Suomen Mercedes-Benz Klubi ry. täytti 35 vuotta

85a2eb86f111fffd_800x800ar

Mercedes-Benz klubitoiminta Suomessa

Suomalainen omistajaklubi perustettiin vuonna 1979 lähinnä hankkimaan varaosia vanhoihin Mercedeksiin, joita herättiin tuossa vaiheessa harrastamaan pienissä piireissä. Aiemmin ne olivat olleet vain ”vanhoja autoja” ja vielä 1970-luvun alkupuolella vanhoja arvoautoa romutettiin surutta. Samaan aikaan heräämistä autojen harrastustoimintaan tapahtui myös Keski-Euroopassa. Klubin 35-vuotista historiaa juhlittiin näyttävästi Hämeenlinnan Vanajanlinnassa kesän lopulla.

Erityisesti ensimmäisiä suomalaisia Mercedes-harrastajia kiinnostivat ns. rungolliset Mersut, jotka oli vielä rakennettu erillisen rungon päälle. Kyseessä olivat ennen sotaa valmistetut mallit ja 1950-luvun alkupuolen 170-sarjan autot, joiden hinta oli laskenut opiskelijan kesätyön kuukausipalkan tasolle.

abfafae6ad7d3561_800x800ar

Autonvalmistaja Daimler-Benz AG on arvostanut historiaa alusta alkaen ja esimerkiksi kesän 1936 kiertokirjeessä yrityksen johto lähestyi myyjäliikkeitään, kysyen löytyisikö jonkun kautta museon kokoelmista puuttuvia malleja (esim. Mercedes 38/80 PS). Kirjeessä muistutettin kuitenkin tekemään tiedusteluja hienotunteisesti, sillä muutoin pelättiin mielikuvituksellisia hintapyyntöjä. Daimler-Benz arvostaa harrastajia merkin Marken-Botschaftereina – merkin suurlähettiläinä. Tehdas ottikin kerhot organisaationsa perinteiden vaalijan Mercedes-Benz Classicin sateenvarjon alle vuonna 1999 ja yhteistoimintaa syvennetään systemaattisesti. Classicin tuki on konkreettista, se mm. kouluttaa puheenjohtajia ja toimittajia autoteollisuuden saloihin.

a0d12bbcde53b57b_800x800ar

35 vuotiaan klubin toiminta on järjestäytynyttä. Jaoksia on ympäri Suomea, Tähdelliset-lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa, suurehkoja klubitalleja on kaksi ja tapahtumia on runsaasti. Klubi on myös julkaissut merkin historiaa valoittavat teokset Johtotähti Suomessa ja Johtotähti Suomen teillä. Vuosittainen klubimatka Stuttgartiin tutustuttaa myös etelä-saksalaiseen elämänmenoon ja ajattelutapaan, ympäristöön jossa automme suunnitellaan. Klubi on myös tiiviissä yhteistyössä maahantuojan, Veho Groupin kanssa, osallistuen historiansa asiantuntijana ja arvokkaan kalustonsa kanssa moniin tapahtumiin.

Jäsenmäärällään 3.500 on klubi Suomen suurimpia harrasteautokerhoja, myös maailmanlaajuisten Mercedes-kerhojen joukossa se kuuluu suurimpiin. Klubin historian aikana maailma on muuttunut, hyvistä vanhoista autoista on tullut klassikoita ja niiden harrastamisesta yleistä. Vuodesta 2008 Lahdessa järjestetyt Classic Motorshow-messut kasvattavat vuosittain osallistujamäärää ja kertovat laajasta kiinnostuksessa klassisiin ajoneuvoihin.