Risikko: Ammattikuljettajien koulutuksesta tehtävä joustavampi

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko jakaa kuljetusalan huolen siitä, että tulevaisuudessa tulee pula raskaiden ajoneuvojen kuljettajista.

Nykyinen kuljettajakoulutus on Risikon mukaan monimutkainen ja byrokraattinen. Ongelmia tuovat myös ajokorttitutkintoon pääsyn ikärajat. Lisäksi ajokortin hintaa pidetään kohtuuttoman korkeana.

Risikko tapasi ammattiliikenteen ja autokoulujen edustajia 5. joulukuuta. Risikko totesi, ettei tilanne ratkea pelkällä kansallisella lainsäädännöllä, vaan Suomen on pyrittävä vaikuttamaan myös EU-direktiivin säännöksiin.

– Liikenne- ja viestintäministeriön kanta on se, että kuorma-autoa tulisi päästä kuljettamaan ammattimaisesti jo 18-vuotiaana. EU-direktiivi ei tätä vielä salli, Risikko sanoo.

Esimerkiksi oppisopimusten tekeminen kuljettajakoulutukseen alle 21-vuotiaille tavaraliikenteessä ja alle 23-vuotiaille linja-autoliikenteessä on vähentynyt jyrkästi, koska nykyisen ajokorttilain mukaan näissä ikäryhmissä opiskelijan on suoritettava perustason ammattipätevyyskoulutus ennen ajokorttitutkintoon pääsyä.

– Jos nuori lähtee opiskelemaan ammattikuljettajaksi heti peruskoulun jälkeen, hänelle tulee väistämättä jopa kolmen vuoden tauko ennen kuin hän pääsee suorittamaan ajokorttitutkintoa. Tänä aikana hän helposti siirtyy jollekin toiselle alalle, eikä koskaan päädy raskaan ajoneuvon kuljettajaksi, Risikko kuvaa.

Risikon mukaan tilanteeseen tuo osaltaan helpotusta hallituksen vastikään eduskunnalle antama esitys ajokorttilain muuttamisesta. Hallitus esittää muun muassa, että raskaan ajoneuvon kuljettajatutkintoon pääsemistä laajennettaisiin logistiikan perustutkinnon lisäksi eräisiin muihinkin ammatillisiin koulutuksiin.

Keväällä annettavassa valtioneuvoston asetuksessa tehdään muita uudistuksia autokouluopetukseen. Nykysäännösten mukaan ajo-opetusta saa antaa B-korttiin korkeintaan kaksi tuntia päivässä ja mopokorttiin yhden tunnin. Nämä rajoitukset halutaan poistaa. Lisäksi ajokoulutuksen oppitunteja voisi vastaisuudessa jakaa lyhyempiin jaksoihin.