Kesämatkalla autossa kulkevat lepotuolit, retkipöydät, aurinkovarjot, kylmälaukut ja pihapelit. Sillä miten ne on autoon kuormattu ja miten matkustajat istuvat, on onnettomuustilanteessa iso merkitys. Autoliiton julkaisemasta videosta näkyy miten suuri ero on oikean ja väärän toimintatavan välillä.
Ajoneuvon turvallinen kuormaaminen ei ole vaikeaa. Se kuitenkin edellyttää hieman enemmän suunnittelua ja vaivannäköä kuin se, että kuorma heitellään mukaan kiinnittämättä. Huolellisen ja huolimattoman kuormauksen ero konkretisoituu todella vasta onnettomuustilanteessa tai äkkijarrutuksessa.
Jo autoa hankittaessa kannattaa kiinnittää huomiota kuorman kiinnitysmahdollisuuksiin. Ajoneuvossa pitää olla riittävästi tukevia kuormansidontalenkkejä. Kiskoja pitkin säädettävät tilanjakajat ja ylimääräiset kiinnitysmahdollisuudet ovat plussaa. Autossa on syytä pitää mukana ainakin paria kuormansidontaliinaa, joilla tavaroiden kiinnittäminen on helppoa.
Vältä takaselkänojien kaatamista, sillä selkänojat auttavat pitämään kuorman pois matkustamosta. Lukittukaan selkänoja ei silti välttämättä riitä pitämään kuormaa tavaratilassa äkkipysähdyksessä. Jos autossa ei ole takamatkustajia, takaturvavyöt voi kiinnittää, jolloin ne estävät selkänojan kaatumisen kolarissa. Turvavöitä voi hyvin käyttää myös kuorman kiinnittämiseen, jos kaikki tavarat eivät mahdu tavaratilaan.
Autoliitto teki kolaritestin, jossa testattiin mitä autossa tapahtuu sekä oikein että väärin pakatulla kesälomakuormalla. Vaarattomalta tuntuva, muun muassa aurinkotuoleista, pihapeleistä ja matkalaukuista koostuva kuorma aiheuttaa pahaa jälkeä matkustamossa, kun se pääsee irralleen 50 km/h tapahtuvassa törmäyksessä. Etuistuinten selkänojia ei ole suunniteltu suojaamaan iskuilta, joten ne antavat periksi tavaroiden osuessa niihin. Lopputuloksena on vakavia vammoja kuljettajan ja etumatkustajan selkärankaan ja päähän.
”Irtonainen kuorma pahentaa onnettomuuden seurauksia. Äkkipysähdys, josta pitäisi selvitä vähäisin vammoin tai vammoitta, saattaa päättyä todella surullisesti vain siksi, että lähtiessä ei ole viitsitty panostaa tavaroiden kiinnittämiseen ja sijoitteluun”, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen toteaa.
Autoliiton kolaritestissä kokeiltiin myös, mitä käy kun kuljettaja on ilman turvavyötä ja etumatkustaja istuu rennosti jalat kojelaudalla. Tätäkin näkee valitettavan usein liikenteessä erityisesti kesällä. Turvatyyny lyö lauetessaan etumatkustajan jalat tuulilasista läpi ja matkustajan pää osuu omiin polviin kohtalokkain seurauksin. Kuljettaja puolestaan lyö päänsä tuulilasiin turvatyynystä huolimatta.
”Auton turvalaitteet suojaavat vain kun niitä käytetään oikein. Turvatyyny ei pelasta, jos ei käytä turvavyötä. Turvavöissä pitää puolestaan istua ryhdikkäästi, jotta niistä saa täyden hyödyn. Jalkoja ei missään nimessä saa pitää kojelaudalla”, Tolvanen sanoo.