Tutkimus: Miehet hoitavat taloutensa autovakuutusasiat

POP Vakuutuksen toteuttaman valtakunnallisen kyselyn mukaan autovakuutusasiat hoitaa yleensä mies. Miehistä 75 % vastaa hoitavansa vakuutushankinnat itse, 20 % yhdessä puolisonsa kanssa. Vain 2,5 % miehistä kertoo puolisonsa huolehtivan vakuutuksista.

Naisten vastaukset jakautuvat tasaisemmin: 36 % vastaa päättävänsä autovakuutusasioistaan itse, 32 % kertoo päätöksenteon tapahtuvan yhteisesti ja 25 % kohdalla puoliso tekee päätökset. Yleisintä yhteinen päättäminen on 30–39-vuotiaiden ikäluokassa.

Tulosten perusteella ei liene yllättävää, että miehet ovat myös naisia paremmin perillä autovakuutusten sisällöstä. Miehistä 57 % vastaa olevansa autovakuutuksensa sisällöstä hyvin perillä, naisista vain 35 % tietää tarkasti minkälaisesta turvasta maksavat vakuutusmaksuja.

– Miehet ovat yleensäkin kiinnostuneempia autoilusta ja ajavat autollaan keskimäärin enemmän, joten on toki luonnollista, että myös autovakuutukset kiinnostavat enemmän miehiä, toteaa POP Vakuutuksen myynti- ja markkinointijohtaja Jani Engberg .

– Tavoitteenamme on saada yhä useammat naiset kiinnostumaan autovakuutuksista, sillä naiset autoilevat siinä missä miehetkin. Digiyhtiönä pyrimme ymmärtämään kuluttajia koko ajan paremmin sekä rakentamaan verkkosivumme siten, että esimerkiksi autovakuutuksen hankkiminen on helppoa. Asiat esitetään mahdollisimman selkeästi ja palvelu on todella käyttäjäystävällistä. Tämä voi hyvinkin madaltaa myös naisten kynnystä hoitaa vakuutusasioitaan itse, Engberg arvioi.

Suurin osa hankkii edelleen vakuutuksensa konttorista, mutta näyttäisi siltä, että vakuuttaminen on siirtymässä yhä vahvemmin verkkoon. Tällä hetkellä kaikista vastaajista 15 % hankkii vakuutuksensa verkosta, mutta ikäluokittain on selviä eroja. 18–29-vuotiaista jo 25 % ostaa vakuutukset verkkokaupasta.

Netin rooli tulee kasvamaan entisestään myös haettaessa tietoa vakuutuksista. Nuorista useimmat hakevat vakuutustietoa netistä, vanhempi ikäluokka konttoreista. Alle 40-vuotiaista yli puolet hakee tietoa mieluiten vakuutusyhtiön verkkosivuilta tai hakukonetta käyttämällä.

Kyselyn toteutti POP Vakuutuksen toimeksiannosta tutkimusyhtiö M3 Research lokakuussa 2015. Kyselyyn osallistui 1000 suomalaista aikuista eri puolilta Suomea, iältään 18−65-vuotta.