Talviautoilussa reaktionopeus ja turvaväli tutkitusti tärkeimmät ennakointikeinot

13425280294_708fa20019_z

Kuva: Liikenneturva / Kaisa Tanskanen

Ensilumen ja liukkaiden kelien ennakoiminen on lähes mahdotonta. Siksi autoilijan kannattaa seurata säätiedotuksia ja vaihtaa talvirenkaat autoon ennen kuin tulee kiire. Uudellamaalla ensilumi sataa keskimäärin 6.–16. marraskuuta*, mutta liukasta voi olla jo paljon aiemmin.

Talvirenkaiden vaihtosesonki alkaa olla käsillä. Ihanteellista ajankohtaa renkaiden vaihdolle on hankalaa tietää etukäteen, joten moni lykkää tehtävää siihen asti, kun tiet ovat jo liukkaita.

– Joka vuosi renkaiden vaihtopisteet ruuhkautuvat liukkaiden kelien myötä, ja tyypillisesti samoihin aikoihin liikenteessä menee peltiä ruttuun liukkauden takia. Vaikka olisit vaihtanut renkaat ajoissa, ensimmäisillä liukkailla keleillä kannattaa pitää normaalia pidempää turvaväliä, koska monella muulla on vielä kesärenkaat käytössä, laatupäällikkö Solja Varke-Lipponen Ifistä kertoo.

Liukkailla teillä reaktionopeuden merkitys korostuu liikenteessä. Mitä liukkaampi maa, sitä pidemmäksi jarrutusmatka kasvaa. Huonokuntoiset talvirenkaat lisäävät jarrutusmatkaa entisestään. Oman reagointiajan voi mitata reaktionopeustestissä.

Talvirenkaat pitää vaihtaa autoon viimeistään 1. joulukuuta. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta lähtien tai kun sää niin vaatii.

Vakuutusyhtiö If on tutkinut useana vuotena suomalaisten renkaidenvaihtotottumuksia sekä nasta- ja kitkarenkaiden käyttöä ja renkaiden ikää.