Suomalainen sähköajoneuvojen latausmalli leviää Euroopassa

Liikennevirran kehittämä sähköajoneuvojen eri toimijoille avoin latauspalvelu, on herättänyt laajaa kiinnostusta Euroopassa. Tekesin EVE-ohjelman tukemassa kehitystyössä monet palaset ovat menestyksellisesti osuneet kohdalleen.

Liikennevirta Oy perustettiin vuoden 2013 lopussa ja jo keväällä yhtiö teki ensimmäiset vientikaupat Sveitsiin.

”Etsimme globaalisti latausoperaattorimallia, joka perustuisi avoimeen järjestelmään ja mahdollistaisi monen eri toimijan osallistumisen ja tarjoaisi bisnesmahdollisuuksia. Löysimme Liikennevirran mallin yhteistyökumppanimme suomalaisen Enston avulla”, kertoo johtaja Ralf Zeller A. Lehmann Elektro AG:sta.

Sveitsissä palvelu on lanseerattu Swisscharge-nimellä ja pilottivaiheen ensimmäiset latausasemat ovat olleet käytössä muutaman kuukauden.

”Aloitimme projektin helmikuussa tänä vuonna. Pilotista saadut kokemukset ovat erittäin hyviä ja ovat rohkaisseet laajentamaan aktiivisesti asemien määrää. Markkinoilla on vahvaa kiinnostusta”, Ralf Zeller jatkaa.

”Liikennevirran kanssa meillä on selkeä työnjako. He tarjoavat tehokkaan järjestelmän ja me keskitymme markkinan kehittämiseen ja vastaamme latausasemien toimittamisesta sveitsiläisille asiakkaille.”

Zellerin mukaan ensi vuosi on ratkaiseva siinä, miten sähköajoneuvomarkkinat kehittyvät Sveitsissä.

”Toivomme parasta ja mikä tärkeintä olemme valmiina vastaamaan kysyntään.”

Sähköinen liikenne kehittymässä reippain askelin

”Sähköisen liikenteen suhteellinen kasvutahti on nopeaa ja maailmanlaajuista. Veturimaita tässä kehityksessä ovat USA ja Japani. Nyt Eurooppa ja sen autoteollisuus ovat nousseet seuraavalle tasolle ja lukuisia automalleja on jo saatavilla sekä latauspalveluita on tarjolla ja lisää rakennetaan. Liikennevirran tähtäimessä on kasvaa tämän kehityksen mukana Euroopassa, jota olemme pitäneet alusta lähtien kotimarkkinana”, toteaa toimitusjohtaja Jussi Palola Liikennevirta Oy:stä.

Liikennevirran latausoperaattorimallin kehitystyössä Tekesin EVE-ohjelmalla on ollut ratkaiseva merkitys.

”Kehitystyössä monet asiat ovat onnistuneet ja olemme voineet edetä nopealla tahdilla. EVE-ohjelman avulla mukaan saatiin laaja joukko toimijoita”, Palola lisää.

Jopa 10 uutta yritystä

”Liikennevirta Oy on yksi Tekesin EVE-ohjelman onnistuneista esimerkeistä, joita esitellään ohjelman seminaarissa 18.11.2014 Helsingissä. EVE-ohjelman myötävaikutuksella on syntynyt 10 uutta start-up-yritystä, kuten esimerkiksi sähköbussien valmistusta käynnistävä Linkker, latausinfraan palveluja tuottava PlugIt, sähköisiä vapaa-ajan palveluita kehittävä Elmotion sähkömotocross-pyörineen, sähköauton vuokrauspalveluita tarjoava Ekorent sekä Satavision, jolla on tuotevalikoimassaan simulaattori esimerkiksi autokaupan tarpeisiin. Myös monien vakiintuneiden yritysten liiketoimintaa EVE on vahvistanut merkittävästi”, sanoo EVE-ohjelman päällikkö Martti Korkiakoski Tekesistä.