Valmet Automotive – 50 vuotta suomalaista autonvalmistusta

75361016_3409073862466451_1975751313404723200_o

Uudenkaupungin autotehtaan ensimmäinen auto valmistui 13.11.1969 kello kuudelta aamulla. Auto oli mallia Saab 96, ja se esiteltiin samana päivänä kello kolmelta iltapäivällä autovalmistuksen alkamisen kunniaksi autotehtaalla järjestetyssä juhlatilaisuudessa. Valmet Automotive on tänään juhlistanut 50-vuotista autonrakennuksen historiaa kutsuvierastilaisuudella.

Tämänpäiväisen juhlatilaisuuden kutsuvieraiden joukossa oli ensimmäisen valmistuneen auton rakentajia, tuolloin autotehtaalla työskennelleitä toimihenkilöitä sekä useita yrityksen aiempia toimitusjohtajia. Autotehtaan tervehdyksen vieraille lausui Valmet Automotiven toimitusjohtaja Olaf Bongwald.

Juhlatilaisuudessa Uudenkaupungin autotehtaalla juhlapuhujina olivat yrityksen pitkäaikainen toimitusjohtaja Juhani Linnoinen sekä useat henkilöstön edustajat. Tilaisuuden ohessa esiteltiin myös ensi vuoden helmikuussa Uudenkaupungin teatterissa ensi-iltansa saava autotehtaasta kertova näytelmä.

Valmet Automotive, aiemmalta nimeltään Saab-Valmet, on toiminut jo viidenkymmenen vuoden ajan autoteollisuuden palveluntarjoajana. Yritys on laajentanut toimintaansa merkittävästi viime vuosina, mutta yrityksen toiminnan perusta on yhä vahvasti Uudessakaupungissa ja autojen sopimusvalmistuksessa, joka alkoi virallisesti 13.11.1969.

Kuluneen viiden vuosikymmenen aikana Uudenkaupungin autotehtaalla on valmistettu toistakymmentä eri automerkkiä. Tehtaan tuotantomäärät ovat viime vuosina nousseet yli sataantuhanteen autoon vuodessa. Kaikkiaan Uudestakaupungista on toimitettu asiakkaille jo 1,5 miljoonaa autoa.

Kunnioitan äärettömän paljon kaikkia näitä henkilöitä, jotka ovat antaneet osaamisensa autotehtaamme menestyksen eteen. Ajat ovat muuttuneet, niin myös autot ja ihmiset, mutta tänään paikalla on henkilöitä, jotka ovat luoneet autotehtaallemme sen hengen ja osaamisen, jonka avulla me olemme nousseet yhdeksi toimialamme johtavista yrityksistä, totesi puheessaan Valmet Automotiven toimitusjohtaja Olaf Bongwald.

Valmet Automotive on yksi maailman johtavista ajoneuvojen sopimusvalmistajista, avoautojen kattojärjestelmien Tier 1 -tason toimittaja ja kansainvälisen autoteollisuuden merkittävä tuotekehityskumppani. Valmet Automotive -konserni painottaa strategiassaan sähköisen liikenteen ratkaisuja ja akkujärjestelmiä. Konsernin toiminta jakautuu neljään liiketoimintalinjaan: Manufacturing, Engineering, EV Systems ja Roof & Kinematic Systems. Yritys on perustettu vuonna 1968 ja valmistanut Uudenkaupungin autotehtaalla jo yli 1,5 miljoonaa autoa. Tällä hetkellä tehtaan tuotantomalleina ovat Mercedes-Benzin A-sarja ja GLC. Vuonna 2018 Uudenkaupungin autotehtaalla valmistui 110 000 autoa, joka on enemmän kuin koskaan aiemmin yrityksen yli 50-vuotisen historian aikana. Valmet Automotive käynnistää syksyllä 2019 Salossa akkujen suursarjatuotannon autoteollisuuden tarpeisiin. Yritys työllistää toimipaikoissaan Suomessa, Saksassa, Puolassa ja Espanjassa 6000 autoalan ammattilaista (tilanne 31.12.2018). Valmet Automotive -konsernin suurimmat osakkeenomistajat ovat sijoitusyhtiöt Tesi sekä Pontos Group, molempien omistusosuus on 38,46 prosenttia. Kiinalainen Contemporary Amperex Technology Limited (CATL), maailmanlaajuisesti johtava sähköautojen akkujen ja akkukennojen valmistaja, omistaa konsernista 23,08 prosenttia.