TRENDIKÄS MATKAILUAJONEUVOHARRASTUS ON NOUSUSSA

12400622_1028660123868282_2926031343796194328_n

Matkailuajoneuvojen ympärivuotinen käyttö on lunastanut paikkansa nykyaikaisena liikkumis- ja harrastusmuotona. Entistä useammin näitä ajoneuvoja käytetään perinteisen matkailun lisäksi erilaisissa harrastuksissa tukikohtana ja työmatkakäytössä. Tätä kehityssuuntaa Suomessa tukee myös lisääntynyt retkeilyautojen myynti, joka on Keski-Euroopassa kovassa nousussa. Matkailuajoneuvojen kysynnän kasvu Keski-Euroopassa on pidentänyt Suomeen tuotavien uusien matkailuajoneuvojen toimitusaikoja. Helsingin Caravan-messut järjestetään perjantaista sunnuntaihin 22. – 24.1.2016 Messukeskuksessa Helsingissä.

Nykyaikaiset matkailuautot ja -vaunut on suunniteltu ja rakennettu ympärivuotiseen käyttöön. Lämpö ja hyvä varustelu takaa kodikkaat olosuhteet. Matkailuajoneuvoa käytetäänkin hyvin erilaisiin tarpeisiin: matkailuun, harrastuksiin tai mökkinä leirintäalueen kausipaikalla tai omalla tontilla.
Talvella matkailuajoneuvoilla majoitutaan paljon laskettelukeskuksissa. Helposti liikuteltava matkailuajoneuvo toimii tukikohtana myös tanssi- ja teatterimatkoilla, pilkki-, hiihto-, suunnistus- ja luontoretkillä, messuilla ja työmatkoilla.

Ryhdy harrastajaksi!

Harrastamisen matkailuajoneuvolla voi kiteyttää sanontoihin ”Koti siellä missä sinäkin” ja ”Jos et aja, et näe”. Matkailuajoneuvolla kukin voi toteuttaa unelmiaan omalla tavallaan. Matkailu matkailuajoneuvolla on kasvava harrastus, jota myös nuorempiin ikäluokkiin kuuluvat pitävät trendikkäänä harrastuksena. Harrastajien kattojärjestössä, SF-Caravan ry:ssä, on jäseniä yli 63 000.

Vapautta ja viihtymistä

Harrastuksen ehdottomasti paras etu on vapaus. Voit itse päättää milloin ja missä harrastat, kenen kanssa ja kuinka kauan. Joukkoomme mahtuu hyvin aktiivisia ja sosiaalisia ihmisiä, mutta myös omissa oloissaan viihtyviä ihmisiä. Kaikille on tilaa. Toinen merkittävä etu on ympärivuotisen harrastamisen mahdollisuus. Lähes kaikilla matkailuajoneuvoilla voi liikkua ja asua ympäri vuoden.

Sopii kaikille

Suurin harrastajajoukko löytyy lapsiperheistä ja pariskunnista. Perheille ajoneuvomatkailu antaa hienon mahdollisuuden liikkua lasten kanssa helposti: omat tutut tavarat, vuoteet, keittiö ja pesutilat ovat aina mukana ja voit pysähtyä silloin, kun siihen on tarve. Ilman lapsia liikkuville pariskunnilla harrastus mahdollistaa monenlaisen näkemisen ja kokemisen omien halujen mukaan tai leppoisan oleskelun tutulla ja turvallisella leirintäalueella. Liikkuminen ei ole tämän harrastuksen itseisarvo. Harrastaa voi yhtä hyvin olemalla vakipaikalla leirintäalueella, jonne voi aina palata, kun siihen on mahdollisuus.
Karavaanimatkailua tai matkailuajoneuvon soveltuvuutta omiin harrastuksiin kannattaa kokeilla vuokrakalustolla tai hankkimalla käytetty matkailuajoneuvo. Käytettyjen kysyntä kiihtyy kevättä kohti mentäessä, joten matkailuajoneuvokaupoille kannattaa suunnata talvella.

Matkamessujen yhteydessä järjestettävät  Helsingin Caravan-messut antaa hyvän mahdollisuuden tutustua matkailuajoneuvoihin ja niihin liittyviin tarvikkeisiin. Molemmille messuille pääsee samalla lipulla. Caravan-messut ovat avoinna 22. – 24.1.2016  Messukeskuksessa Helsingissä. Esillä on 100 uutta matkailuajoneuvoa.

Yhteenveto vuoden 2015 myynnistä

Vuonna 2015 ensirekisteröitiin 796 tehdasvalmisteista matkailuautoa ja 597 matkailuvaunua. Kokonaismyynti oli 1393 kpl, jossa on laskua yksi prosentti vuodesta 2014. Matkailuautojen myynti kasvoi yli 12 % ja matkailuvaunujen myynti laski reilut 14 %.

Matkailuautojen markkinajohtaja on slovenialainen Adria runsaan 22 % markkinaosuudella. Toisella sijalla on saksalainen Dethleffs (12 %) ja kolmantena saksalainen Sunlight (11 %).

Matkailuvaunujen markkinajohtaja on saksalainen Hobby (41 %), toisena ruotsalainen Kabe
(15 %) ja kolmantena slovenialainen Adria (13 %).

Myydyin matkailuajoneuvomerkki Suomessa on Hobby runsaan kappalemääräisen vaunumyynnin ansiosta.
Viiden eniten myydyn matkailuautomallin joukossa on kaksi retkeilyautomallia. Tilasto kuvaa hyvin muutosta, joka on Keski-Euroopassa jo hyvin yleinen. Käyttäjät hakevat edullisempia vaihtoehtoja harrastaa matkailuajoneuvolla liikkumista

Syksyllä 2015 Lahdessa pidettyjen Caravan 2015 messujen tulokset antavat odottaa tälle vuodelle edellisvuotta parempaa myyntitulosta.

Matkailuajoneuvoalan hyväksi

Matkailuajoneuvotuojat ry (MAT) on matkailuauto ja–vaunualalla toimivien yritysten perustama yhdistys, joka toimii jäsentensä hyvinvoinnin turvaamiseksi ja lisäämiseksi. MAT:n jäseninä ovat toimialan useimmat maahantuojat, ajoneuvojen myynti- ja huoltoliikkeet sekä tarvikeliikkeet.
MAT jäsenyrityksen tunnistaa liikkeen ikkunassa olevat tarrasta. Jäseniä yhdistyksessä on yli 60 ympäri Suomen. Verkkosivusto www.liikkuvakoti.fi -palvelusta löytyy kaikki MAT-jäsenkauppiaat ja hyötytietoa matkailuajoneuvoista.
MAT jäsenliikkeet ympäri Suomea järjestävät aktiivisesti näyttelyitä, seuraa ilmoituksia ja tule käymään!

www.caravanmessut.fi #caravanmessut