Uusi viidennen sukupolven Opel Astra

20151019 Opel Astra

Opel Astra nousee kaikilta ominaisuuksiltaan uudelle tasolle edeltäjäänsä verrattuna. Suuri painonpudotus käytetään hyödyksi hienona kehityksenä niin ajettavuudessa kuin taloudellisuudessa. Astra nousee mukavuudellaan ja varusteillaan kilpailemaan huomattavasti kalliimpien automallien kanssa. Uusi Opel Astra esitellään Suomessa viikonloppunäyttelyssä 24.-25.10.

Opelin myynti on kasvanut Suomessa yhtäjaksoisesti kolmen vuoden ajan. Viime kuukausina markkinaosuus on ollut reippaasti yli viisi prosenttia ja yhdeksän kuukauden jälkeen on kumulatiivisesti lisätty myyntiä lähes kymmenen prosenttia. Uuden Opel Astran myötä alkaa uusi ajanjakso, jonka aikana tavoitellaan vielä paljon suurempaa suosiota.

Lähes 80 vuoden kokemus

Opel esitteli vuonna 1936 uuden Kadettin, joka oli aikansa sensaatio. Kadettia ja sitä seuranneita Astran neljää sukupolvea on myyty yli 24 miljoonaa kappaletta. Vuoden 1991 esittelystään alkaen Opel Astra on Euroopan toiseksi eniten myyty automalli. Opelin perheautot ovat nousseet suosituiksi ennen kaikkea tasapainossa olevien ominaisuuksiensa ansiosta. Opel Kadetteissa ja Astroissa ostaja on saanut hyvin varustellun, tilavan auton kohtuuhintaan.

Tasan viisikymmentä vuotta sitten esitelty Kadett B tarjosi asiakkaille samoja arvostettuja ominaisuuksia kuin uusi viidennen sukupolven Astra. Suuret sisä- ja tavaratilat, miellyttävä muotoilu, hyvä suorituskyky ja alhainen kulutus ovat olleet Kadettin ja Astran vahvuuksia jo puolen vuosisadan ajan.

Opel on lisännyt perheautoonsa vuosien aikana tässä kokoluokassa harvinaisia ominaisuuksia. Palkitut olosuhteisiin mukautuvat AFL-valot ovat tästä hyvä esimerkki, sillä ne helpottavat pimeässä ajamista ja lisäävät turvallisuutta. Opel Eye -etukamera ja erinomaiset AGR-istuimet ovat muita ajomukavuutta parantavia innovaatioita, jotka Opel on tuonut Astrassa kaikkien saataville. Uudessa Astrassa nuo varusteet on kehitetty vielä paremmiksi.

Tehokkaasti pakattu

Opelin Groupin pääjohtaja, tohtori Karl-Thomas Neumann kuvailee uutta Astraa seuraavasti: “Uusi Astra jatkaa Opelin perinnettä tuoda kalliiden automallien innovaatiot laajemman ostajakunnan saavutettaviksi. Samalla se aloittaa Opelin uuden aikakauden hurjalla loikalla eteen- ja ylöspäin. Suunnittelijamme kehittivät uuden Astran sananmukaisesti tyhjästä. Uusi Astra on jopa 200 kiloa kevyempi kuin edeltäjänsä ja sen atleettisen olemuksen huomaa heti. Korin ulkomitat ovat kutistuneet, mutta tilat ja mukavuus ovat parantuneet huomattavasti. Konepellin alla on vain uuden sukupolven moottoreita. Lisäksi monet tekniset innovaatiot, kuten mukautuvat IntelliLux LED® -matriisivalot valaisevat tietä eteenpäin.” 

Astraa suunniteltaessa kaikki osat ja komponentit käytiin tarkkaan läpi, minkä ansiosta omamassaa saatiin pudotettua jopa 200 kiloa ja kaikki mallit ovat vähintään 120 kiloa aiempaa kevyempiä. Korin painosta leikattiin 20 prosenttia käyttämällä entistä enemmän suurlujuusterästä. Rungon ja alustan rakenteista säästettiin 50 kiloa ja esimerkiksi pakoputkisto on neljänneksen kevyempi kuin ennen.

Tehokkuuteen liittyy myös alhainen ilmanvastus, joka on pienimmillään 0,285, mikä on erinomainen arvo viisioviselle viistoperäiselle perheautolle. Suurimmillaankin uuden Astran ilmanvastus (dieselautomaatti 18-tuumaisin pyörin, 0,312) on alhaisempi kuin edellisen sukupolven sulavalinjaisimman (0,325). Ilmanvastusta vähennettiin muun muassa venyttämällä kattoa pitkälle perään. Alustaa ei yleistä tyyliä noudattaen paneloitu, sillä se olisi lisännyt painoa, vaan osat muotoiltiin varmistamaan tehokas ilmavirtaus auton alla.

Opel todistaa, että sisätilojen kasvattamiseksi korin mittoja ei tarvitse venyttää – päinvastoin. Uuden Astran akseliväli on 2,662 metriä, mikä on 23 mm vähemmän kuin edellisessä mallissa. Kori on nyt 4,37 metrin pituisena 49 mm lyhyempi kuin ennen ja kori on myös 25 mm matalampi ja 5 mm kapeampi. Sisätilat ovat kuitenkin kasvaneet merkittävästi. Esimerkiksi takajalkatilat ovat kasvaneet 35 mm ja edessä on 22 mm aiempaa enemmän pääntilaa.

Taloudellisia turbomoottoreita

Uutta Opel Astraa on kevennetty kaikista rakenteista. Bensiinimoottorit ovat kokonaan kevytmetallisia kolme- tai nelisylinterisiä ja niiden iskutilavuudet ovat 1,0 – 1,6 litran välillä. Niissä on polttoaineen suorasuihkutus ja turbo, joiden avulla pienestä iskutilavuudesta saadaan suuri teho ja vääntömomentti yhdistettynä alhaiseen kulutukseen ja päästöihin.

Uutena perusmoottorina on 1,0 ECOTEC Direct Injection Turbo. Kolmisylinterinen moottori kehittää 77 kW (105 hv) ja suurin 170 Nm vääntömomentti on käytettävissä laajalla käyntinopeusalueella 1 800 – 4 250 r/min. Uudella moottorilla ja viisivaihteisella käsivalintaisella vaihteistolla varustettuna 80 – 120 km/h kiihdytys vie aikaa vain 13 sekuntia eli yli neljänneksen tai viisi sekuntia vähemmän kuin edellisen sukupolven Astralla 85 kW (115 hv) tehoisella 1,6-litraisella moottorilla varustettuna.

Astran yhdistetty kulutus 1,0 ECOTEC -moottorilla varustettuna on vain 4,3 l/100 km ja CO2-päästö 99 g/km. Edelleen kehitetyllä, entistä nopeammin ja mukavammin toimivalla ECT-automaattivaihteistolla varustettuna kulutus on vielä desilitran pienempi ja CO2-päästö 96 g/km.

Aivan uutena moottorina Astrassa on 1,4 ECOTEC Direct Injection Turbo, jonka saa joko 92 kW (125 hv) tai 110 kW (150 hv) tehoisena. Suurin vääntömomentti on molemmissa vaihtoehdoissa 245 Nm ja se on tarjolla koko ajan moottorin normaalilla käyttöalueella (2 000 – 3 500 r/min).

“Nämä moottorit esitellään ensi kertaa Astrassa ja ne ovat tehokkaita, taloudellisia ja sivistyneitä. Täysalumiininen moottori ei ole vain ympäristön huomioon ottava, vaan asettaa myös uuden strandardin mukavuudelle”; sanoo Christian Müller, Euroopassa GM:n voimalinjoista vastaava johtaja.

Astran suorituskyky on kohentunut uudella moottorilla huomattavasti. Tehokkaammalla 110 kW:n moottorilla varustettuna kiihdytys 80 -120 km/h sujuu nyt yhdeksässä sekunnissa, kun siihen kului edellisellä Astralla 103 kW moottorilla aikaa 13,3 sekuntia eli kolmannes enemmän. Silti kulutus on pudonnut 11 prosenttia ja se on molemmilla moottoreilla varustettuna vain 4,9 l/100 km (114 g/km).

Keväällä 2016 tulee tehokkaimmaksi moottorivaihtoehdoksi 1,6 ECOTEC Direct Injection Turbo, joka kehittää 147 kW (200 hv). Sen suurin vääntömomentti on yliahtopaineella 300 Nm.

Opelin uusi 1,6 CDTI -moottorisukupolvi on nimetty mediassa “Kuiskaavaksi dieseliksi“. Nimeen on syynsä, sillä moottori käy erittäin hiljaisesti ja hienostuneesti. Ajon aikana Opelin dieselmoottorien käyntiääntä on vaikea erottaa bensiinimoottorista.

Uudessa Astrassa moottorista on kolme vaihtoehtoa, joista kahta tehokkaampaa tuodaan Suomeen. Moottorien tehot ovat 70 kW (95 hv), 81 kW (110 hv) tai 100 kW (136 hv). Suurin vääntömomentti on vastaavasti 280, 300 tai 320 Nm. Yhteistä kolmelle moottorille on, että kuusivaihteisen käsivalintaisen vaihteiston kanssa kulutus on hyvin pieni 3,4 – 3,7 l/100 km, mikä tarkoittaa CO2-päästön jäävän kaikilla alle 100 g/km.

Todellinen taloustaituri on moottorivaihtoehdoista keskimmäinen 81 kW (110 hv) tehoinen, jolla yhdistetty kulutus on vain 3,4 l/100 km ja CO2-päästö 90 g/km.

Uuden Opel Astran painon pudotuksen merkitys konkretisoituu, kun vertaa uutta ja vanhaa mallia samalla 100 kW (136 hv) 1,6 CDTI -moottorilla varustettuna. Uuden mallin kulutus on 0,2 l/100 km pienempi. Nollasta sataan uusi Astra kiihtyy 9,6 sekunnissa eli 0,7 sekuntia vanhaa nopeammin.

Vaihteistoja uuteen Astraan on kolme erilaista, käsivalintainen, ECT-automaattivaihteisto ja perinteinen automaattivaihteisto. Niistä viisivaihteinen ECT-automaattivaihteisto on saatavissa 1,0-litraisen turbomoottorin kanssa. Kuusivaihteisen automaattivaihteiston saa 110 kW (150 hv) kehittävään 1,4-litraisen bensiinimoottoriin tai 100 kW (136 hv) tehoiseen 1,6 CDTI-moottoriin liitettynä.

Miellyttävää ja turvallista ajettavuutta

Opelin insinöörit yhdistivät ensimmäisinä maailmassa vääntösauvajousituksen ja Wattin tuen. Patentoitua ratkaisua on edelleen kehitetty ja hiottu uuteen Astraan. Rakenne antaa hyvät ajo-ominaisuudet, on kevyt eikä vie paljon tilaa. Tavalliseen monivarsituentaan verrattuna Opelin rakenteessa pyörät pysyvät paremmin pystysuorassa, mikä tarkoittaa parempaa pitoa ja turvallisempaa etenemistä.

Wattin tuen hyviin puoliin kuuluu myös se, että akselille kohdistuu vähemmän kuormaa ja voidaan käyttää pehmeämpiä kiinnityskumeja. Sillä saadaan enemmän mukavuutta ja eristetään tiestä kantautuvat äänet paremmin. Pitkittäistukien välissä on avoin U-muotoinen vääntöpalkki, jonka seinämien paksuutta vaihtelemalla jousitus säädetään optimaaliseksi jokaisen moottorin kanssa.

Edessä joustintuissa on eri yläkiinnityspiste jouselle ja iskunvaimentimelle. Jousittamattoman painon vähentämiseksi ja painonjakauman optimoimiseksi rakenteessa käytetään paljon alumiinia ja kallistuksenvaimennin on ontto putki, joka on kiinnitetty teräksiseen etuapurunkoon. Jousitus on hienosäädetty niin, että saavutetaan tarkka hallittavuus ja korkealuokkainen mukavuus.

Opel Astrassa on tehokkaat jarrut, jotka on mitoitettu moottorin tehon mukaan. Käytössä on nyt sähköinen käsijarru, jonka avulla edessä istuvien väliin on saatu lisää säilytystilaa. Perinteisen kaapelin sijaan käsijarru välittää takajarrusatuloille sähköisen pulssin, joka kytkee ne toimintaan.

Kuljettajan apuna on suuri määrä avustavia järjestelmiä, jotka ovat joko vakio- tai lisävarusteita varustetason mukaan. Niiden toiminta on vielä monipuolisempaa kuin edellisessä Astrassa. Turvallisuutta lisää uusi Opel Eye -etukamera, joka pystyy nyt tunnistamaan pyöreiden liikennemerkkien lisäksi myös muun muotoiset ja LED-liikennemerkit. Lisäksi se toimii yhdessä Navi 950 IntelliLinkin kanssa, mikäli auto on varustettu sillä.

Astraan saa uutena varusteena Following Distance Indication -järjestelmän, joka varoittaa kun välimatka edessä ajavaan on liian lyhyt. Lisäksi Opel Eyen mukana ovat entiseen tapaan törmäysvaroitin ja automaattinen hätäjarrutus. Järjestelmä toimii nopeuksilla 8 – 80 km/h estäen törmäämisen edellä ajavaan kokonaan alle 40 km/h.

Ylellisiä materiaaleja ja varusteita

Opel on kerännyt paljon palkintoja valotekniikallaan ja turvavarusteillaan. Uuden Astran kanssa edetään jälleen askel pidemmälle, sillä siihen saa älykkäät IntelliLux LED® -matriisivalot. Niiden avulla kuljettaja näkee tien lähes yhtä kirkkaana kuin päivänvalolla, mutta vastaantulijat tai edellä ajavat eivät häikäisty. Valot reagoivat erittäin nopeasti liikennetilanteisiin ja tien linjaukseen.

Sen lisäksi, että LED-valot ovat nyt järkevän hintaiset, ne mukautuvat entistä monipuolisemmin eri tilanteisiin. Kaupungissa alle 55 km/h nopeuksissa ne toimivat kuin tavalliset lähivalot. Nopeuden kasvaessa kuljettaja näkee pitkälle, ja vastaantulijan kohdalla pimennetään vain se osa valosta, joka häikäisisi tätä. Moottoritienopeuksissa valot säädetään näyttämään vielä pidemmälle ja kaarteissa keilaa käännetään tien suuntaan.

Huippuluokkaa ovat myös Astran istuimet, joiksi voi valita vakiona olevien mukavuusistuimien sijaan erittäin monipuolisesti säädettävät AGR-istuimet. Niissä on nyt peräti 18-suunnan säädöt mukaan lukien sivuttaistuen säätö sekä ristiselän tuen korkeussäätö. Lisämukavuutta Astraan tuovat istuimiin nyt tilattavissa olevat hierontatoiminto sekä istuimen jäähdytysmahdollisuus. Mukavuus ei jää edessä matkustavien yksinoikeudeksi, sillä takaistuimen reunapaikoille saa nyt istuinlämmityksen. Kuljettaja puolestaan arvostaa talvisin ohjauspyöränlämmitystä.

Kuljettajan ja matkustajien mukavuudesta pidetään uudessa Astrassa huolta monin tavoin. Ohjaamoon valitut materiaalit ovat samaa tasoa kuin ns. premium-luokassa ja auton käyttöä helpottavat monet varusteet kuten älyavain.

Suomen mallisto

Suomessa Opel Astra tarjoaa kattavampien varustetasojen myötä entistä enemmän vastinetta rahalle. Varustetasot ovat Enjoy ja Innovation, joista jo Enjoyssa on lain vaatimien ja runsaan turvavarustelun lisäksi paljon mukavuutta lisääviä ratkaisuja, kuten 7-tuumaisella kosketusnäytöllä käytettävä IntelliLink-multimedia, johon sisältyvät puhelimen kädet vapaana toiminto ja äänen suoratoisto Bluetooth- tai USB-liitäntöjen kautta. Lisäksi kaikissa ovissa on sähkökäyttöiset ikkunannostimet ja nahkaverhoillussa ohjauspyörässä on myös lämmitys.

Opel Astra Enjoy -malleihin saa Enjoy More -kampanjapaketin, jossa 495 eurolla (plus autovero) saa automaatti-ilmastoinnin, sadetunnistimen, pysäköintiavustimen eteen ja taakse ja paljon muuta.

Täydellisempään Innovation-varusteluun kuuluvat mm. Opel Eye -etukamera (jossa ovat liikennemerkkien tunnistus, kaistalta poistumisen varoitus ja kaistavahti, turvaväli-ilmaisin, törmäyshälytys ja törmäyksen esto alhaisissa nopeuksissa), sähkökäyttöinen käsijarru, 17 tuuman kevytmetallivanteet, älyavain, automaatti-ilmastointi, lämmitettävä takaistuin, pyyhkijöiden sadetunnistin sekä ajovaloautomatiikka.

Opel Astra Innovationin 495 euron (plus autovero) hintaiseen kampanjapakettiin kuuluvat Navi 950 IntelliLink, peruutuskameran sisältävä edistynyt pysäköintiavustin, tummennetut takaikkunat ja AGR-istuinpaketti (urheiluistuimien ja nahkaverhoilun kanssa).

Lisäksi Opel Astra Innovationiin saa edistykselliset ja turvallisuutta lisäävät, monipuolisesti mukautuvat IntelliLux LED Matrix -valot 795 eurolla (plus autovero).

Uuden Opel Astran hinnat alkavat 1,0 Turbo Enjoyn 21 264,11 eurosta, johon saa 635,14 eurolla ECT-automaatin. Tuhannen euron lisähintaan (22 322,19 €) moottori vaihtuu 1,4-litraiseksi ja tehoa on 92 kW (125 hv). Keväällä tulee myyntiin Astra 1,4 Turbo Enjoy automaatti, jossa on tehokkaampi 110 kW (150 hv) kehittävä vaihtoehto ja sen hinta on 25 020,08 euroa.

Opel Astra 1,6 CDTI Enjoy 81 kW (110 kW) maksaa 23 894,68 euroa. Automaattivaihteiston kanssa (25 613,89 €) moottori on 100 kW (136 hv) tehoinen.

Innovation-varusteisten Opel Astrojen hinnat ovat noin 2 000 euroa korkeampia.

Uusi Opel Astra esitellään Suomessa viikonloppunäyttelyssä 24.-25.10.