Rattijuoppojen aiheuttamia onnettomuuksia vähiten vuosikymmeniin – hyvän kehityksen toivotaan jatkuvan

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien ennakkotietojen mukaan vuonna 2014 sattui vähemmän alkoholin vaikutuksen alaisena ajettuja kuolinonnettomuuksia kuin koko Suomen onnettomuustutkinnan historian aikana. Alkoholionnettomuuksia sattui viime vuonna 27, kun vuonna 2013 luku oli miltei kaksinkertainen. Promillelukemat olivat kuitenkin edelleen synkkiä: 70 % onnettomuuskuskeista ylitti törkeän rattijuoppouden rajan.

Noin 40 %:lla kuljettajista oli taustallaan rattijuopumustuomio. Törkeät rattijuoppoudet laskivat hieman edellisvuodesta, jolloin 1,2 promillen raja oli ylittynyt 81 % kaikista tapauksista. Alkoholionnettomuuksien määrän lisäksi väheni myös niiden suhteellinen osuus kaikista kuolemaan johtaneista onnettomuuksista. Vuonna 2014 alkoholionnettomuuksien osuus oli 17 %, kun se yleensä on ollut jopa 26 % luokkaa.

– Vuoden 2013 mustien lukujen jälkeen on päästy taas takaisin parempaan kehitykseen, joka oli nähtävissä vuonna 2012. Luvut olivat silloinkin historiallisen alhaiset. Työtä rattijuoppojen saamiseksi pois liikenteestä on kuitenkin tehtävä edelleen systemaattisesti. Jokainen tapaus on liikaa ja valtava turvallisuusriski, liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari toteaa.

Yleisin onnettomuustyyppi juopumustapauksissa oli tieltä suistuminen (66 %). Toisen auton kanssa yhteenajoja oli 26 %.

– Tyypillisessä alkoholionnettomuudessa yksin ajava kuski suistuu kesäisenä viikonloppuyönä tieltä kohtalokkain seurauksin. Viime vuonna sattui kuitenkin esimerkiksi valitettava onnettomuus, jossa humaltuneen kuskin lisäksi henkensä menetti myös kolme hänen kyydissään ollutta matkustajaa, liikenneturvallisuustutkija Arja Holopainen kertoo.

Kaikista vuoden 2014 alkoholionnettomuuksista turmakuskin ajoneuvona oli henkilöauto 67 %:ssa tapauksista. Toiseksi suurin osuus (19 %) oli moottoripyöräkuskeja. Moottoripyörällä alkoholin vaikutuksen alaisena ajettujen kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien määrä on pysynyt likimain samana jo pidempään. Alkoholionnettomuudet ovat vähentyneet siis vain henkilöautolla ajettujen onnettomuuksien osalta.

Suurin osa alkoholionnettomuuksista (63 %) ajoittui kesäaikaan eli huhti–syyskuun väliselle ajalle.