Tuulilasin kesärengastesti todistaa: renkaita valitessa kannattaa panostaa laatuun

print_2afgV2BajX

Tuulilasin tuoreessa kesärengastestissä verrattiin edullisempia kesärengasmerkkejä Continentalin ContiPremiumContact 5 -kesärenkaaseen. Tulos oli selvä: perinteisen laatumerkin rengas oli ylivoimainen lähes kaikissa testin kokeissa.

Tuulilasin kesärengastestissä testattiin kahdeksaa ”halpisrengasta” sekä märän että kuivan kelin olosuhteissa. Testissä vertailurenkaana käytetty ContiPremiumContact 5 –rengas sai testitulokseksi 94 pistettä sadasta ja vertailtavista edullisista renkaista paras ylsi 80 pisteeseen. Huonoiten testissä pärjännyt rengas sai vain 44,5 pistettä sadasta.

– Tuulilasin rengastesti näyttää kiistatta toteen sen, että niin sanotun laaturenkaan ja halparenkaan välillä on eroja ja nämä erot voivat olla todella merkittäviä, kommentoi Continental Rengas Oy:n tuotepäällikkö Jari Alopaeus.

Laaturengas pysähtyy, ”halpis” jatkaa matkaa

Selvimmin erot Continentalin ja muiden testirenkaiden välillä näkyivät jarrutusmatkoissa. Märän kelin jarrutustestissä ero Continentalin ja huonoiten pärjänneen renkaan välillä oli reilusti yli kymmenen metriä.

– Kun auto on yllättävässä tilanteessa saatava pysähtymään nopeasti, tällaiset metrimäärät voivat olla ratkaisevia ja jopa pelastaa henkiä.

Hyvä rengas ei yllätä kuljettajaa missään tilanteessa, vaan käyttäytyy tasaisen varmasti kaikissa olosuhteissa. Laaturenkaan tasaisten ominaisuuksien taustalla on vuosien suunnittelu- ja kehitystyö sekä lukematon määrä testejä.

– Turvallisuus on ykköskriteeri tuotekehityksessämme. Tästä näkökulmasta joidenkin Tuulilasin testissä mukana olleiden renkaiden saamat tulokset ovat aika hurjaa luettavaa, Alopaeus pohtii.

Mistä laadukkaan renkaan tunnistaa?

Laaturenkaan tunnistaa merkistä ja sen takana olevasta luotettavasta valmistajasta. Ne takaavat sen, että renkaan kehitystyö on huipputasoa, siinä on käytetty laadukkaita raaka-aineita ja sitä on testattu tarpeeksi oikeanlaisissa olosuhteissa.

-Välillä kuulee sanottavan, että hyvän ja huonon renkaan voi erottaa toisistaan renkaan pintakuvion perusteella. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Laaturenkaiden kuviointeja kopioidaan paljon, eikä pelkkä pintakuviointi riitä tuomaan renkaalle hyviä ajo-ominaisuuksia.

EU:n vaatimat rengasmerkinnät ovat yksi apukeino laadukkaan renkaan tunnistamisessa. Renkaita ei kuitenkaan kannata hankkia pelkästään merkinnöissä kerrottujen vierintävastuksen, märkäpidon ja ohiajomelun perusteella, vaan myös muihin renkaan ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota.

– Autolehtien vuosittaisista rengastesteistä renkaiden ostaja saa puolueetonta tietoa eri merkeistä, Alopaeus muistuttaa.

Tuulilasin kesärengastesti julkaistiin 26.3. ilmestyneessä lehden numerossa 4/2015.