TRAFI: Lisävapauksia autojen rakenteen muuttamiseen

Lokakuun alusta alkaen ajoneuvojen rakenteen muuttamiseen tulee lisävapauksia, kun Trafin määräys auton ja sen perävaunun rakenteen muuttamisesta tulee voimaan. Trafin määräys korvaa liikenneministeriön vuonna 1998 antaman päätöksen auton rakenteen muuttamisesta.

Vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttöönotto helpottuu, kun moottorien etanolimuunnoksissa otetaan käyttöön kevennetty menettely päästöjen toteamiseen. Myös joidenkin muiden moottorimuutosten ehtoja helpotetaan. ”Euro 2 ja vanhempien päästötasojen kohdalla voidaan vaatimustenmukaisuus päästöjen osalta osoittaa jatkossa kevyemmillä menettelyillä”, kertoo yksikönpäällikkö Otto Lahti.

Samalla renkaat vapautetaan rengaspaineen valvonta-antureista. ”Suomessa talvirenkaiden käyttö on pakollista ja renkaanvaihtojen yhteydessä autoilijat tarkastavat renkaiden paineet ja kunnon säännöllisesti”, toteaa erityisasiantuntija Timo Kärkkäinen. ”Rengaspaineen valvontajärjestelmän saa siis kytkeä pois tai poistaa autosta ilman muutoskatsastusta”, tarkentaa Kärkkäinen.

Lokakuu tuo tullessaan myös useita muita maltillisia helpotuksia ajoneuvon muuttamiseen esimerkiksi rengaskoon suurentamisessa.

Poikkeuslupamenettelyä kehitetään

Määräyksen valmisteluvaiheessa saatiin paljon palautetta erityisesti ajoneuvoharrastajilta. ”Osa kommenteista pystyttiin jo sisällyttämään tähän määräykseen, mutta osa vaatii vielä lisäpohdintaa. Myös poikkeuslupamenettelyä kehitetään ottamalla alan järjestötoimintaa mukaan. Alan järjestöillä on paljon osaamista erilaisten kilpa-autojen ja museoajoneuvojen tarkastamisessa. Sitä on tarkoitus hyödyntää jatkossa myös isojen rakennemuutosten hyväksyntäprosessissa”, kertoo Lahti.

Lisätietoja:

Trafin määräys auton ja sen perävaunun rakenteen muuttamisesta