Tasavallan presidentille uusi virka-auto

(kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia)

Tasavallan presidentille on hankittu uusi virka-auto. Auto on panssaroitu Audi A8 L Security quattro ja se otetaan käyttöön torstaina 11. huhtikuuta 2024. Uusi auto korvaa edellisen 12 vuotta vanhan virka-auton.

Uusi virka-auto on hankittu valtion kilpailuttaman puitejärjestelyn kautta. Kilpailutus toteutettiin yhteistyössä valtioneuvoston kanslian kanssa, joka myös uusi vastaavan virka-autonsa. Kilpailutusprosessi käynnistettiin syksyllä 2022.

Tasavallan presidentin virka-autohankinta ei ole toimikausi- tai henkilösidonnainen, vaan tasavallan presidentin kanslian pitkäjänteistä toiminnan- ja talouden suunnittelun mukaista elinkaarihankintaa. Virka-auton hankinnan kokonaiskustannukset ovat 1,1 miljoonaa euroa, jonka arvosta noin puolet on autoveroa. Kokonaiskustannukset sisältävät myös muun muassa määräaikaishuollot, turvallisuustarkastukset sekä koulutuskustannuksia.

Sauli Niinistön virka-auto oli panssaroitu Mercedes-Benz Guard S600 L. Se otettiin käyttöön 1.3.2012 – samana päivänä, kun Sauli Niinistö astui presidentin virkaan.