Viidennen sukupolven Opel Astra tarjoaa ylellisyyttä Turvallisuutta ja mukavuutta

20151110 Opel Astra valot

Uudessa Opel Astrassa on joko vakio- tai lisävarusteena paljon sellaista, mitä ei ole ennen saanut tämän luokan autoon. Uudet IntelliLux LED® -matriisivalot tuovat valkeuden pimeään yöhön lisäten turvallisuutta. Entisestään kehitetyt AGR-istuimet pitävät kuljettajan vireänä, mikä parantaa sekin omalta osaltaan turvallisuutta.

Uusi viidennen sukupolven Opel Astra on saanut upean vastaanoton, sillä niin asiakkaat kuin media ovat ihastuneet siihen. Tyylikkään ulkonäön ja taloudellisuuden lisäksi Astraa on kiitetty siitä, että siinä on paljon tähän mennessä vain hyvin kalliisiin automalleihin tarjolla olleita varusteita. Opelin filosofian mukaisesti turvallisuutta ja mukavuutta lisäävät innovaatiot halutaan tuoda kaikkien autoilijoiden saataville.

Päivänvaloa yöhön Opel on ollut valojen kehityksessä autonvalmistajien eturintamassa. Jo edellisen Astran mukautuvat AFL-valot saivat Euro NCAP:n turvallisuuspalkinnon. Nyt edetään vielä huomattavasti pidemmälle, sillä uusi Astra on ensimmäinen auto luokassaan, johon saa LED-matriisivalot.

Uuden valojärjestelmän suunnittelussa alusta saakka mukana ollut Carsten Steinkämper muistuttaa, etteivät IntelliLux LED® -matriisivalot ole vain tavalliset LED-valot: “Aloitimme IntelliLux LED® -matriisivalojen kehitystyön jo seitsemän vuotta sitten eli ennen kuin olimme edes esitelleet AFL-valoja. Tuloksena ovat älykkäät, mukautuvat, automaattisesti toimivat valot, jotka antavat koko ajan parhaan mahdollisen valotehon. Ei ole liioittelua sanoa, että ne tuovat päivänvalon yöhön. Hyvä näkyvyys pimeässä vähentää stressiä ja lisää sitä kautta kuljettajan ja kaikkien turvallisuutta.”

Älykkäissä IntelliLux LED® -matriisivaloissa on kummallakin puolella kahdeksan LED-segmenttiä. Heti kun ajetaan taajaman ulkopuolelle ja nopeus nousee yli 55 km/h, järjestelmä vaihtaa automaattisesti kaukovaloille. Kun kohdataan vastaantulija tai saavutetaan edellä ajava, valoista sammutetaan ne yksiköt, jotka voisivat häikäistä muita. Kuljettaja näkee tien ja ympäristön muilta osin lähes yhtä kirkkaana kuin päivänvalossa. Tässä auttaa myös LED-valojen sävy, joka on vaaleampaa kuin halogeeni- tai ksenonvalojen sävy.

Darmstadtin teknisen yliopiston ja European LightSightSafety Initiativen kanssa tehdyn tutkimuksen mukaan kuljettaja havaitsee IntelliLux LED® –matriisivaloilla tien laidassa olevat kohteet 80 km/h nopeudessa 30 – 40 metriä aiemmin kuin tavallisilla valoilla. Tämä antaa kuljettajalle puolitoista sekuntia lisää reaktioaikaa.

IntelliLux LED® -matriisivaloissa on paljon muitakin edistyksellisiä toimintoja, sillä ne ottavat huomioon muun muassa nopeuden. Moottoritienopeuksissa (yli 105 km/h) osa matriisin segmenteistä sammutetaan, ettei häikäistä vastaantulevaa liikennettä. Maantiellä valokeila on huomattavan leveä, mikä auttaa näkemään tien reunat ja vaikkapa siellä mahdollisesti lymyilevät eläimet.

Myös kaupungissa valokeila on hyvin leveä, mutta alle 55 km/h nopeuksissa katuvalojen valaistessa ympäristöä Astran valot eivät suuntaudu kovin pitkälle. Kaarrevalot auttavat kaarteiden ja risteyksien lisäksi myös pimeällä paikalla pysäköitäessä. Valoissa on myös erityinen turistiasetus, jonka avulla ne voidaan säätää sopiviksi myös vasemmalla ajamiseen.

Yksi uuden Astran IntelliLux LED® -matriisivalojen parhaista ominaisuuksista on niiden hinta, sillä ne maksavat vain 795 euroa plus autoveron eli kokonaishinta jää alle tuhannen euron.

Huippuluokan istuimet

Viidennen sukupolven Opel Astran uusien istuimien suunnittelu aloitettiin yhtä aikaa auton kehitystyön kanssa viisi vuotta sitten. Haastavaan projektiin osallistui yli sata työntekijää ja tuloksena ovat uudet aiempaa kymmenen kiloa kevyemmät etuistuimet. Ne ovat ergonomisesti muotoiltu ja tarjoavat jo vakiona hyvän tuen.

Pienellä lisärahalla saa joko kuljettajalle tai molemmille edessä istuville (195/295 euroa plus autovero) vielä paremmat AGR-istuimet. AGR tulee sanoista Aktion Gesunder Rücken eli kampanja terveempien selkien puolesta. Siinä riippumattomien lääkärien ja asiantuntijoiden muodostama järjestö antaa hyväksynnän tuotteelle, joka estää selkäongelmien kehittymistä.

Uuden Opel Astran AGR-istuimissa on ristiselän tuen säätö neljään suuntaan (eteen- ja taaksepäin, ylös ja alas). Sen lisäksi istuinosan kallistusta ja reisituen pituutta voi säätää. Kaikissa Astran istuimissa on erittäin suuri 65 mm korkeussäätö, joka auttaa niin lyhyitä kuin pitkiä kuljettajia löytämään optimaalisen ajoasennon.

Nahkaverhoilun yhteydessä Astran kuljettajan AGR-istuimen säädöt ovat vielä monipuolisemmat, sillä säätöjä on peräti 18 kappaletta mukaan lukien selkänojan sivutukien leveys. Lisäksi käytettävissä on kaksi muistipaikkaa mikä helpottaa oikeiden säätöjen löytymistä, vaikka auto olisi ollut lainassa. Istuimen viimeistelevät hierontatoiminto ja jäähdytysmahdollisuus, joka estää hikoilun kuumalla ilmalla.

Kylmillä ilmoilla on iloa istuinlämmityksen lisäksi ohjauspyörän lämmityksestä, mikä on vakiona kaikissa Astroissa. Innovation-varustetasossa on lisäksi istuinlämmitys takaistuimen reunapaikoilla.