Täysin uudessa Ford Mondeossa ensimmäisenä Fordina jalankulkijoita suojaava Pedestrian Detection –teknologia; uudet moottorit ja alentunut paino parantavat suorituskykyä

n8jkxs1zwma68pbi98hp

 • Fordin uusi Pre-Collision Assist -törmäyksenestoavustin jalankulkijan tunnistuksella havaitsee ihmiset edessä olevalla tiellä – jopa nekin, jotka saattavat tulla auton reitille – ja jarruttaa automaattisesti, jos kuljettaja ei reagoi varoitukseen.
 • Kaikkien aikojen laajimpaan moottorivalikoimaan kuuluvat Mondeo Hybridi, 1.0 ja 1.5 litran EcoBoost-bensiinimoottorit sekä uusi 210-hevosvoimainen kahdella turboahtimella varustettu 2.0 TDCi-dieselmoottori.
 • Mondeon 1.5-litrainen EcoBoost on 25 kiloa nykyistä 1.6 litran EcoBoostia kevyempi, mikä parantaa polttoainetehokkuutta ja alentaa CO2-päästöjä.
 • Integral link -itsenäinen takajousitus, jäykempi alusta, EPAS-ohjausjärjestelmä ja uudet jarrut saavat aikaan luokkansa johtavan ajodynamiikan ja lyhentävät pysähtymismatkaa.
 • Kuljettajaa avustaviin sekä mukavuus- ja turvallisuusominaisuuksiin kuuluvat Fordin mukautuvat LED-ajovalot, ilmalla täyttyvät takaturvavyöt, lämmitettävät ja ilmastoidut istuimet, SYNC 2 ja MyKey.
 • Täysin uudessa Mondeossa on käytetty kevyitä, mutta erittäin kestäviä materiaaleja, kuten suurilujuuksista terästä ja magnesiumia, joten auto on kevyempi ja kestävämpi
 • Sisätiloihin kuuluvaa tiemelun voimakkuutta on saatu laskettua 3 desibeliä ja tuulen ääntä 8 prosenttia. Jäähdytysjärjestelmä on teholtaan luokkansa johtava. Hienostunut muotoilu, laadukkaat materiaalit ja käsityöntarkka viimeistely.  

Helsinki 21.10.2014 – Täysin uusi Ford Mondeo on ensimmäinen Ford Motor Companyn auto, jossa on jalankulkijoita suojaava teknologia. Se voi mahdollisesti lieventää tai jopa kokonaan estää törmäykset jalankulkijoihin.

Uudessa Mondeossa on Pre-Collision Assist -törmäyksenestoavustin jalankulkijan tunnistuksella ja kaikkien aikojen laajin moottorivalikoima, johon kuuluu myös ensimmäinen Mondeo Hybridi. Uusi 210-hevosvoimainen TDCi-dieselmoottori kahdella turboahtimella tulee saataville ensi vuoden alkupuolella.  

Mondeon saa neli- ja viisiovisena sekä farmarina. Auto on aiempaa hienostuneempi ja tarkemmin viimeistelty. Siinä on Fordin mukautuvat LED-ajovalot, ilmalla täyttyvät takaturvavyöt sekä lämmitettävät ja ilmastoidut istuimet.

“Täysin uusi Mondeo on kaikkien aikojen edistyksellisin Ford-ajoneuvo Euroopassa”, kertoo Ulrich Koesters (Vehicle Line Director, Ford of Europe). “Törmäyksenestoavustin ja jalankulkijan tunnistus lisäävät turvallisuutta etenkin ruuhkaisissa kaupunkiolosuhteissa.”

Havaitsee jalankulkijat

Fordin uusi Pre-Collision Assist -törmäyksenestoavustin jalankulkijan tunnistuksella havaitsee auton reitillä olevat tai sinne pyrkivät ihmiset ja jarruttaa automaattisesti, jos kuljettaja ei reagoi järjestelmän antamiin varoituksiin.  Järjestelmä käsittelee tuulilasiin sijoitetun kameran ja puskurissa olevan tutkan avulla kerättyjä tietoja ja vertaa niitä tietokantaan, jossa on erilaisia ihmishahmoja. Näin se erottaa ihmiset muista tien vieressä olevista hahmoista ja esineistä.

Jos järjestelmä havaitsee jalankulkijan auton edessä ja törmäys näyttää väistämättömältä, kuljettaja kuulee varoitusäänen ja mittaristoon syttyy kuvake. Jos kuljettaja ei reagoi, järjestelmä lyhentää jarruttamiseen tarvittavaa aikaa pienentämällä jarrupalojen ja -levyjen väliä. Jos kuljettaja ei vieläkään reagoi, järjestelmä ryhtyy jarruttamaan autoa.

Suunnittelijat testasivat järjestelmää suljetuilla testiradoilla käyttäen ihmisen kokoisia, puettuja mallinukkeja. He käyttivät kuukausia järjestelmän luotettavuuden testaamiseen ja hiomiseen myös aidoissa tilanteissa eri puolilla maailmaa.

“Aidoissa tilanteissa testaaminen oli elintärkeää. Jalankulkijat ovat erimuotoisia ja -kokoisia ja he liikkuvat eri asennoissa”, kertoo Gregor Allexi (Active Safety Engineer, Ford of Europe). “Ajoimme testejä yli 500 000 kilometriä varmistaaksemme, että olimme tekemisissä mahdollisimman suuren ihmismäärän kanssa erilaisissa tilanteissa.”

Täysin uudessa Mondeossa on myös Active City Stop -törmäyksenestojärjestelmä, joka jarruttaa automaattisesti lieventääkseen tai estääkseen törmäyksen edellä ajavaan ajoneuvoon. Järjestelmä toimii aina 40 km/h nopeudella ajettaessa. Sitä suuremmissa nopeuksissa uusi Pre-Collosion Assist -törmäyksenestoavustin tarkkailee tutkan ja kameran avulla tietä 200 metrin etäisyydelle saakka ja jarruttaa automaattisesti auttaakseen kuljettajaa lieventämään tai kokonaan estämään peräänajot. 

Tutkaa hyväksikäyttäen toimivat myös etäisyydenosoitin ja mukautuva vakionopeudensäädin. Etäisyydenosoitin näkyy mittaristossa ja se ilmoittaa kuljettajalle ajallisen etäisyyden edessä ajavaan ajoneuvoon nähden. Mukautuva vakionopeudensäädin pitää valitun etäisyyden edellä ajavaan autoon.  

Lisäksi eteenpäin osoittava kamera on käytössä kaistanpitoavustimessa, joka ohjaa auton takaisin kaistalle havaitessaan tahattoman siirtymisen pois kaistaviivojen välistä, sekäliikennemerkkien tunnistusjärjestelmässä, joka näyttää mittaristossa kuljettajalle viimeksi havaitsemansa nopeusrajoituksen ja ohituskieltomerkin.

Kaikkien aikojen laajin moottorivalikoima

Täysin uuden Mondeon bensiinimoottorivaihtoehdot ovat 1.5 ja 2.0 litran EcoBoost-moottorit sekä Fordin taloudellinen, mutta yllättävän tehokas 1.0 EcoBoost, joka on valittu vuoden moottoriksi jo kolmena vuotena peräkkäin.

Mondeon dieselmoottorimallistossa on uusi dieselmoottori 2.0 litran TDCi kahdella turboahtimella. Se tuottaa 210 hevosvoiman tehot ja 450 Nm:n vääntömomentin. ECOnetic Technology -mallin moottorina on 1.6 litran diesel, jonka CO2-päästöt ovat luokkansa johtavat, 94 g/km*. Lisäksi saatavana on 2.0 litran diesel joko 150 tai 180 hevosvoiman tehoversioina.

Neliovisen Mondeo Hybridin voimanlähteenä on erikoiskehitelty 2.0-litrainen bensiinimoottori, sähkömoottori ja 1.4 kWh:n litium-ioni-akku, joiden yhdistelmällä CO2-lukema on 99 g/km*. 

Moottorimalliston polttoainetehokkuus ja päästötaso ovat jopa 14 prosenttia paremmat, kiitos muun muassa ilmanvastusta vähentävän aktiivisen etusäleikön. 

Luokkansa johtavaa dynamiikkaa

Mondeo on Euroopan Fordin ensimmäinen malli, joka rakennetaan Fordin uudelle, globaalille CD-segmentin alustalle. Autossa on itsenäinen takajousitus, joka lisää hienostuneisuutta ja dynaamista suorituskykyä.

Uutta alustaa ja korin rakennetta on parannettu EPAS-ohjausjärjestelmällä, jonka saa nyt ensimmäistä kertaa Mondeoon. Optimoidut lukkiutumattomat jarrut vähentävät jarrutusmatkaa yli metrillä ajettaessa 100 km/h nopeudella.

“Korin rakenteen jäykkyyden lisääminen 10 prosentilla sekä käsiteltävyyttä parantavat teknologiat, kuten kaarreajon hallintajärjestelmä, tekevät uudesta Mondeosta aiempaa tunnokkaamman ja monipuolisemman”, Koesters kertoo.

Vahvempi kori lujemmilla materiaaleilla

Uudessa Mondeossa on käytetty hienostuneita materiaaleja ja tuotantotekniikoita lujuuden ja paremman turvallisuuden aikaansaamiseksi. Samalla auton paino on laskenut ja se on ympäristöystävällisempi.

A- ja B-pilareihin sekä kattokiskoihin on käytetty suurilujuusterästä. Neljä- ja viisiovisen mallin takaluukun sisustan magnesiumrakenteet ovat 40 prosenttia kevyemmät kuin teräksestä valmistettuna.

1.5 EcoBoost-moottorilla varustetussa autossa jopa 115kg:n painonsäästön tuo kierrätysmateriaaleista valmistettu törmäyksenvaimentaja, jonka avulla täytetään sekä Yhdysvaltain että Euroopan viranomaisten vaatimukset jalankulkijaturvallisuuden lisäämiseksi. 1.5 EcoBoost-moottori on 25kg kevyempi aiempaan 1.6 litran EcoBoostiin verrattuna. Alemman painon ansiosta on pystytty parantamaan auton polttoainetehokkuutta ja turvallisuutta sekä alentamaan CO2-päästöjä, mutta lisäämään myös mukavuusvarusteita. 

“Painon keventyessä olemme voineet keskittyä parantamaan polttoainetehokkuutta ja tuoneet autoihin mm. Auto-Start-Stop-teknologian, mukavuusvarusteita sekä vahvistaneet korin rakennetta ja turvallisuutta”, Koesters kertoo. “Olemme parantaneet turvallisuuden kannalta oleellisten osien lujuutta 40 prosentilla ja todentaneet niiden toimivuuden tuhansilla tietokonesimulaatioilla ja yli 180 aidolla törmäystestillä.”

Mondeon korista 61 prosenttia on valmistettu suurilujuusteräksestä. Sintraamalla lujitettua terästä on käytetty katon rakenteissa, ja jälleen painosta on saatu 0,5 kg pois. 

Muita rakenteellisia muutoksia ovat:

 

 • Kallistuksenvakain, joka on suunniteltu rajoittamaan vaihteiston siirtymistä keulakolareissa, minimoiden ohjausvaihteen liikkumisen
 • Helmapelti on valmistettu martensiittisesta booriteräksestä ja se parantaa auton kestävyyttä sivutörmäystilanteissa
 • Puskurin vaimennukset, jotka ovat yhdistetty korin runkorakenteeseen, vähentävät yhdessä törmäysenergiaa
 • Laippamainen moottorinsuojus, joka taipuu kolaritilanteessa ja pystyy sitomaan törmäysenergiaa
 • Integroidut takaosan lokasuojaliitokset, jotka lisäävät vääntölujuutta 25 prosentilla perinteiseen muotoiluun verrattuna

 

Mukavuutta, kätevyyttä ja turvallisuutta

Täysin uudessa Mondeossa on Fordin uusi mukautuva LED-ajovaloteknologia. Päivän valon kaltaista valaistusta luovat LED-ajovalot yhdistyvät Fordin mukautuviin ajovaloihin (Adaptive Front Lighting System), minkä ansiosta kuljettaja näkee ympäristön paremmin.

Uusi versio aktiivisesta pysäköintiavustimesta kulmapysäköintitoiminnolla etsii sopivan kokoisen pysäköintitilan ja peruuttaa auton taskuparkkiin tai kahden rinnakkain pysäköidyn auton väliin.  Parkkiruudusta poistumisavustin (Park-Out Assist) puolestaan auttaa kuljettajaa poistumaan kahden rinnakkain pysäköidyn auton välistä. Sivupysäköintiavustin (Side Parking Aid) antaa varoitusäänen ja esittää näytöllä etäisyyden auton ympärillä oleviin esteisiin, olivatpa ne edessä tai takana.

Ford tuo ensimmäisenä autonvalmistajana uudessa Mondeossa markkinoille ilmalla täyttyvät takaturvavyöt. Ne laajentuvat onnettomuustilanteessa nopeasti ja hajauttavat törmäysvoiman kehon alueella viisi kertaa tehokkaammin kuin tavallinen turvavyö.

Mondeon mukavuutta ja kätevyyttä lisääviä ominaisuuksia ovat sähkötoimisesti säädettävä ja muistitoiminnolla varustettu ohjauspylväs, lämmitettävät ja ilmastoidut Active Motion -istuimet hierontatoiminnolla sekä Fordin SYNC 2 -järjestelmä.

Ensimmäisenä luokassaan Fordin MyKey-toiminnon avulla auton omistaja voi ohjelmoida avaimen – yleensä nuoria kuljettajia varten – ja estää saapuvia puheluita, rajoittaa huippunopeutta tai pienentää äänentoistojärjestelmän suurinta äänenvoimakkuutta. Toiminto voi myös estää turvallisuus- ja kuljettajaa avustavien toimintojen sulkemisen ja sulkea äänentoistojärjestelmän kokonaan, jos kuljettaja ja matkustajat eivät käytä turvavöitä.

Ensiluokkaista hienostuneisuutta, tyyliä ja laatua

Mondeo on aiempaa hiljaisempi. Sisätiloihin kuuluvien äänien voimakkuutta on saatu laskettua 3 desibeliä takapenkillä ja 2 edessä. Siihen ovat vaikuttaneet itsenäinen takajousitus sekä käytetyt äänenvaimennusmateriaalit. Tuulen aiheuttamia ääniä on saatu vaimennettua 8 prosenttia ja ne ovat samalla tasolla kuin mihin on totuttu kalliimmissa autoissa.  

Täysin uusi Mondeo tarjoaa kaikkien aikojen parhainta laatua ja käsityötaitoa hienostuneen, elegantin, urheilullisen ja erittäin ilmeikkään ulkomuodon myötä. Samalla sisätilat tarjoavat huippuunsa hiottua ergonomiaa ja mukavuutta sekä ensiluokkaista viimeistelyä ja laitteistoja.

Farmarimallissa on urheilullinen coupe-profiili matalalla kattolinjalla sekä panoraamalasikatto. Kallistuva sivuprofiili keventää auton ilmettä. Keulassa on Fordin tuttu puolisuunnikkaan muotoinen etusäleikkö, voimakas konepelti ja kapealinjaiset etuvalot. 

Autot valmistetaan Fordin Valencian tehtaalla Espanjassa.

Sisäpuolella Mondeon kuljettajia tervehtii digitaalinen kojelauta. Virtaviivainen, kuljettajan ympärille levittäytyvän keskikonsolin muotoilu antaa sisätiloille urheilullisen, ohjaamomaisen tunnun. 

 “Mondeon eri korimallien häikäisevä muotoilu ja laadukkuus sekä mittava moottorimallisto, uusi hybridimalli mukaan lukien, tekee Mondeosta erittäin houkuttelevan auton”, kertoo Joe Bakaj (Vice president, Product Development, Ford of Europe).

                                                                       # # #

* Ilmoitetut polttoaineen kulutusluvut ja CO2-päästöarvot on mitattu Euroopan komission direktiivien (EC) 715/2007 ja (EC) 692/2008 asettamien teknisten vaatimusten mukaisesti. Polttoaineen kulutus ja CO2-päästöt on määritelty ajoneuvotyypin, ei yksittäisen auton mukaan. Käytetty testaustapa mahdollistaa vertailtavuuden eri autotyyppien ja valmistajien välillä. Polttoainetehokkuuden lisäksi ajokäyttäytymisellä sekä muilla ei-teknisillä asioilla on vaikutusta auton polttoaineen kulutuksen ja CO2-päästöjen määrittämiseen. CO2 on pääasiallisin kasvihuonekaasu, joka on syynä ilmaston lämpenemiseen. Luvut voivat erota maailman muiden alueiden luvuista johtuen alueiden eri ajosykleistä ja säännöksistä.