Vehoniemen automuseo palkittiin vuoden ajoneuvomuseona

92134334_3544376275589039_7208533291241046016_n

Automuseoiden neuvottelukunta ry. on yksimielisesti valinnut vuoden 2020 ajoneuvomuseoksi Vehoniemen Automuseon. Palkinnon myöntämistä perustellaan Olavi ja Lilja Sallisen perheen pitkäaikaisella nykyään kolmannessa sukupolvessa jatkuvalla työllä ajoneuvokulttuurin parissa, sopivalla annoksella luovaa hulluutta sekä liiketaloudellisella osaamisella. Tästä käy hyvänä esimerkkinä hyvin suunniteltu ja toteutettu joukkorahoituskampanja, joka mahdollisti museon viime kesänä avatun laajennuksen.

Vehoniemen Automuseo on yksi Suomen vanhimmista ja suurimmista automuseoista ja se sijaitsee kauniilla Vehoniemenharjulla Kangasalla. Olavi ja Lilja Sallinen perustivat museon 1983. Matkan varrella perheen tytär Leila Suutarinen otti enemmän vastuuta museon toiminnasta, ja nykyisin Leilan tytär Pauliina on samassa roolissa.

– Nuorena tämä kyllä sitoi, mutta jälkeenpäin on tuntunut hyvältä, että tähän hommaan on kasvanut, Pauliina toteaa.
Leilan mukaan Vehoniemen vahvuus on aina ollut itsenäisyys:
– Tehdään eri tavalla kuin muut museot: hyvät ja huonot päätökset tehdään nopeasti ja itse on tehtävä, jotta homma pyörii.

Automuseoiden neuvottelukunta palkinnon taustalla

Automuseoiden neuvottelukunta ry. on Suomessa toimivien moottoriajoneuvomuseoiden yhteistyöelin. Se aloitti toimintansa vuonna 2007. Neuvottelukunnan tavoite on keskinäisen yhteistyön kehittäminen, yhteinen viestintä ja toisilta oppiminen.

Neuvottelukuntaan kuuluu nykyään 20 ajoneuvomuseota. Koordinaattorina toimii tieliikenteen valtakunnallinen erikoismuseo Mobilia opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Museovirasto on osallistunut asiantuntijana neuvottelukunnan työhön.

Automuseoiden neuvottelukunta ry. on valinnut vuodesta 2017 lähtien keskuudestaan Vuoden ajoneuvomuseon. Koska absoluuttisesti parasta ei pystytä määrittelemään, palkinto myönnetään museolle, joka on omalla toiminnallaan edistänyt merkittävällä tavalla ajoneuvomuseoiden yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta.

Vuoden ajoneuvomuseot

2020: Vehoniemen Automuseo, Kangasala
2019: Espoon Automuseo, Espoo
2018: Vaasan Auto- ja Moottorimuseo, Vaasa
2017: Myllyn vanhat autot, Ylämylly/Liperi