Suomalaiset autokaupoilla -tutkimus: Käytettyjen autojen kärkimerkkeinä kaasuttavat Toyota ja Volkswagen

pexels-photo-75384

Käytettyjen autojen kaupoilla kiinnostavimmiksi merkeiksi nimettiin Toyota ja Volkswagen ja niiden lähituntumassa Audi ja Volvo, selviää Suomalaiset autokaupoilla -tutkimuksesta. Suomalaisten suosikkimerkit pysyvät samoina jopa sukupolvelta toiselle. Kiinnostavat mallit, autokaupoilla vastaan tulleet houkuttelevat yksilöt ja vaihtelunhalu vaikuttavat käytännössä kuitenkin automerkin valintaan.

Kamuxin teettämän Suomalaiset autokaupoilla -tutkimukseen vastanneiden mukaan Toyota ja Volkswagen ovat automerkkien ykkösvaihtoehdot käytetyissä autoissa.

Ykkösmerkkien perässä kiihdyttävät Audi ja Volvo melko tasaväkisesti. Myös Skoda, BMW, Mercedes-Benz ja Ford kuuluvat suomalaisten suosikkeihin. Nuorempien harkintalistalla on useampia automerkkejä, siinä missä vanhempien vastaajien kiinnostus kohdistuu vaan muutamaan, yleisestikin suomalaisten suosimiin merkkeihin.

‒ Tietyt suomalaisten suosikkimerkit pitävät pintansa vuodesta toiseen, myös niiden iän ja kilometrien karttuessa. Suosikkimerkin aineksia ovat luottamus automerkkiin, huoltovarmuus sekä arvon pysyminen, toteaa Kamuxin maajohtaja Jussi Mäkinen.

‒ Yksilötasolla suosikkimerkki muodostuu usein aikaisemman oman kokemuksen sekä lähipiirin kokemuksien ja suosittelujen pohjalta. Näin suosikkimerkki voi pysyä samana sukupolvelta toiselle. Liikehdintää merkkien välillä tapahtuu usein sen mukaan, kun kiinnostavia uusia automerkkejä tai -malleja tulee markkinoille. Jos auto on haluttu uutena, se on sitä myös käytettynä, Jussi Mäkinen jatkaa.

Liikehdintää suosikkimerkkien välillä tapahtuu myös ostotilanteessa. Jussi Mäkisen mukaan heillä myyjä kartoittaa ostajan käyttötarpeen, ja ehdottaa sen mukaan sopivia vaihtoehtoja.

‒ Autokaupassa asiakas voi lopulta päätyä toisen merkin autoyksilöön, jos esimerkiksi auton väri tai malli herättää kiinnostuksen. Moni myös haluaisi kokeilla eri automerkkejä ja vaihtaa merkistä toiseen useammin, Jussi Mäkinen kertoo.

Naiset ja miehet ostavat auton mieltymysten mukaan ‒ ei sukupuolen

Suomalaiset autokaupoilla -tutkimuksen mukaan miehet ja naiset harkitsevat käytettyä autoa hankittaessa melko samoja merkkejä, joskin naiset kallistuvat miehiä hieman useammin Nissaniin, Opeliin ja Peugeotiin. Miehistä taas useampi tunnustautui Skoda- tai Mersu-kuskiksi, ja he myös harkitsevat Hyundaita, Mazdaa tai Mitsubishiä naisia useammin.

‒ Arkikokemuksen mukaan miesten ja naisten välillä on melko vähän eroja. Naiset ovat tänä päivänä aktiivisia autokaupoilla ja haluavat ostaa itselleen mieleisen auton.  Naisetostavat myös isompia autoja ja osa miehistä pienempiä menopelejä. Auton valinnassa ei ole kyse sukupuolesta, vaan jokaisen omasta mieltymyksestä ja tarpeesta, Jussi Mäkinen luonnehtii tuloksia.

Alle 15 000 euroa yleinen budjetti käytetylle autolle

Suomalaiset autokaupoilla -tutkimuksen mukaan suosituimpana käytettyjen autojen hintaluokkana ovat alle 10 000 euron autot ja seuraavaksi suosituin hintaluokka on 10 000–15 000 euroa.

Ostajan ikä vaikuttaa selvästi myös käytetyn auton ostohintaan, sillä alle 24-vuotiaissa nuorissa on enemmän alle 5 000 euron auton hankkivia, kun taas 35‒44-vuotiaista useampi kallistuu 15 000‒20 000 euron tai sitä kalliimpaan autoon.
Yli 54-vuotiaat miehissä on enemmän niitä, jotka satsaavat yli 25 000 euron autoon.

‒ Vakituisessa työsuhteessa olevalle on tarjolla joustavia rahoitusratkaisuja, joten mieleisen auton hankkiminen on monille mahdollista. Siksi tulotaso tai ikä eivät ole tänä päivänä niin selkeitä mittareita auton hankintaan käytettävälle rahalle, vaan enemminkin se, mihin käyttötarpeeseen auto tulee ja millaisella autolla kukin haluaa ajaa, toteaa Jussi Mäkinen Kamuxilta.

Suomalaiset autokaupoilla -tutkimus on tehty Kamux-autoliikeketjun toimeksiannosta M3 Research Finland Oy:llä 22–27.3.2017. Online-tutkimukseen M3 Paneelissa vastasi 1 000 ajokortinomistajaa, jotka ovat iältään 18‒70-vuotiaita. Otos edustaa suomalaisia sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Kamux on nopeasti kasvanut käytettyjen autojen sekä niihin liittyvien palveluiden myyntiin erikoistunut vähittäiskaupan ketju.

Ensimmäinen Kamux-autoliike aloitti toimintansa vuonna 2003 Hämeenlinnassa, ja yhtiöllä on tällä hetkellä yhteensä 50 autoliikettä Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa. Yhtiö on myynyt perustamisensa jälkeen yli 140 000 käytettyä autoa. Kamuxin liikevaihto nousi 405 miljoonaan euroon vuonna 2016. Kamuxin palveluksessa oli keskimäärin 343 työntekijää vuonna 2016. Kamuxin osakkeet on listattu Nasdaq Helsingissä.