VTT: Autoihin yhä monipuolisempia kuljettajan tukijärjestelmiä ja viihde-elektroniikkaa

Keskihintaluokan autoihin kalleimpien mallien tekniikkaa edullisesti

VTT koordinoi eurooppalaista DESERVE-hanketta, jossa kehitettävien ohjelmistoalustojen ansiosta ajoneuvojen kuljettajalle voidaan tarjota nykyistä monipuolisempia tukijärjestelmiä ja viihde-elektroniikkaa. Kuluttajalle tämä näkyy myös nykyisten ajoneuvojen halpenemisena ja siinä, että keskihintaluokan ajoneuvot sisältävät kalleimmista malleista tuttua tekniikkaa.

Turvallista ja tehokasta ajoa edistävän DESERVE (DEvelopment platform for Safe and Efficient dRiVE) -hankkeen tärkein tavoite on kehittää ajoneuvojen ohjelmistoalustoista sellaisia, että ne mahdollistavat entistä monipuolisempien antureiden hyödyntämisen sekä edullisemmat komponentit.

Keskihintaluokan ajoneuvot sisältävät noin 30 % enemmän tietoteknisiä hienouksia alempaan hintaluokkaan nähden. Toisaalta keskihintaisten autojen hintatasoa voidaan laskea noin 5 % hyödyntämällä sulautettua tietotekniikkaa. Uusien komponenttien ansiosta autoissa olevan tietotekniikan hinta voi pudota noin 20 % ja kehityspanosten noin 30 % nykyisiin ajoneuvon tietojärjestelmiin verrattuna. Näin eurooppalaiset automerkit saadaan kilpailukykyisemmiksi amerikkalaisten ja kaukoaasialaisten merkkien kanssa.

Tähän mennessä hankkeessa on kehitetty kahta erillistä ohjelmistoalustaa siten, että ne soveltuvat toimintaan hajautetussa ja sulautetussa ajoneuvon tietojärjestelmässä. Ohjelmistoratkaisut pohjautuvat ranskalaiseen RTMaps- and saksalaiseen ADTF-järjestelmiin, joita autovalmistajat nykyisinkin hyödyntävät.

Sulautettujen järjestelmien monimutkaisuus tuo lisähaasteita, mutta ajoneuvoihin uusi ohjelmistoteknologia tulee vähitellen vuosien 2015–2020 aikana.

DESERVE-hankkeesta järjestetään konferenssi ja erillinen työpaja 15.7. Samoksella Kreikassa. Aiheena on tekniikan hyötykäyttöön saaminen ja autobrändien erottautuminen tietojärjestelmien yhdentyessä. Esillä ovat myös mm. tietoturvakysymykset, nykyisten antureiden hyödyntäminen, sulautetut ajoneuvo-ohjelmistot sekä yhteistoiminnalliset ratkaisut ajoneuvoissa.

Mukana hankkeessa ovat Suomesta VTT:n lisäksi Työtehoseura TTS ja Ramboll Finland Oy. Ajoneuvovalmistajista mukana ovat Fiat, Mercedes ja Volvo sekä niiden alihankkijoina mm. Bosch, Continental, NXP, Infineon ja Ficosa. Hanketta rahoittavat kansalliset rahoittajat, Suomessa Tekes, sekä EU-komissio Artemis-JU -ohjelman alla.