisi on vuosien 2020 ja 2021 aikana hankkinut yhä enemmän sekä hybridiautoja että täyssähköautoja esimerkiksi yleiskäyttöisiksi siviiliajoneuvoiksi.