Uuden Toyota Avensiksen myynti käynnistyy

9c2998a0f708aac5_800x800ar

Geneven autonäyttelyssä maaliskuun alussa esitelty uusi, neljännen sukupolven Avensis jatkaa laadun käsitteeksi muodostuneen mallin perinteitä. Luokkansa suosituimpiin malleihin kuuluvan Avensiksen varustelu ja varmuuden tuoma mielenrauha on viety entistä korkeammalle tasolle.

Vuodesta 1997 markkinoilla ollut Avensis on löytänyt pysyvän paikkansa suomalaisten sydämissä. Suomen teillä liikkuu yli 82 000 Avensista. Sen suosio on perustunut lyömättömään mukavuuden ja luotettavuuden yhdistelmään. Avensis on historiallisesti sijoittunut kaikissa suomalaisissa ja kansainvälisissä katsastustilastoissa kärkisijoille vähävikaisimpien autojen luokassa, mikä on osoitus tinkimättömästä laadusta ja luotettavuudesta. Sama luotettavuus on ollut myös neljännen sukupolven Avensiksen suunnittelun lähtökohta, mutta nyt laatu on aikaisempaa enemmän käsin kosketeltavaa, ja uusi aktiivinen turvavarustelu edustaa markkinoiden terävintä kärkeä.

Itsevarmuus näkyy

Avensiksen keula on muotoiltu täysin uudelleen, ja uusien ajovalojen myötä keulan ilme on samalla sekä sulavan virtaviivainen että perinteisen tyylikäs. Keulan Toyota-logosta lähtevä kromilista yhdistyy tyylikkäästi led-päiväajovaloihin. Lista jatkuu sivuikkukoiden kromikehyksiin ja muodostaa näin hiotun sulavan kokonaisuuden. Särmikkäästi muotoiltu kylkilinja yhdistyy pehmeästi perää kohti laskeutuvaan kattolinjaan ja jykevään takailmeeseen. Keulan led-päiväajovalojen kuvio toistuu myös takavaloissa, joten Avensiksen tunnistaa jo kaukaa myös pimeällä ajettaessa.

Kevytmetallivanteet ovat vakiovarusteena Active-varustetasosta alkaen. Vakiona olevat 16” kevytmetallivanteet voi vaihtaa pykälää suurempiin valitsemalla Avensis Plus -paketin, jonka myötä varustelu täydentyy myös bi-led-ajovaloilla, Toyota Touch With Go -mediakeskuksella (sis. navigoinnin), ikkunatummennuksilla ja kääntymistoiminnolla varustetuilla sumuvaloilla.

Tyylikkään valoisa matkustamo

Sisustassa näkyy ja tuntuu eleetön tyylikkyys sekä ensiluokkaisten materiaalien laatu. Kojelaudan muotoilulinjat ovat puhtaat, ja sen tarkkaan harkituissa yksityiskohdissa näkyy vuosien myötä hioutunut pettämätön tyylitaju. Harmonisuutta henkivässä kojelaudassa olennaisimmat toiminnot ovat selkeästi esillä, ja toteutus on yksinkertaisen elegantti. Kaikki tärkeimmät toiminnot löytyvät vaivattomasti ilman että katseen tarvitsee harhailla nappulaviidakossa etsien oikeaa painiketta.

Kojelaudan keskustaa hallitsee isolla 8-tuumaisella kosketusnäytöllä varustettu suomenkielinen Toyota Touch -mediakeskus, jonka ominaisuuksiin kuuluvat normaalien audio-toimintojen lisäksi muun muassa täydelliset Bluetooth-ominaisuudet ja peruutuskamera. Täysin uudessa mittaristossa nopeus- ja kierroslukumittarit ovat urheilullisesti upotetut, erittäin selkeälukuiset ja tyylikkäästi valaistut. Mittariston keskustaa hallitsee värillinen ja tarkka TFT-näyttö, josta mm. Toyota Safety Sense -turvajärjestelmän ilmoitukset ja navigoinnin opasteet ovat helposti nähtävissä.

Istuimet on verhoiltu miellyttävällä kangas-Alcantara®-verhoilulla, joka näyttää ja tuntuu ylelliseltä. Lisävarusteena saatavan Comfort-paketin myötä tarjolla on lisäksi kaksi erilaista tunnelmaa: viileän tyylikäs Lunar Grey -tummanharmaa tai maanläheinen Golden Copper -kuparinsävyinen sisusta. Comfort-paketin yhteydessä istuinverhoiluna on huippulaadukaus nahka-Alcantara®-verhoilu.

Premium-varustetaso ei jätä mitään toivomisen varaa. Istuimet on päällystetty näyttävällä mustalla kokonahkaverhoilulla. Kuljettajan istuin on sähkösäätöinen ja muistitoiminnolla varustettu, joten mieluinen istuma-asento siis löytyy aina vaivattomasti muutamassa sekunnissa. Myös ohjauspyörän säädössä on muistitoiminto. Avaimeton Smart Entry&Start-lukitus- ja käynnistysjärjestelmä tunnistaa avaimen taskusta tai käsilaukusta ja avaa ovet ovenkahvaa hipaisemalla. Käynnistys tapahtuu käynnistysnappia painamalla. Kymmenellä kaiuttimella varustettu audiojärjestelmä takaa laadukkaan kuuntelunautinnon, ja Touring Sports -mallissa vakiona oleva Toyota-Skyview -panoraamakatto antaa luonnonvalon tulvia ohjaamoon.

Koko matkustamoon taivasnäkymän avaava Toyota Skyview -panoraamakatto on saatavana myös Active-varustetasoon Avensis Plus- ja Comfort-pakettien yhteydessä.

Teknologiaa kaikille aisteille

Avensikseen on nyt saatavana erittäin edistyksellistä mukavuus -ja turvallisuusteknologiaa. Näkyvyyttä voi parantaa full-led-teknologialla toteutetuilla bi-led-ajovaloilla, joissa sekä lähi- että kaukovalot hyödyntävät led-tekniikkaa. Led-valojen etuna on kirkkaampi, lähempänä päivänvaloa oleva valosävy, joka parantaa sekä näkyvyyttä että on miellyttävämpi silmille. Led-ajovalot ovat myös erittäin pitkäikäiset, joten ajovalopolttimoiden vaihtaminen on nyt viimeinkin historiaa.

Helppokäyttöinen ja tyylikäs Toyota Touch -mediakeskus isolla 8-tuumaisella kosketusnäytöllä kuuluu uuden Avensikseen vakiovarusteluun Active-varustetasosta lähtien. Järjestelmä pitää sisällään täydellisen yhdistettävyyden Bluetooth®-toiminnon avulla. Voit siis soittaa ja vastaanottaa handsfree-puheluita tai kuunnella lempimusiikkiasi langattomasti esimerkiksi suoraan älypuhelimestasi tai muusta Bluetooth® -soittimesta. Vakiona on myös kätevä peruutuskamera, joka näyttää peruutettaessa kuvaa auton takaa mediakeskuksen näytöllä. Toyota Touch -järjestelmän käyttökieleksi voi suomen lisäksi valita 20 yleisintä Euroopassa puhuttua kieltä.

Järjestelmään on saatavana myös navigointi Avensis Plus -paketin yhteydessä, jolloin järjestelmää kutsutaan Toyota Touch with Go -nimellä. Navigoinnissa on selkeät värilliset 3D-kartat ja se on myös yhteydessä mittaristoon näyttäen opastenuolet kätevästi mittariston keskellä olevalla TFT-näytöllä. Toyota Touch with Go -järjestelmän ominaisuuksiin kuuluvat myös maksuttomat TMC-liikenneviestit, jotka kertovat matkan varrella olevista mahdollisista ruuhkista, tietöistä ja muista esteistä.

Navigoinnin ominaisuuksiin sisältyvät myös kattavat lisäpalvelut, joihin kuuluvat mm. Google Local Search -hakupalvelu ja ja hauska Google Panoramio, joiden avulla kohdetta voi hakea pelkän hakusanan perusteella ja katsella katunäkymää valitussa kohteessa. Lisäpalveluihin kuuluu myös muita autoilua helpottavia palveluita, kuten säätiedot ja polttoaineiden hinnat. Myös pikaviestipalvelu Twitter-palvelu on käytettävissä. Lisäpalvelut vaativat toimiakseen yhteensopivan Bluetooth®-älypuhelimen, sillä järjestelmä käyttää puhelimen kautta jaettua internetyhteyttä. Osa palveluista on ilmaisia ja osa maksullisia. Lisäpalvelut on ladattavissa Toyota-omistajille räätälöidyltä My Toyota -sivustolta.

Premium-varustetasossa on vielä astetta hienostuneempi Toyota Touch with Go Plus -järjestelmä, joka sisältää puheohjauksen lisäksi ilmaiset kolmen vuoden karttapäivitykset.

Toyota Safety Sense

Uusi Avensis tarjoaa ennen kokemattoman kattavan turvallisuusvarustelun uusien, Toyota Safety Sense – turvallisuusvarusteiden myötä. Passiivisesta turvallisuudesta vastaavat vahvistetun korin lisäksi seitsemän turvatyynyä ja niskavammariskiä vähentävät etuistuimet. Aktiivisesta, eli törmäyksiä estävästä turvallisuudesta puolestaan vastaa ajonvakautuksen (VSC+), luistoneston (TRC) ja rengaspainevaroittimen (TPWS) lisäksi nyt myös täysin uusi Toyota Safety Sense -turvallisuusvarustelu, joka käsittää kaikkiaan neljä eri kameraan ja laseriin perustuvaa turvallisuusjärjestelmää. Toyota Safety Sense -turvallisuusvarusteluun kuuluvat Pre-Collision -järjestelmä, kaistavahti, liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä ja automaattiset kaukovalot.

Pre-Collision -järjestelmä tarkkailee kameran ja laserin avulla edellä olevaa liikennettä tunnistaen edellä ajavat autot. Mikäli järjestelmä havaitsee mahdollisen törmäysvaaran, se varoittaa kuljettajaa äänimerkillä ja varoitusvalolla. Mikäli kuljettaja ei reagoi jarruttamalla tai väistöliikkeellä, järjestelmä jarruttaa automaattisesti pyrkien estämään yhteentörmäyksen. Järjestelmän törmäysvaroitin toimii 10-120 km/h nopeudessa ja automaattinen hätäjarrutustoiminto aina 80 km/h nopeuteen asti. Keliolosuhteista riippuen järjestelmä pystyy pysäyttämään hätäjarrutustoiminnon avulla auton alle 30 kilometrin tuntinopeudesta täysin itsenäisesti. Tätä suuremmassa nopeudessa järjestelmä ei todennäköisesti pysty estämään törmäystä, mutta pyrkii laskemaan nopeutta mahdollisimman paljon törmäysvaikutuksen minimoimiseksi. Pre-Collision -järjestelmä on vakiona koko Avensis-mallistossa.

Kaistavahti puolestaan tunnistaa kaistamerkinnät kameran avulla ja ilmoittaa kuljettajalle äänimerkillä ja varoitusvalolla mittariston TFT-näytöllä, mikäli auto on ajautumassa pois kaistalta eikä suuntamerkkiä ole kytketty päälle. Järjestelmä ilmoittaa aktiivisuutensa mittariston TFT-näytöllä, jolloin kuljettaja on aina tietoinen järjestelmän kyvystä havaita kaistaviivat.

Liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä tunnistaa kameran avulla yleisimmät liikennemerkit, mukaan lukien nopeusrajoitus- ja ohituskieltomerkit, ja näyttää ne mittariston TFT-näytöllä. Näin ollen kuljettajalla on aina tiedossa ajettavan tieosuuden nopeusrajoitus ja sillä hetkellä vallitsevat ohituskiellot.

Automaattisesti toimivat kaukovalot hyödyntävät hämärätunnistinta, joka tarkkailee ympäristön valaistusta ja kytkee automaattisesti kaukovalot. Hämärätunnistin havaitsee päivänvalon lisäksi katuvalaistuksen, vastaantulevien ajoneuvojen ajovalot ja edessä ajavien perävalot. Kaukovalojen kytkeytyminen päälle ja pois toimii täysin automaattisesti ja juuri oikea-aikaisesti, eikä kuljettajan tarvitse puuttua niiden toimintaan lainkaan.

Kattava voimavalikoima

Avensiksen moottorivalikoimaan kuuluu kolme bensiinimoottoria ja kaksi dieselmoottoria. 132-hevosvoimainen 1.6 Valvematic -bensiinimoottori on taloudellinen valinta, joka tarjoaa riittävän suorituskyvyn moneen tarpeeseen. Isompi 142-hevosvoimainen ja 180 Nm vääntävä 1.8 Valvematic -moottori on saatavana sekä käsivalintaisella että portaattomalla Multidrive S -automaattivaihteistolla. Multidrive S -vaihteisto optimoi oikean välityssuhteen, joten se tarjoaa aina parhaan tehon ja väännön kaikkiin ajotilanteisiin. Lisäksi kiihdytykset ovat täysin nykäyksettömiä, sillä sen välityssuhteen muutos toimii täysin portaattomasti.

Hitaassa ajossakaan Multidrive S ei mieti oikean välityssuhteen kanssa, vaan ajo on täysin nykimätöntä. Halutessaan kuljettaja voi vaihtaa vaihteita ohjauspyörän siivekkeistä ja pakottaa vaihteistoa pitämään yllä korkeampia kierroksia esimerkiksi vähän urheilullisemmassa ajossa. Multidrive S -vaihteiston lisähinta on noin 1 900 €. 2.0 Valvematic -moottori tarjoaa 152 hevosvoiman tehon sekä 190 Nm:n väännön, ja sen yhteydessä Multidrive S -automaattivaihteisto on aina vakiona.

Dieselmoottoreina on tarjolla kaksi täysin uutta ja hienostunutta voimanpesää. Miellyttävä ja taloudellinen 1.6 D-4D -moottori tarjoaa 112 hv tehoa ja 270 Nm vääntöä. Sillä varustettuna Avensiksen yhdistetyn ajon kulutus on 4,1 l/100 km, jota vastaava hiiilidioksidipäästö on 108 g/km.

Väkivahva 2.0 D-4D -moottori puolestaan tarjoaa 1.6-litraiseen nähden 31 lisähevosvoimaa ja 50 Nm lisävääntöä. Ylimääräinen teho ja vääntö tuntuu erityisesti suuremmista nopeuksista kiihdytettäessä. Molemmat moottorit hyödyntävät Common-rail-teknologiaa, joka mahdollistaa optimaalisen tehon ja polttoainetaloudellisuuden. Vakiona oleva Start&Stop -käynnistysautomatiikka sammuttaa moottorin auton seisoessa paikallaan, esimerkiksi liikennevaloissa, ja auttaa vähentämään polttoaineenkulutusta sekä pakokaasupäästöjä erityisesti kaupunkiympäristössä. Dieselmoottorit on varustettu aina käsivalintaisella vaihteistolla.

Varustevaihtoehtoja vaativimmillekin

Uusi Avensis on mahdollista varustella oman makunsa ja käyttötarpeensa mukaan kovan luokan varustepaketeilla. Active-varustetasoon on saatavana monipuolisia varustepaketteja, jotka sisältävät sekä näyttävyyttä että mukavuutta lisääviä varusteita. Erittäin houkuttelevasti hinnoiteltu Avensis Plus -paketti sisältää bi-led-ajovalot, Toyota Touch with Go -mediakeskuksen navigoinnilla, näyttävät 17” kevytmetallivanteet, ikkunatummennukset ja sumuvalojen kääntymistoiminnon. Hintaa Avensis Plus -paketilla on mallista riippuen noin 1 050- 1 400 €, joten suuren osan suomalaisasiakkaista odotetaan valitsevan sen täydentämään autonsa varustusta.

Avensis Plus -paketin yhteyteen on tarjolla ylellinen Comfort-paketti, joka sisältää kahdella eri värityksellä (Lunar Grey -harmaa ja Golden Copper -kupari) saatavan sisustan ja siihen sopivan nahka-Alcantara®-istuinverhoilun sekä avaimettoman Smart Entry&Start-lukitus- ja käynnistysjärjestelmän. Comfort-paketin hinta on mallista riippuen noin 1 800-1 980 €. Lisäksi Touring Sports -malliin on tarjolla näyttävä Toyota Skyview -panoraamakatto noin 1 100 €:n lisähintaan.

Hiljainen ajonautinto

Lisääntyneen turvallisuuden lisäksi Avensiksen ajettavuus ja ennen kaikkea hiljaisuus nostavat hymyn kasvoille. Aerodynamiikkaan on panostettu paljon, joten ajoviimaääniä on saatu vaimennettua merkittävästi. Lisääntyneen äänieristyksen ansiosta myös moottorista, tiestä ja alustasta kantautuvaa melutasoa on saatu pudotettua. Portaattoman Multidrive S -automaattivaihteiston toimintaa on myös hienosäädetty, jonka ansiosta kiihdytyksissä moottoriääni on aikaisempaa hiljaisempi. Uusi Avensis onkin miellyttävä matka-auto niin kuljettajalle kuin matkustajillekin.

Uusi Avensis alk. 25 303,21€.