Turun seudullinen joukkoliikenne: Föli kehittää mobiilipalvelujaan aktiivisesti – Mobiililippu tarkastetaan jatkossa koneellisesti

10369733_644732525618955_4934900705576374794_n

Turun seudun joukkoliikenne Föli jatkaa mobiilipalvelujensa aktiivista kehittämistä. Älypuhelimiin ladattava mobiililippu tarkastetaan lokakuun alusta alkaen busseissa koneellisesti. Koneellinen tarkastus tekee mahdolliseksi uudenlaiset lipputuotteet, joita otetaan käyttöön asteittain myöhemmin.

Föli-mobiililippu otettiin käyttöön keväällä 2014. Tähän asti lipun tarkastus on perustunut pääasiassa kuljettajan tekemään visuaaliseen tarkastukseen. Lokakuun 1. päivästä alkaen kaikki mobiililiput tarkastetaan rahastuslaitteen alapuolella olevalla lukijalaitteella. Jatkossa kuljettaja tarkastaa lipun ainoastaan poikkeustapauksissa.

Koneelliseen tarkastukseen siirtyminen helpottaa kuljettajan työtä, lisää matkalipun luotettavuutta ja parantaa tilastointia. Myös matkustusmukavuus paranee, kun tarkastustoimintaan pysäkillä kuluva aika lyhenee.

Tällä hetkellä mobiililippuna on mahdollisuus ostaa kertalippuja ja matkailutuotteita. Merkittävä lisähyöty koneelliseen tarkastukseen siirtymisestä saadaan myöhemmin syksyllä, kun uudet lipputuotteet voidaan ottaa käyttöön.

–          Seuraavassa vaiheessa otetaan käyttöön kausituotteet, jolloin perinteistä matkakorttia ei siis välttämättä tarvitse enää lainkaan. Tuomme kuitenkin tarjolle myös mahdollisuuden ladata puhelimen kautta matkakorttiaan, joten asiakas voi valita käyttääkö korttia vai puhelinta matkansa maksamiseen, kertoo Fölin maksujärjestelmäuudistuksen projektipäällikkö Jari Paasikivi.

Fölin mobiilippu toimii sovelluksessa, jonka voi ladata kaikkiin uusimpiin matkapuhelimiin. Käyttäjiä on tällä hetkellä yli 11 000. Turkulaisen iQ Payments Oy:n tekemä sovellus on ensimmäinen laajassa mittakaavassa toimiva mobiilippusovellus Suomessa. Sen kehittäminen on osa Turun seudun joukkoliikenteen Fölin asiakaslähtöistä strategiaa, jonka tavoitteena on tehdä matkustaminen paikallisliikenteessä helpoksi ja houkuttelevaksi.

–          Matkapuhelimen käyttö matkan maksamisessa on ollut jo muutaman vuoden nouseva trendi joukkoliikenteessä, ja tämä näkyy myös Föli-mobiililipun nopeasti kasvaneessa suosiossa, kertoo joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte. –Uskon, että uusien tuotteiden myötä mobiililipun suosio kasvaa entisestään.

–          Lipputuotteiden lisäksi kehitämme koko ajan myös reitti- ja aikataulutietojen seuraamista mobiilisti. Tähän liittyen tavoitteenamme on avata tarvittavia rajapintoja sovelluskehittäjien käyttöön mahdollisimman nopeasti.

Mobiililippu on tehnyt mahdolliseksi myös yhteistyön tapahtumajärjestäjien kanssa. Esimerkiksi Turun kirjamessuille on saatavissa 20 euron hintainen yhdistelmälippu, joka sisältää vuorokauden matkailijalipun ja sisäänpääsyn messuille. Messulippu on myynnissä messujen ajan 2.-4.10.2015.