Scanian toimitukset Puolustusvoimille jatkuvat

462612_highres_Luovutus_4

Puolustusvoimat teki toukokuussa 2014 Scania Suomi Oy:n kanssa sopimuksen 184 kuorma-auton ja vetoauton hankinnasta. Kuva: Scania

Puolustusvoimat solmi Scania Suomi Oy:n kanssa toukokuussa 2014 hankintasopimuksen, joka koskee 184 kuorma- ja vetoauton hankintaa. Puolustusvoimien raskaiden maantiekuorma-autojen hankintasopimukseen sisältyy lisäksi lisähankintavaraus 69 autosta. Autojen toimitukset ajoittuvat vuosille 2014 – 17.

Toimitukset Puolustusvoimille alkoivat vuoden 2014 lopulla, jolloin toimitettiin 20 ensimmäistä autoa. Kuluvan vuoden 2015 aikana uusia autoja luovutetaan 74 kappaletta loppujen luovutusten ajoittuessa vuosille 2016 – 17.

  Tilattuihin autoihin kuormankäsittelylaitteet toimittaa kotimainen Cargotec Oy ja niiden asentaminen suoritetaan Scania Suomi Oy:n Jyväskylän palvelukeskuksen yhteydessä toimivassa päällirakentamisyksikössä. Kun päällirakenteen asentamisesta huolehtii autotehtaan jatkeena toimiva yksikkö, lopputuotteena syntyy täysiverinen Scania-tuote, jonka osalta muun muassa takuuvastuut ovat kokonaisuudessaan Scanialla.
Toimitettavien autojen teknisestä ylläpidosta tulee huolehtimaan niin ikään Scania Suomi autoihin solmittavien – jopa 15 vuotta kestävien – huolto- ja korjaussopimusten puitteissa.

Scanian modulaarinen rakenneperiaate

Scania valmistaa kuorma- ja linja-autonsa käyttäen ns. modulaarista rakenneperiaatetta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että niin moottoreissa kuin kaikissa muissakin auton rakennejärjestelmissä käytetään suurissa määrin yhteisiä osia ja komponentteja. Tämä helpottaa sekä tuotanto- että ennen kaikkea varaosalogistiikkaa, koska tarvittavien osanimikkeiden lukumäärä on poikkeuksellisen pieni.
Puolustusvoimien hankinnan osalta huolto-, korjaus- ja varaosatoimintoja helpottaa olennaisesti sekin asia, että kaikissa tilatuissa autoissa on täsmälleen samanlaiset, 490-hevosvoimaiset moottorit sekä identtiset ohjaamot. Myös esimerkiksi voimalinja- ja akselistorakenteet ovat pitkälti yhtenäiset kaikissa toimitettavissa autoissa. Scanian moduulirakenteisuuteen kuuluu lisäksi, että eri versiot valmistetaan samoista peruskomponenteista kuin kaikkein raskaimpiinkin ajotehtäviin varustellut autot.
Autojen teknisen ylläpidon kannalta on merkittävää, että Scanialla on 26 palvelukeskusta Suomessa. Lisäksi Scania toimii yli sadassa maassa eri puolilla maailmaa, joten rauhanturva- ja kriisinhallintatehtävissä toimivan Scania-kaluston tekninen ylläpito on turvattu kaikkialla maailmassa. Scania Suomi on lisäksi solminut Puolustusvoimien kanssa sopimuksen varaosien varmuusvarastoinnista. On myös huomioitava, että enintään 10 vuotta vanhojen Scania-kuorma-autojen kanta massamme on noin 10 500 autoa koko rekisterissä olevan kannan ollessa yli 21 000 autoa. Mahdollisen kriisiajan olosuhteissa varaosien saanti on siis varmuudella turvattu.