Unimogit nostavat maastosuorituskyvyn uudelle laatutasolle

abb0d040a9eb3004_800x800ar

  • Uusi moottorisukupolvi Euro 6-päästötasolla ja 900 Nm:n vääntövoimalla.
  • Keskimoottoriratkaisu alentaa painopistettä ja helpottaa ajamista maastossa.
  • Entistä paremmat työskentelyolosuhteet uusitussa matkustamossa.

Mercedes-Benz Unimog U 4023 ja U 5023

Uudet, kaikkiin maasto-oloihin sopivat Mercedes-Benz Unimog-mallit eivät tingi suorituskyvystään, ympäristöystävällisyydestään ja tehokkuudestaan edeltäjiinsä verrattuina. Mallit tunnetaaan nimillä U 4023 ja U 5023 ja ne on tehty käyttöön, jossa ajoneuvon kokonaislaatu ja kestävyys punnitaan kaikkein raskaimman mukaan: maastossa tehtäviin putki- ja linjarakennusprojekteihin, sammutus- ja pelastusajoneuvoiksi sekä erilaisiin haastaviin urakointi- ja viranomaistehtäviin.

ba5b0cef2b0a8140_800x800ar

Unimogeilla kuljetetaan ihmisiä ja tavaraa sielläkin, missä tiet loppuvat, esimerkiksi vuoristoissa ja syrjäseuduilla ­– siksi niiden rakenteessa ja suorituskyvyssä ei ole tingitty mistään. Pitkittäis- ja poikittaispalkeista koottu runkorakenne on koottu hitsaamalla. Kaikki akselit on vahvistettu ja runkoon sijoitetut tärkeät komponentit koteloitu. Sammutusajoneuvoksi valmistettu Unimog voidaan lisäksi varustaa lämpökilvellä ja erikoissuojauksella, joka suojaa muun muassa AdBlue-lisäainetankin, katalysaattorin, akun ja jarrujärjestelmän tulelta ja liekeiltä.

Unimogien suorituskyvyn takeina ovat esimerkiksi portaaliakselit, matala painopiste, tasauspyörästölukot ja jousituksen 600 millin joustovara maastoajossa. Lähestymis- ja jättökulma on edessä 44 ja takana 51 astetta, ylityskulma puolestaan 34 astetta. Etu- ja taka-akselin välinen, jopa 30 asteen kiertymä on mahdollista toteuttamalla akseleiden kiinnitys kierrejousilla ja kiertoputkituennalla. Siinä akselit kiinnitetään nivelakselia suojaavalla putkella ja kiertymisen mahdollistavalla nivelellä auton vaihteistoon.Unimog kykenee kiipeämään vielä 45 asteen kulmassa olevaa tietä tai rinnettä ja ajamaan 1,2 metriä syvässä vedessä. U 4023:n suurin sallittu kokonaispaino on 10,3 tonnia, U 5023:n puolestaan 14,5 tonnia.

Unimogien Tirecontrol-rengaspainejärjestelmä on kokonaan uusittu siten, että kuljettajan käytössä on kolme vaihtoehtoista ajo-ohjelmaa: Road, Sand ja Rough Terrain. Ajovalojen keila on entistä leveämpi ja kantavampi, ja lisäksi käytössä ovat nykyaikaiset päiväajovalot. Haluttaessa Unimogit voidaan varustaa myös ympäristövalvontakameroilla, jotka tarjoavat kuljettajalle esteettömät näkymät erityisesti ajoneuvon eteen.

977b6205a57a68e9_800x800ar

 

bf0170051aa568a5_800x800ar

Tehokas ja taloudellinen keskimoottori tuo muitakin etuja

Mercedes-Benzin uusissa Unimog-malleissa on tarjolla tehokkain tähän mennessä näissä ajoneuvoissa käytetty moottori: nelisylinterinen, 5,1-litrainen Mercedes-Benz OM 934 BlueTec 6, joka kehittää 170 kW (231 hv) tehon ja 900 Nm:n väännön 1200–1600 rpm:n alueella. Tekninen huippunopeus on 90 km/h. Moottori täyttää Euro 6 –päästönormit, ja kulutus on vähentynyt noin kolme prosenttia. Päästöt ovat pienentyneet jopa 90 prosenttia edellisistä malleista hiukkassuodattimen, AdBlue-lisäaineen, SCR-monitoimikatalysaattorin sekä jäähdytyn pakokaasujen takaisinkierrätyksen ansiosta. Pitkäikäinen ja luotettava voimanlähde myös pidentää Unimogien huoltovälejä.

Unimogeissa on siirrytty keskimoottoriratkaisuun, sillä moottori on sijoitettu matkustamon taakse eli noin metrin taaemmas kuin aikaisemmin. Keskimoottorin ansiosta ajoneuvon painopiste on alempana, vaikka maavara on kasvanut. Ominaisuus parantaa entisestään käsiteltävyyttä maastossa. Ratkaisu mahdollistaa myös suoran voimanoton moottorilta päällirakenteille ja lisälaitteille. Myös vaihteiston voiman ulosotto on edelleen mahdollista.

Unimogien vaihteisto on optimoitu ja päivitetty niin, että vaihtoajat ovat entistä lyhyemmät ja huoltovälit pidemmät. Vaihteistoa käytetään ohjauspylvään valitsimesta, jolla ohjataan myös sähköistä EQR-nopeaa ajosuunnan vaihtotoimintoa. Kuten aikaisemminkin, käytössä on kahdeksan vaihdetta eteen ja kuusi taakse. Lisävarusteena Unimogeihin saa myös maastoajovaihteet, jotka ovat käytössä 2,5­–35 kilometrin nopeusalueella.

Turvallisuus on parantunut, sillä moottorijarrutus toimii kaksinkertaisella teholla ja kehittää jopa 180 kW:n jarrutusvoiman. Jokaisella moottorin sylinterillä on oma moottorijarrutusyksikkönsä. Kasvanut jarruvoima vähentää huomattavasti pyöräjarrujen käyttötarvetta ja kulumista ja lisää siten käytön taloudellisuutta. Offroad ABS –jarrut ovat vakiovaruste.

9a39352745f0197f_800x800ar

Väljä ja mukava matkustamo helpottaa työskentelyä ja ajamista

Unimogien klassinen ohjaamo on 120 mm pidempi kuin ennen ja myös hiukan aikaisempaa korkeampi. Kun vaihteenvalitsin on lisäksi siirretty keskikonsolista ohjauspylvääseen, ohjaamossa on huomattavasti enemmän tilaa kuin ennen. Kuljettajan käytössä ovat esimerkiksi nykyaikainen monitoimiohjauspyörä, säädettävä ohjauspylväs, mittariston suuri monitoiminäyttö sekä aikaisempaa kehittyneempi lämmitys- ja tuuletusjärjestelmä.

Siirtyminen kuljettajan istuimelta matkustajan istuimelle ja takaisin on entistä helpompaa. Lisäksi istuimet sijaitsevat etuakselin takana alueella, jossa tärinä on vähäistä. Sijoittelusta on hyötyä erityisesti maastoajossa. Matkustamoon noustaan versiosta riippuen kahden tai kolmen askelman kautta. Matkustamon voi kaataa kumoon huoltojen ja korjausten helpottamiseksi. Tarvittaessa Unimogeihin on saatavana myös jopa 7-paikkainen miehistöhytti.