Uusi yhdistelmä liikenteessä Lapissa

96e4495e119d28ab_800x800ar

Rovaniemen ja Sodankylän alueella on viime aikoina liikkunut uusi puutavara-auto. Kokonaismassaltaan 76 tonnia oleva, jopa 25 metrinen rekka on uudenlainen yhdistelmä, jonka 5-akseliseen vetoautoon mahtuu kaksi nippua puuta perinteisen yhden sijaan.

P&A Trans Oy:n yhdistelmä on Pentti Karvosen suunnittelema, jolla saavutetaan nykyisen lain sallima maksimikuorma. Perinteisillä yhdistelmillä maksimipainoon ei aina päästä kuormatilavuuden rajoitteiden vuoksi. Vetoauton kuormatilan pituus on hieman vajaa 10 metriä, jolloin siihen saadaan mahtumaan kaksi puunippua peräkkäin.

Pentti Karvonen sanoo, että auton tullessa pelkona oli, ettei auto välttämättä pystyisi kääntymään riittävän pienessä tilassa. Kokemus osoittaa kuitenkin että jos johonkin on ajettu millä tahansa yhdistelmällä, voi myös tällä yhdistelmällä huoletta ajaa samaan paikkaan. Muutenkin uusi yhdistelmä on tarjonnut vain positiivisia yllätyksiä, eikä ongelmia ole tullut vastaan. Pitkän akselivälin ja normaalia painavamman vetoauton ansiosta yhdistelmä on osoittautunut myös huomattavasti normaalia yhdistelmää vakaammaksi ajettavaksi.

P&A Trans on Pentti ja Aila Karvosen vuonna 1997 perustama yritys, jolla on tällä hetkellä yksi auto ajamassa Metsähallituksen puuta ja yksi pienelle sahalle. Pentillä on yli 30 vuotta kokemusta puun kuljetuksesta. Ennen oman yrityksen perustamista hän työskenteli isänsä omistamassa yrityksessä.

Rekkaan voi tutustua sunnuntaina 7.9. klo 10-17 Sahanperän Savotta 2014 –tapahtumassa Pilkkeen kääntöpaikalla.