Raskaan liikenteen ajoneuvojen huonontuva kunto huolestuttaa itärajalla

Vaalimaan tulli tarkastaa keskimäärin 250 raskasta ajoneuvoa kuukaudessa. Alkuvuoden ajoneuvotarkastusten tulokset ovat karua luettavaa.

Tammikuussa Vaalimaan tulli tarkasti 212 raskasta ajoneuvoa. Korjausmääräyksen sai 73 % tarkastetuista rekoista, 31 % käännytettiin takaisin Venäjälle ja 20 % sai lisäksi sakon. Helmikuussa tarkastuksia tehtiin 278, joista korjausmääräyksen sai 70 %, 34 % käännytettiin ja sakko kirjoitettiin 25 %:lle rekoista. Maaliskuun luvut jatkavat samaa suuntausta, 238 tarkastusta, 70 % sai korjausmääräyksen, 37 % käännytettiin ja 22 % sai lisäksi sakon.

Syynä usein huonokuntoiset jarrut

Käännytykseen, sakkoon ja korjausmääräykseen johti useimmiten jarrujen puutteellinen kunto. Usein yhdessä ja samassa autossa oli useita vikoja, esimerkiksi tehottomat tai puoltavat jarrut tai selkeä jarruvoimaero eri akseleilla, öljyvuotoja moottorissa, ohjauksen nivelien välyksellisyydet, tuulilasi rikki, vilkku tai ajovalot eivät toimi, kuorma on sitomatta tai huonosti sidottu. Lisäksi tarkastuksissa paljastui kuljettajien ajo- ja lepoaikarikkomuksia sekä ajopiirturin huijauslaitteita.

–  Venäjän taloudellinen tilanne alkaa jo näkyä ajoneuvojen kunnossakin, kertoo tullitarkastaja Jukka Nokka Vaalimaan tullista. – Tarkastukset johtavat usein korjausmääräyksiin ja palautamme ajoneuvon takaisin Venäjälle. Korjausmääräyksiä ei kuitenkaan aina noudateta, vaan autolla yritetään tulla uudestaan Suomeen ilman, että vikoja on korjattu. Ajoneuvo jää kuitenkin uudelleen kiinni rajalla, eikä pääse maahan, ennen kuin korjaukset on tehty, jatkaa Vaalimaan tullin tullitarkastaja Jani Sironen.

Huonokuntoiset syynätään tarkimmin

Tulli tekee rajoilla raskaan liikenteen kuntoisuustarkastuksia samalla mallilla kuin Poliisi ja katsastusviranomaiset. Ajoneuvo tarkastetaan ensin silmämääräisesti kaistalla ja tarkempaan tarkastukseen päätyvistä ajoneuvoista käydään läpi niin rekan tekninen kunto kuin mahdollisen kuorman sidonnatkin.  Myös kuljettajan kuntoa sekä ajo- ja lepoaikojen noudattamista valvotaan.

Vaalimaan rajanylityspaikan kautta kulki tammi-maaliskuussa 2015 keskimäärin 16 000 rekkaa kuukaudessa. Ajoneuvojen käännyttäminen koskee pääasiassa EU/ETA alueen ulkopuolisia kuljetusyksiköitä, käytännössä siis venäläisiä. EU/ETA alueelta tulevat ajoneuvot määrätään tarvittaessa valvontakatsastukseen lähimmälle katsastusasemalle.

Tarkastetut ajoneuvot olivat pääosin venäläisiä.